7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerea caselor de marcat

Afacerea caselor de marcat

Service-urile de case de marcat au fost luate cu asalt ieri de comercianţii care veneau în valuri pentru a le fi modificat TVA. Dacă firmele au pierdut aiurea şi o zi de vânzări, şi bani pentru acest serviciu, service-urile au dat lovitura în Craiova, urcând tarifele şi la 95 de lei pentru schimbarea softului unei singure case de marcat.

Patronii au dat buluc dis-de-dimineaţă la service-urile caselor de marcat pentru a modifica softurile acestor dispozitive, din cauză că, de astăzi, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a crescut la 24%, faţă de 19% până acum. OUG nr. 58/2010, publicată luni în Monitorul Oficial, spune negru pe alb că majorarea cotei TVA se face de la 1 iulie, astfel că plătitorii de TVA au avut doar două zile la dispoziţie să efectueze schimbările la casele de marcat fiscale. Cei care şi-au modificat ieri-dimineaţă casele de marcat au ieşit pe pierdere, pentru că toată ziua nu au mai putut vinde absolut nimic pe bază de bon fiscal. La un service din Craiova, ieri-dimineaţă, oamenii stăteau la coadă până la uşa de la ieşire.
„Ce să facem, ne conformăm cerinţelor. Mă taxează cu 95 de lei pentru modificarea TVA“, a spus Aurică Iliuţă. „Sunt nişte hoţi ăştia de la stat. Este prea din scurt să schimbăm TVA-ul. Mă costă 100 de lei modificarea, plus că închid astăzi, timp în care eu plătesc chirie la spaţiu“, a spus Marian Dumitrică.
„Am 22 de case de marcat şi astăzi (ieri – n.r.) nu vom mai vinde, pentru că toate casele sunt aici“, a spus Alina Ţugui, reprezentanta unei firme craiovene.
„Aceşti oameni pierd o zi de lucru, pentru că şi-au închis magazinele astăzi (ieri – n.r.)“, a spus Mariana Berbec, de la Iruc Service. Reprezentanţii mediului privat spun că ar fi o problemă ca majorarea de TVA să fie temporară, până la finele anului. „Ar însemna că în ianuarie să venim să dăm alţi bani pentru a reveni la 19% pe casele de marcat“, a spus deţinătorul unui magazin din Craiova.
 
Bani grei pentru service-uri

Dacă pentru comercianţii şi prestatorii de servicii schimbarea TVA este o cheltuială în plus, firmele care se ocupă de service-ul caselor de marcat îşi freacă mâinile de bucurie. Acestea câştigă într-o zi cât într-un an. Dacă marţi se vehiculau costuri de 35 de lei pentru modificarea unei singure case, ieri sumele prestate erau între 50 şi 95 de lei. Unii chiar au taxat în plus şi firmele cu care aveau contract de service. Alţii le-au efectuat gratis modificările clienţilor care deja plătesc un abonament lunar. Directorul de la Iruc Service, Nicolae Popescu, a spus că s-au practicat tarife de 50 de lei pentru cei care au mai mult de cinci case de marcat şi 80 de lei de fiecare casă, pentru aceia care au sub cinci unităţi. El a arătat că şi astăzi mai poate fi modificat TVA-ul de la 19 la 24%. Doar că aceia care aleg să meargă astăzi după-amiază cu casele de marcat nu au voie să le folosească de dimineaţă şi până la modificarea softului. Deci, încă o zi pierdută pentru comercianţi. De voie, de nevoie, firmele de service lucrează şi noaptea. Dealerii de case de marcat îi sfătuiesc pe oameni „să aibă răbdare“.
„Vom lucra şi la noapte. Sunt 24.000 de case de marcat fiscalizate în Dolj. Dintre acestea, cam jumătate sunt plătitoare de TVA. Împărţit la cinci sau şapte distribuitori, câţi sunt în Craiova, faceţi un calcul ce volum de activitate este zilele acestea“, a spus Dragoş Mihăescu, reprezentantul ECR Systems, firmă care se ocupă de service-ul caselor de marcat fiscale.

Cum se modifică softul
Plătitorii de TVA trebuie să prezinte la service casa de marcat, cartea casei, în care se operează modificarea TVA la 24%. Patronii trebuie să aibă la ei ştampila firmei şi, evident, banii pentru a achita tariful cerut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII