28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDascăli la catedrele din UE

Dascăli la catedrele din UE

Profesorii români emigrează de ani buni şi renunţă la cretă, stilou şi catalog pentru mătură, burete de spălat vase sau pentru culesul de fructe şi legume pe meleaguri străine. Acum însă, aceştia îşi pot face meseria peste hotare şi pot preda cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română elevilor din şcolile spaniole şi italiene.

Dascălii doljeni pot renunţa la catedra obţinută cu greu sau la lupta pentru un loc în învăţământ pentru un post de profesor de limbă, cultură şi civilizaţie română la o şcoală europeană din Spania sau Italia. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a iniţiat un proiect-pilot de promovare a specificului naţional în zonele unde sunt comunităţi importante de români care doresc să îşi păstreze limba şi tradiţiile. Proiectul va începe în Spania şi Italia prin cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile din Spania şi Italia, cursuri care vor fi predate de profesori români, ministerul creând aici 32 de norme didactice întregi. Aceşti profesori va trebui să predea limba română, istoria şi geografia României în două ore pe săptămână.

Profesor de două mii de euro

 

Pentru a ajunge profesor de limba română în Spania sau Italia, dascălii trebuie să îşi depună până la sfârşitul acestei săptămâni dosarele de înscriere la Institutul Limbii Române sau la ambasadele şi consulatele generale ale României din Spania şi Italia. Un dosar complet trebuie să cuprindă o listă cu documentele din dosar, un formular tip de înscriere, CV-ul în format european, copii legalizate ale cărţii de identitate, paşaportului, cărţii de rezidenţă, permisului de şedere, diplomei de bacalaureat, diplomei de licenţă, copie a foii matricole, acte care să dovedească vechimea în învăţământ şi atestatul de grad didactic. În acest dosar se adaugă şi certificatul medical cu menţiunea „apt pentru muncă“ eliberat de un medic din România, Italia sau Spania şi cazierul judiciar. În perioada 20-24 august, vor fi evaluate dosarele candidaţilor în toate cele trei ţări, după care vor urma interviurile, ce vor avea loc între 25 august şi 6 septembrie. Dosarele vor fi punctate, candidaţii putând obţine maximum 40 de puncte. În funcţie de modul în care se prezintă, de calităţile de comunicare, de cunoaşterea cursului pe care va trebui să îl predea şi de cât de bine vorbesc limba spaniolă sau italiană vor fi declaraţi admişi. Rezultatele finale se vor afişa pe 10 septembrie, iar profesorii care au promovat acest examen vor încheia un contract de colaborare cu MECT şi vor fi evaluaţi periodic de o comisie de monitorizare. Norma didactică maximă a unui profesor va fi de 18 ore pe săptămână, plătite cu 25-30 de euro pe oră, acesta primind lunar 2.196 de euro. Sunt asigurate cheltuielile pentru un transport internaţional, România-Italia, România-Spania, tur-retur, o dată pe an. Cazarea şi masa vor fi suportate din banii proprii.

 

Cursurile de limba română din străinătate reduc abandonul şcolar

 

Sindicaliştii din învăţământul doljean şi reprezentanţii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) consideră că aceste cursuri sunt benefice pentru copiii români care pleacă în străinătate alături de părinţi şi abandonează şcoală. „Principala cauză a abandonului şcolar rămâne migraţia. Fie părinţii pleacă şi îi lasă în grija bunicilor sau rudelor care nu îi pot supraveghea, şi atunci abandonează şcoala, fie îi iau cu ei. De câţiva ani ne confruntăm cu migraţia copiilor alături de familii şi este normal ca acolo unde sunt comunităţi mari de români să existe cursuri de limba română. În acest fel, copiii pot fi motivaţi să meargă la şcoală şi în străinătate“, a spus profesoara Elena Rusu, de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Dolj, coordonatoarea proiectului Abandon Şcolar. Aceste cursuri îi ajută şi pe profesori, care îşi pot face meseria şi peste hotare şi pot renunţa la munca de jos. „Nu este normal ca profesorii să muncească în străinătate alături de oameni care nu au studii. Să îi vezi în construcţii, la cules de căpşuni, chelneri sau menajere, numai pentru că nu pot trăi în ţară cu salariul din învăţământ. Acum, profesorii îşi pot face meseria şi dincolo, iar copiii români nu pierd legătura cu limba şi cultura lor şi nu mai au motive să renunţe la şcoală“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj. În Spania studiază 20.235 de elevi români, iar în Italia 414. Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie română vor fi organizate în 31 de localităţi spaniole şi trei italiene, Roma, Torino, Padova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS