20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAlocaţii europene pentru copiii români

Alocaţii europene pentru copiii români

Doljenii care lucrează legal în străinătate, fie la cules de căpşune, fie în construcţii sau care au prins un contract de muncă avantajos la firme din Uniunea Europeană, pot solicita în ţara în care muncesc anumite drepturi pe care mulţi, din nefericire, nu le cunosc. În judeţul Dolj, peste 8.000 de copii duc dorul părinţilor plecaţi să muncească în Europa.

Numărul copiilor lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate este tot mai mare, potrivit ultimelor studii realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aproximativ 5.000 de copii, care urmează cursurile unei şcoli sau unui liceu, au unul dintre părinţi plecat în Uniunea Europeană, aceştia fiind lăsaţi în îngrijirea celuilalt părinte. „Sunt 2.662 de copii în judeţul Dolj care au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare, aceştia rămânând în îngrijirea bunicilor sau a altor rude. În cazul familiilor monoparentale, 978 de copii duc dorul singurului părinte care le poartă de grijă“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj. Localităţile din judeţ în care găsim cei mai mulţi copii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi în străinătate sunt: Filiaşi, Daneţi, Braloştiţa, Cetate etc.

Alocaţie plătită de UE

Foarte puţini părinţi ştiu însă că, potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“. Părinţii ar trebui să ştie că au posibilitatea să solicite alocaţii pentru copiii aflaţi în îngrijire de la statul pe teritoriul căruia au locul de muncă. Alocaţia acordată copiilor în ţara noastră a fost mereu un subiect dezbătut, mai ales din cauza indemnizaţiei „simbolice“ de 42 de lei. Aderarea la Uniunea Europeană ne-a adus din 2007 o serie de drepturi pe care mulţi nu le cunosc, unul dintre ele făcând referire tocmai la alocaţia copiilor. Acest lucru este prevăzut în Regulamentul European nr. 1408 referitor la prestaţiile familiale. Intrat în vigoare în Uniunea Europeană în 2004, actul respectiv are aplicabilitate pe teritoriul tuturor statelor comunitare. El a fost acceptat şi de Norvegia, Irlanda şi Liechtenstein. De la 1 ianuarie 2007, prevederile sale sunt valabile şi în România. Potrivit Ministerului Muncii, regulamentul are aplicabilitate pentru următoarele categorii de persoane care se află sub incidenţa legislativă din unul sau mai multe state membre: salariaţii sau persoanele care desfăşoară activităţi independente; persoanele aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate într-un stat membru, titularii de pensii care au copii în îngrijire, dar şi membrii familiei persoanelor mai sus menţionate.
Cei care se încadrează în criteriile respective pot primi: alocaţie de stat pentru copii; indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulentul lunar şi indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap. Persoanele interesate trebuie să ştie că există formulare europene-tip, pe care solicitantul are obligaţia să le completeze şi să le depună la instituţiile abilitate să facă analiza dosarelor.

Domenii de aplicabilitate

Regulamentul nr. 1408 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii la adresa www.mmssf.ro. El nu se referă însă doar la drepturile părinţilor care au copii în îngrijire. Domeniile de aplicabilitate şi instituţiile responsabile sunt: pensiile şi alte drepturi sociale – Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale; accidentele de muncă şi bolile profesionale – Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale; asigurările de sănătate şi maternitate – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate; alocaţiile şi prestaţiile familiale – Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Direcţia Generală de Incluziune şi Asistenţă Socială.

Cuantumul alocaţiilor europene
În Italia se acordă 124 de euro pe lună alocaţie pentru un copil, în Germania – 154; în Irlanda – 164; iar în Olanda – 164 de euro pe trimestru. În România, alocaţia pentru un copil este de aproximativ zece euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII