17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTestarea, surpriza angajatorului

Testarea, surpriza angajatorului

Aţi trecut de interviul de angajare şi credeţi că puteţi răsufla uşuraţi pentru că v-aţi găsit un loc de muncă? Nu vă bucuraţi, întrucât angajatorul vă poate pregăti o surpriză – o testare.

Companiile pot folosi tehnici diferite atunci când trebuie să recruteze personal. De la serii de interviuri şi perioade de probă, la testări de angajare. Majoritatea companiilor încearcă să-şi atragă cei mai buni oameni, aşa că fiecare are anumite tehnici de angajare. Site-ul www.bestjobs.ro vă prezintă câteva dintre secretele testărilor de angajare.

Teste de personalitate, de inteligenţă, de logică

Derularea unei şedinţe de testare variază în funcţie de testele propuse. Probele pot fi cronometrate sau libere. Vi se poate cere să rezolvaţi testul singur, într-un colţ, sau vă veţi putea trezi într-o adevărată sală de examen, alături de mai mulţi candidaţi. Testele pot fi scrise, orale, în prezenţa unui psiholog, care va nota răspunsurile dumneavoastră, sau în faţa unui computer. În cazul testului pe calculator, durata acestuia poate fi limitată pentru fiecare întrebare. În cazul testelor pentru care trebuie să scrieţi răspunsurile pe hârtie, durata este definită pentru întregul chestionar. La începutul fiecărei şedinţe, psihologul le explică tuturor candidaţilor ceea ce au de făcut şi cât timp au la dispoziţie. Înainte de a începe, candidaţii trebuie să înţeleagă bine ceea ce li se cere. Dacă nu aţi priceput ceea ce trebuie să faceţi la testul respectiv, nu ezitaţi să întrebaţi.

Pregătirea

Nu puteţi învăţa pentru un test ca pentru un examen. Este imposibil să învăţaţi pe de rost răspunsurile la toate întrebările pe care le veţi primi, mai ales că unele sunt extrase aleatoriu. Cea mai bună soluţie în privinţa testelor de inteligenţă este să vă familiarizaţi cu logica lor, pentru ca în ziua testării să nu fiţi stresat şi să adunaţi numărul de puncte necesar. Persoanele care au fost supuse frecvent la astfel de probe au rezultate mai bune decât cele care nu au făcut niciodată un astfel de test. Este indicat să studiaţi o carte cu teste, pentru că în acest fel este mai uşor să evitaţi greşelile mari din cele de personalitate sau din cele de logică.

Nu este obligatoriu

Nimeni şi nimic nu vă poate obliga să faceţi un test. Candidaţii pot refuza să dea astfel de teste, dar pot fi priviţi cu reticenţă de angajator. Alegerea de a susţine sau nu un test depinde de dorinţa de a obţine acel post. Dacă vreţi să refuzaţi testul, trebuie să spuneţi acest lucru fără agresivitate şi este bine să aveţi şi o motivaţie pentru opţiunea dumneavoastră. Înainte de a lua o asemenea decizie, gândiţi-vă ce argumente veţi aduce angajatorului şi cum îl veţi convinge că este în interesul ambelor părţi să săriţi peste acest test.

Rezultatele, ţinute secret

Nimic nu poate obliga un psiholog să comunice rezultatele unui test. Un candidat are dreptul moral să cunoască rezultatele unui test la care a fost supus şi poate obţine concluziile scrise destinate angajatorului care a cerut testarea. Psihologii vor refuza însă să vă comunice rezultatele, explicând că interpretarea unei persoane nespecializate poate aduce mai multe prejudicii decât beneficii. Ei vă pot oferi sfaturi care să vă ajute să înţelegeţi ce s-a întâmplat în cazul în care aţi picat acest test şi vă pot arăta calea pe care veţi merge. Nu trebuie să îi înfruntaţi, pentru că, în acest caz, îşi vor pierde interesul pentru dumneavoastră.

Folosiţi testul în favoarea dumneavoastră

Dacă rezultatele unui test sunt discutate cu angajatorul sau cu psihologul, le puteţi contesta sau comenta. Dacă profilul psihologic obţinut în urma testului de personalitate vi se pare prea îndepărtat de realitate, îi veţi putea demonstra acest lucru interlocutorului dumneavoastră, prin exemple concrete. Prezentaţi-vă argumentele cu diplomaţie, fără a încerca să demonstraţi că sunteţi cel mai bun specialist în psihologie. O tehnică bună este aceea de a arăta că sunteţi de acord cu anumite puncte, dar că părerea dumneavoastră diferă de restul aspectelor dezvăluite în test. Trebuie să ţineţi cont de analiza făcută în prealabil calităţilor şi competenţelor care se cer pentru postul respectiv, să le estimaţi pe cele care nu sunt trecute în test sau care dintre punctele dumneavoastră slabe dezvăluite de test nu au importanţă.

Testul, ratat de probleme personale

Se poate întâmpla ca, la un test, să nu vă puteţi concentra aşa cum trebuie şi să nu daţi randament. În acest caz, este bine să semnalaţi problema persoanei care va interpreta rezultatele. Dacă aţi fost deranjat de zgomotele de pe stradă sau din încăperile învecinate, anunţaţi acest lucru. Dacă o problemă de sănătate sau familială vă impiedică să vă concentraţi aşa cum ar trebui, precizaţi şi acest lucru. Nu uitaţi că totul este posibil, dar evitaţi să veniţi cu scuze greu de crezut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII