10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriColaborarea pe internet, încă la început

Colaborarea pe internet, încă la început

Era colaborării publice pe internet este încă la „pubertate“, a declarat fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, într-un interviu acordat Agenţiei France -Presse.

„Guru“ al comunicării on line, de 42 de ani, Jimmy Wales, în încercarea de a demonstra impactul pe care îl are Wikipedia, a făcut referire la o călătorie pe care a întreprins-o recent în India, unde a întâlnit un tânăr care i-a povestit că a folosit informaţiile de pe Wikipedia pentru a trece examenele clasei a XI-a.

„Am reuşit să avem impact chiar şi într-un mediu total diferit faţă de Londra. Am stat de vorbă cu tânărul respectiv pe o stradă plină de nămol şi de vaci“, a spus Wales. Arhicunoscuta enciclopedie on line permite oricărei persoane cu acces la internet să completeze ori să modifice conţinutul paginilor. Cu ocazia unei ceremonii de premiere susţinute la Londra, Wales a declarat că „suntem încă la început în ceea ce priveşte eforturile de colaborare pe internet. Referitor la conţinutul video, în multe privinţe, sunt încă în era web 1.0“, făcând comparaţie cu ceea ce se numeşte „web 2.0“, respectiv paginile de internet de tipul Wikipedia. „Dacă urmăreşti conţinutul YouTube, poate cele mai populare filmuleţe sunt despre pisici sau despre câte o fată ameţită de băutură. Ceea ce nu s-a văzut încă sunt proiecte de colaborare de anvergură“, a adăugat Wales.

Ca exemplu, fondatorul Wikipedia a sugerat ca proiect de colaborare un film de 90 de minute, creat prin intervievarea unor persoane din întreaga lume asupra războiului din Irak. „Un film cu oameni vorbind despre Irak nu va fi atât de popular, va avea audienţă mică, dar poate fi produs după modalitatea clasică. Imaginaţi-vă ce am putea realiza dacă am reuşi să facem 100.000 de oameni să se gândească la crearea unor filme documentare sau comedii, sau artistice. Consider că mai avem de parcurs un drum lung în acest domeniu“, a mai spus Jimmy Wales. Acesta a recunoscut că orice colaborare are limitele sale.

 

Lăsăm „amprente“ uriaşe

 

În cadrul interviului, Wales a ridicat problema abuzurilor făcute de guverne în ceea ce priveşte informaţiile personale, care sunt păstrate în baze de date computerizate, un „trend“ tot mai des întâlnit. „Unul dintre cele mai interesante lucruri la care ne-am putea gândi este că, în timp ce folosim internetul, lăsăm „amprente“ uriaşe peste tot. Nu doar pe internet. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu telefoanele mobile. Presupun că cineva care şi-ar da cu adevărat interesul mi-ar putea urmări mişcările peste tot în lume. Este un lucru la care majoritatea oamenilor nu se gândesc“, a declarat Wales, considerând îngrijorătoare acumularea informaţiilor personale ale cetăţenilor de către guverne. În opinia sa, pe măsură ce puterea calculatoarelor creşte, ar trebui găsite pârghii politice pentru a determina guvernele să nu abuzeze de informaţiile obţinute. Remarca lui Wales a venit la o lună după apariţia unui raport care avertiza asupra faptului că guvernele statelor din Uniunea Europeană încalcă dreptul la libertate şi intimitate al cetăţenilor. Raportul întocmit de Statewatch, o organizaţie nonprofit, a criticat UE pentru folosirea unor informaţii cu caracter personal sub pretextul unei mai bune securităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII