12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Adio, chirii sociale!

Traiul ieftin în locuinţele statului a devenit un vis frumos, chiria crescând, de la 1 aprilie, de patru ori.

Închirierea unei locuinţe ANL, sociale sau din fondul de stat nu îi va mai costa pe craioveni o nimica toată, noile modificări legislative mărind de patru ori chiria pe care aceştia o datorează. După ce ani de-a rândul au plătit sume insignifiante pentru a sta într-o casă de la stat, guvernul a schimbat tactica şi a decis că e timpul să scoată bani şi din închirierea imobilelor pe care încă le deţine. Deşi posibilităţile multor chiriaşi nu sunt semnificative, guvernanţii au stabilit că a venit vremea majorărilor. La nivelul Băniei, creşterea nu ar trebui să bage încă frica în cei vizaţi, pentru că funcţionarii publici din primărie habar n-aveau că sunt obligaţi să facă astfel de modificări. Timpul nu e pierdut, susţin aceştia, aruncând vina în spatele celor care ar fi trebuit să se ocupe de informarea cu noutăţile legislative, respectiv juriştii primăriei. Până când funcţionarii publici îşi rezolvă divergenţele pe marginea acestei probleme, cert este că majorarea trebuia aplicată începând cu 1 aprilie şi asta nu e o păcăleală. În schimb, angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) auziseră de o posibilă modificare, dar nici ei nu deţineau prea multe date. „Când juriştii ne vor informa că avem cadrul legislativ în vigoare, vom şi trece la înştiinţarea chiriaşilor că le va fi mărită suma pe care trebuie să ne-o achite“, a declarat Viorel Nicolae, directorul adjunct al regiei.

Locuinţele ANL, cea mai mare chirie

„Mărire, mărire, dar să ştim şi noi“, susţin pe de altă parte chiriaşii, care strâmbă din nas când aud că se pune de-o majorare. „Păi, suntem oameni amărâţi şi stăm cu chirie. Dacă tot fac majorări, ar trebui să se gândească la faptul că nu avem venituri foarte bune şi ne descurcăm cu greu. Dar dacă asta e legea, ce să facem? O să strângem cureaua şi o să strângem din dinţi“, a spus Micea Ionaşcu, chiriaş într-o locuinţă socială.
În prezent, există 180 de locuinţe sociale, care au fost inaugurate în 2003, fiind construite din fonduri alocate de guvern special pentru categoriile defavorizate. La categoria locuinţe ANL, numărul acestora se ridică la 245, dintre care 191 de garsoniere şi restul apartamente cu două camere. Cele mai multe sunt însă casele repartizate din fondul de stat, singurele administrate de RAADPFL, care ajung la 500. Toţi chiriaşii din categoriile de locuinţe amintite vor plăti însă o chirie de patru ori mai mare, teoretic din luna aprilie 2007.
Ce înseamnă asta? Pentru o garsonieră de 20,57 mp, înainte se plăteau 14,06 lei, după modificare chiria ajungând la circa 57 de lei. În cazul apartamentelor cu două camere, anterior datei de 1 aprilie chiria era 23,58, iar după, în jur de 95. Deşi majorate semnificativ, sumele rămân în continuare sub nivelul pieţei imobiliare, unde pentru o garsonieră se plătesc 300 de lei, iar pentru un apartament 400 de lei.

Chiriaşii de la „sociale“ scapă ieftin

Cei mai afectaţi vor fi însă chiriaşii de peste 35 de ani din locuinţele ANL, care deja plătesc o chirie mai mare. „Iniţial, contractele au fost încheiate pentru o perioadă de trei ani. Când s-a făcut reînnoirea dacă au depăşit vârsta de 35 de ani, au apărut majorări, potrivit Legii nr. 10/2006. Cei de la garsoniere plătesc 14,6 lei, iar cei de la apartamentele cu două camere 75,39 lei. Noua mărire le va fi şi lor aplicată“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU