7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţiile în imobiliare rămân profitabile

Investiţiile în imobiliare rămân profitabile

Cu toate că există zvonuri potrivit cărora preţurile imobilelor vechi se vor prăbuşi în următorii ani, analiştii imobiliari spun că investiţiile în imobiliare rămân afaceri profitabile.

Faptul că preţurile apartamentelor din Craiova sunt speculative şi au ajuns deja la un nivel mult prea ridicat este un lucru bine cunoscut şi permanent susţinut de reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Situaţia este determinată de mai multe cauze atât de ordin social, cât şi de conjuntură – aderarea la UE, oscilaţiile cursului valutar, creditele flexibile – apar lichidităţi în piaţă, venirea toamnei şi apariţia sezonului nunţilor. Altă cauză este însă reprezentată de faptul că în continuare cererea se menţine mult peste ofertă.

 

Preţul locuinţelor vechi va scădea

 

Paralel cu această situaţie, în piaţa imobiliară de profil apar în permanenţă zvonuri potrivit cărora, în următorii ani (cea mai recentă estimare sugerează trei – patru) preţurile imobilelor vechi (construite până în 1977) se vor prăbuşi pe fondul unei creşteri a ofertei de imobile noi şi pentru că interesul celor cu un venit peste cel mediu a început să se îndrepte în ultimii ani către locuinţele noi. „Piaţa apartamentelor vechi, de două camere, va scădea mult în următorii trei – patru ani. Cei care caută locuinţe în jurul valorii de 40.000 de euro vor fi cumpărătorii acestui tip de locuinţe“, a declarat pentru NewsIn, Vlad Vlăsceanu, directorul Târgului Naţional Imobiliar – tIMOn.

Alt motiv identificat de reprezentanţii agenţiilor imobiliare în acest sens este şi acela că locuinţele construite acum 40 – 50 de ani nu mai sunt la fel de sigure. „Locuinţele construite după 1977 rezistă la un grad seismic mai mare de 7,2 pe scara Richter. Pe de altă parte, blocurile noi au conducte mai noi şi nu necesită schimbarea lor“, a declarat în nenumărate rânduri Niculina Otovescu, directoarea agenţiei imobiliare Bela.

 

Preţurile la imobile vor creşte în continuare

 

Totuşi, pe piaţa imobiliară din Craiova, o astfel de schimbare nu se preconizează a avea loc într-un viitor foarte apropiat. Analiştii imobiliari din Craiova spun că investiţiile în terenuri şi locuinţe, fie ele case sau apartamente, sunt afaceri profitabile pe termen lung. „Se face comparaţie cu situaţia imobiliară din SUA: pentru prima dată de la Marea Depresie din anii ’30, preţul mediu al caselor ar putea începe să scadă, începând de anul viitor – americanii îşi permit din ce în ce mai greu plata ipotecilor, un număr tot mai mare de case rămâne nevândut, iar profiturile companiilor de construcţii sunt în scădere. Indiferent ce se spune, investiţiile în imobiliare sunt profitabile“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Mai mult decât atât, potrivit acestuia, preţurile la imobiliare vor creşte în continuare.

 

Preţurile prea mari pot duce la blocaje

 

Acesta nu exclude un blocaj în piaţă pe fondul creşterii constante de preţ. „Singurul lucru de care îmi este teamă este un potenţial blocaj pe fondul preţurilor nejustificate, asemănător cu cel din iarna-primăvara lui 2005. Văd o evoluţie prea mare a preţurilor. Trecerea de la o zi la alta este prea haotică“, a afirmat Nicu Răduţ.

 

Zonele limitrofe, investiţii sigure

 

Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii altor agenţii imobiliare. „Pe termen lung, investiţiile în imobiliare rămân profitabile, mai ales pentru cei care pariază pe imobilele cu preţuri mici. Dacă vă orientaţi către un teren în zone foarte puţin dezvoltate în acest moment, în doi – trei ani, câştigurile vor fi mult mai mari“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. Propunerile sale în acest sens fac referire la zonele limitrofe ale Craiovei. „Terenurile din zonele comunelor limitrofe sunt cele mai sigure în acest sens – Pieleşti, Malu Mare, Işalniţa, Almăj, Şimnic, Podari“, a adăugat Onescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII