10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncepe nebunia privind declararea bacșișului

Începe nebunia privind declararea bacșișului

(FOTO: debanat.ro)
(FOTO: debanat.ro)

Firmele care utilizează case de marcat fiscale trebuie să notifice Fiscul privind întocmirea Registrului de bani personali în această săptămână, pentru a nu fi amendate de pe 8 mai încolo. Registrul este obligatoriu pentru a se putea verifica bacșișul primit de angajați. Problema este că nu există un model al notificării, astfel că reprezentanții firmelor se vor buluci la ghișeele Finanțelor ca să lase acele notificări, pe care să li se pună ștampilă.

Angajații firmelor care dețin case de marcat fiscale sunt obligați ca în fiecare dimineață să își declare banii pe care îi au în buzunar, deci să treacă suma în Registrul de bani personali. „Prin Ordinul nr. 513 al ministrului finanțelor publice publicat în Monitorul Oficial din 30 aprilie s-a stabilit modelul acestui Registru de bani personali. Are un număr de ordine, zi, lună, an, numele și prenumele angajatului, funcția deținută de acesta și se trece în fiecare dimineață suma de bani la începutul programului, ora înregistrării și semnătura“, a declarat în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv, Ilie Bălan, șef Birou Serviciul Contribuabili în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Agenții economici vor da fuga la Fisc

Din cauză că nu există formular tipizat pentru a face notificarea la Fisc, fiecare agent economic se descurcă așa cum poate. Deoarece timpul în care trebuie să se depună aceste notificări la Fisc, la sediile administrațiilor județene ale finanțelor publice este scurt s-ar putea forma cozi, pentru că de pe 8 mai intră în vigoare amenzile pentru lipsa acestui registru. „În cinci zile de la publicarea Ordinului nr. 513, operatorii economici sunt obligați să își constituie acest registru și să notifice organul fiscal la care este înregistrat, cum că a deschis acest registru și că acela conține un număr de atâtea file“. Firmele pot întocmi acel registru pe un caiet, folosind doar modelul dat de Ordinul nr. 513.
Potrivit DGRFP Craiova, până la sfârșitul lunii martie erau înregistrate în Dolj 32.500 de case de marcat fiscale. Nu există un model al notificării, astfel că reprezentanții legali ai firmelor pot face o filă scrisă pe calculator, dar pot să întocmească notificarea și dacă scriu de mână. „Este birocrație atât pentru firme, cât și pentru noi, ca organ fiscal. Gândiți-vă ce se întâmplă la organul fiscal când se trezește într-o zi cu sute de agenți economici care vin să depună notificări“, a spus în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, Ilie Bălan, reprezentantul DGRFP Craiova.

Bon fiscal și pentru zece bani lăsați rest vânzătoarei

Problema este că operațiunea de notificare a Fiscului pentru Registrul banilor personali trebuie făcută la fiecare punct de lucru al firmei, dar și pentru fiecare casă de marcat fiscală utilizată de firma respectivă. De pe 28 aprilie a intrat în vigoare OUG nr. 8/2015 care modifică OG nr. 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat fiscale, iar de pe 8 mai se pot da amenzi. Firmele care au case de marcat sunt obligate să emită bon fiscal pentru bacșiș, pe care să nu fie trecut TVA. De asemenea, dacă un client lasă restul de zece bani, 50 de bani într-un magazin, atunci firma este obligată să emită bon fiscal pentru acel rest.

Amenzi usturătoare

În cazul în care firmele nu întocmesc acest Registru de bani personali pentru angajați, atunci amenda este 9.000 de lei. Angajații care nu declară în registru banii personali sau nu îi arată inspectorilor Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF care ajung în control pot fi amendați cu 1.250 de lei.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, pe site-ul televiziunii, www.alege.tv sau pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Bacșișul, evidențiat separat în casa de marcat

Tot în cadrul emisiunii, Aurel Tobescu, directorul Decarom Service, a precizat că ar fi de preferat ca aceia care au mai mulți angajați care lucrează pe aceeași casă de marcat (în baruri și restaurante) să introducă într-un departament separat numit „bacșiș“ coduri care să aparțină fiecărui salariat. La sfârșitul zilei, fiecare barman sau ospătar o să știe cât bacșiș a realizat în ziua respectivă. Firma decide dacă lasă bacșișul angajatului sau dacă îi revine firmei. Chiar dacă bacșișul rămâne al angajatului sau dacă va fi lăsat firmei, acesta va fi impozitat cu 16%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS