21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Cartea de Aur

Este una dintre comorile bine pastrate la Arhivele Statului, in Craiova. Cântarind câteva kilograme bune – legata in piele, cu copertele imbracate in metal si incrustatii de aur – Cartea poarta semnaturile pretioase ale Casei Regale. In paginile sale se regasesc câteva documente importante pentru zona Olteniei, dar si o poezie inchinata orasului Calafat si semnata Carmen Silva.


„Mareata curge Dunarea,


In largul ei, asa de lin,


Ea strânge tara-n bratul ei


Asemenea unei femei


La molcomul ei sân…“.


Din cele doua copii, câte au existat la inceput – fiecare fiind insotita de câte o panglica si o foarfeca – la Arhivele Nationale Cartea de Aur se regaseste astazi intr-un singur exemplar. Dateaza din 1913, când a fost comandata din initiativa comitetului care a inaugurat monumentul ridicat in cinstea „razboiului“ din 1877 – 1878.


Numarându-se printre cele mai mari grupuri statuare din Europa, monumentul inaltat atunci in fata Parcului „Nicolae Romanescu“ a constituit multa vreme un adevarat simbol pentru orasul Craiova. Din pacate, acesta a fost distrus de comunisti in 1948, fiind inlocuit, ani mai târziu, cu alta statuie, nu insa de aceeasi valoare. Singura copie a faimosului monument – in miniatura, desigur – se regaseste pe coperta Cartii de Aur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS