Clisura Dunării vrea să devină brand turistic europeanEşelniţa, Dubova şi Mraconia ar putea deveni destinaţii turistice europene. Autorităţile şi mediul de afaceri vor să facă din Clisura Dunării un brand al judeţului Mehedinţi şi al României, prin promovarea turismului de croazieră.

Clisura Dunării reprezintă una dintre cele mai spectaculoase părţi ale traseului danubian, cuprinzând peisaje de o frumuseţe rară. Zona se întinde între Moldova Nouă şi Gura Văii, părţile cele mai frumoase fiind Orşova şi „Cazanele Dunării“ de pe raza localităţilor Eşelniţa şi Dubova.

Pe traseu pot fi admirate obiective turistice, cum ar fi Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peştera Ponicova, Mănăstirea Mraconia etc. Peisajul este mirific. Pe de o parte, muntele stâncos, cu parcurile şi rezervaţiile naturale, cu pădurile seculare protejate, având plante şi păsări unice în lume, iar pe de alta, firul leneş al Dunării. În 2008, Clisura Dunării a primit titlul de Destinaţie europeană de excelenţă. În concordanţă cu Strategia Dunării, autorităţile şi mediul de afaceri au hotărât să transforme Clisura într-un brand turistic al judeţului Mehedinţi. Pe de o parte, zona este bogată în tradiţii şi are o moştenire culturală foarte valoroasă. Pe de altă parte, este confirmată starea de marginalizare a acestei zone din cauza investiţiilor reduse, a subcapitalizării şi a incapacităţii de a atrage investiţii. Potenţialul turistic al Dunării a început să fie valorificat din 2007, când România a luat faţa Bulgariei şi Serbiei în ceea ce priveşte croazierele turistice pe fluviu. Potrivit datelor oficiale ale Balkan Travellers, peste 140.000 de pasageri călătoresc la bordul a peste 400 de nave de croazieră pe Dunăre. Aceleaşi statistici arată că în România sunt în circuitul turistic zece porturi la Dunăre, unde navele opresc, într-un an, de peste 1.000 de ori. Majoritatea pasagerilor care călătoresc la bordul navelor de croazieră pe Dunăre sunt străini, întrucât un astfel de produs este foarte slab promovat în România.

Strategie unitară de dezvoltare


În arealul judeţului Mehedinţi, croazierele cu plecare din Orşova revitalizate din 2007 sunt deservite de trei ambarcaţiuni particulare, care au un program adaptat turiştilor, putând acosta la pensiunile din zona Clisurii – doar trei dintre ele deţin însă pontoane, mobile sau fixe. Totuşi, s-au făcut paşi importanţi pentru o strategie comună de dezvoltare. În iunie 2009, la Budapesta a fost creat Consiliul european al oraşelor şi regiunilor dunărene, din care face parte şi judeţul Mehedinţi. În 2010, la Drobeta Turnu Severin a fost creat un Birou al Dunării, similar celui de la Ulm (Germania), pentru dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor economice, comerciale, turistice, culturale şi ştiinţifice cu oraşele şi regiunile dunărene. În 2011, a luat fiinţă Clusterul pentru un turism durabil şi inovativ (Turinn), promovat de Asociaţia de Promovare a Turismului Mehedinţi (APTMH). Printre iniţiatori se numără pensiuni, agenţii de turism, IPA CIFATT Craiova, Ministerul Turismului, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, dar şi reprezentanţii IMM-urilor, autorităţilor locale şi mediului universitar. Iniţiativa porneşte de la ideea că în Mehedinţi este necesară crearea unui brand al Clisurii Dunării. Printre altele, clusterul îşi propune să sprijine întreprinzătorii din turism  pentru dezvoltare şi accesarea de fonduri comunitare, pentru promovarea turismului de croazieră, al cicloturismului şi ecoturismului. Totodată, această iniţiativă îşi propune modernizarea infrastructurii în general (căi rutiere, alimentare cu energie electrică, apă, canalizare) şi pentru promovarea de forme şi produse turistice noi: turism de weekend, cultural, balnear, etnofocloric, sportiv etc. Toată zona va avea o bază de date comună, care va funcţiona ca un nod de reţea în alegerea oricărei destinaţii din zona Clisura Dunării şi promovarea acesteia în oglindă pentru spaţiul transfrontalier învecinat. Centrul se va numi Centrul de Informare şi Promovare turistică Clisura Dunării (CIPTCD), iar regiunea transfrontalieră va fi promovată în Europa.Comenteaza acum

Alte stiri

22 ianuarie 2018

Mehedinţi: Copil lovit de un autobuz pe trecerea de pietoni

Un copil de 14 ani a fost lovit de un autobuz, în urmă cu puţin timp, pe o trecere de pietoni la intersecţia străzilor Crişan şi Păcii din Drobeta Turnu Severin. Băiatul a fost rănit uşor. Potrivit IPJ Mehedinţi, şoferul

Sumarul ediției de luni, 9 aprilie 2012

Actualitate

» Au început lucrările de modernizare a viitorului Cinematograf „Sergiu Nicolaescu“
» Pregătiri pentru redeschiderea Transalpinei
» Primarii vor bani pentru alegerile locale
» Urmărit naţional, prins de jandarmi
» Mai multe ambulanțe de Paște
» Vulpe şi Manţog, la recurs
» Filmau minorele în timp ce făceau sex
» Primarii organizează un Paște în stil tradițional
» Scene cu niște camarazi
» Cât de viabile sunt spitalele-fundaţii?
» Ia te uită!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Gelul de mâini ne îmbată
» Cea mai valoroasă operă semnată de Ştefan Luchian, scoasă la vânzare
» Gorj: Poliţist reţinut pentru omor deosebit de grav
» Românii şi sârbii pleacă în Bulgaria de Paşte
» Bulgaria impune restricţii pentru autovehiculele de peste 7,5 tone în zilele de 12 şi 16 aprilie
» Prinţul Harry a primit palincă de prune în vizita sa în România
» Leul câştigă teren
» Ungureanu a invitat la Guvern reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi ai ONG
» Fiica lui Charlie Chaplin, premiată în România
» ÎCCJ a amânat dosarul Monicăi Iacob Ridzi
» Amânare în dosarul Poşta Română, pe motiv că Zsolt Nagy a sărbătorit Paştele
» Craiova: Daruri pentru copiii bolnavi, din partea femeilor ortodoxe
» Patru persoane, posibil români, şi-au pierdut viaţa într-un incendiu produs la Barcelona
» Gorj: Accidentat grav în faţa UM Sadu
» Dolj: Autoturism BMW declarat furat depistat la frontieră
» Şeful IPJ Gorj, urmărit penal
» Tenis – Adrian Ungur a devenit jucătorul român cel mai bine clasat
» Tenis – Monica Niculescu se menţine pe locul 29 în clasamentul WTA
» Tarom reduce numărul angajaţilor în 2012 şi creşte salariile
» Craiova: Festivalul Shakespeare debutează cu un spectacol prezentat de Berliner Ensemble
» Craiova: Recital extraordinar la Filarmonica “Oltenia”
» Parlamentul grec va fi dizolvat miercuri
» Polo – România a încheiat pe locul 4 turneul preolimpic de la Edmonton
» 25 de milioane de copii ale Coranului vor fi distribuite în Germania

Local

» La IPJ Mehedinţi, comandanţii se schimbă ca şosetele
» Odă lui Solomon
» Revoltă pentru medicul de familie rămas fără cabinet
» Programul care te scoate din casă

Sport

» Finala, doar un vis pentru Oltchim
» Pandurii văzură stele verzi
» Cruşoveanu şi Irimescu au „închis“ Gazul

Bani & Afaceri

» Producem mai mult vin, dar am dublat şi importurile
» Clienţii hotelurilor preferă să aibă internet
» Clisura Dunării vrea să devină brand turistic european

Magazin

» Jennifer Love Hewitt, dornică de cuceriri
» Tom Cruise, distins cu premiul Entertaiment Icon
» Un nou single pentru Adele

Top