16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal cu exproprierile la noua şosea ocolitoare

Scandal cu exproprierile la noua şosea ocolitoare

Expropriaţii din Târgu Jiu vor să dea statul în judecată, fiind nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor pe care le vor primi de la stat pentru casele care vor fi demolate să facă loc noii şosele de centură. Reprezentanţii expropriaţilor, conducerea Primăriei Târgu Jiu şi funcţionari ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) s-au întâlnit vineri pentru o nouă rundă de negocieri, însă nu s-a ajuns la nici un compromis. Expropriaţii vor mai mulţi bani pentru terenurile şi casele preluate de stat, considerând că sumele propuse de stat sunt mult prea mici. La rândul lor, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România spun că despăgubirile sunt în acord cu legislaţia şi a fost stabilit un buget clar, care să acopere toate cheltuielile cu despăgubirea proprietarilor de imobile şi terenuri din zonele traversate de şoseaua ocolitoare care va măsura 20 de kilometri.

Vor să dea statul în judecată

Peste 100 de expropriaţi s-au întâlnit vineri în amfiteatrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ cu reprezentanţii de la CNADNR şi cu cei de la Primăria Târgu Jiu pentru a cere lămuriri. Au primit doar răspunsuri care nu i-au mulţumit şi le-au creat convingerea că nu toate evaluările au fost realizate la fel. „Au fost în discuţii preţurile. De fapt, evaluarea, care s-a făcut, după părerea multora, după ureche. (…) Este posibil să ne constituim într-o asociaţie. Aici este posibilă o scindare, adică cei care au imobile, case de locuit, să formeze o asociaţie, iar ceilalţi altă asociaţie. Este adevărat că dezbinaţi este un pic mai greu…“, a precizat Dan Dobroiu, afectat de exproprieri.

Sume derizorii

Oamenii declară că au primit bani foarte puţini pentru terenuri sau case, însă există situaţii în care sumele au fost consistente. Evaluările ar fi fost făcute fără a se ţine cont de zonă sau de valoarea terenului: „Am vreo 415 metri pătraţi şi mi s-au oferit 639 de lei. De ce la unele locuri care nu ies în strada principală li s-a dat teren intravilan, la evaluare, iar nouă, care suntem la strada principală, ni s-a dat extravilan? De ce mie îmi dau 1,5 lei şi celorlalţi 5 euro pe metrul pătrat? Să-mi dea 2 euro!“, a spus unul dintre proprietari. „Ăştia 800 de metri, dacă trebuie să dau 500 de metri din ei mai rămân cu 300 şi ce fac cu ei? Nu fac nimic. Nu pot nici să-i vând, nici să pun tarla cu grâu sau porumb. Nu renunţ! Vreau să-mi ia tot terenul, să-l cumpere sau să-mi dea în altă parte“, a declarat alt proprietar, Maria Cristea.

Promit salvarea unor case

Evaluatorul terenurilor, proiectantul, dar şi reprezentanţii Serviciului de exproprieri le-au explicat celor prezenţi cum au fost realizate evaluările şi le-au transmis că din cele 24 de imobile propuse pentru demolare, 17 vor putea fi salvate: „Rolul meu este să mă asigur că acest obiectiv o să înceapă şi o să înceapă fără a vă crea dumneavoastră un disconfort. De aceea, aş vrea să rezolv problemele de natură tehnică, astfel încât să nu creăm un disconfort în special în cazul celor care au imobile“, a declarat  Ştefan Ionică, reprezentantul serviciului Implementare proiecte drumuri naţionale.

Lucrările ar putea începe pe 15 octombrie

Şefii Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu au declarat că lucrările trebuie să înceapă pe 15 octombrie. Acolo unde nu se va reuşi să se ajungă la o înţelegere, se vor continua negocierile, iar lucrările vor debuta atunci când nu vor mai fi litigii. „Oamenii sunt nemulţumiţi. Dovadă că sunt aici din nou şi au mai fost şi zilele trecute. Trebuie să ţinem cont de două aspecte: preţul, deci problemele de natură juridică legate de evaluare şi problemele legate de traseu în zonele unde sunt case. Sunt câteva puncte unde noi şi de curând am fost în teren: la Băleşti, Romaneşti, la Iezureni şi pe Aviatorilor. Într-adevăr, acolo sunt câteva probleme care necesită soluţionare. Proiectul nu va fi nici întârziat, nici blocat. Am promis că vom face drumul de ocolire şi îl vom face“, a afirmat Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj. 1.137 de persoane şi instituţii publice vor fi expropriate, dintre care 892 din Târgu Jiu. Guvernul a aprobat suma de aproximativ 12.472.000 de lei pentru exproprieri. Potrivit hotărârii de guvern publicată în Monitorul Oficial, statul va expropria imobile de pe 872.457 de metri pătraţi. Printre cei nemulţumiţi de valoarea despăgubirii pe care o vor primi se află şi Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Înmatriculări Permise Gorj. Valoarea investiţiei la şoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu este de 151,2 milioane de lei, iar constructor este firma Collini Lavori. Lucrările vor dura doi ani.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS