7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajImportanţa analizelor medicale în timpul sarcinii (III)

Importanţa analizelor medicale în timpul sarcinii (III)

Statisticile au relevat că se nasc din ce în ce mai mulți copii cu probleme, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de analize prin care se poate descoperi din timp riscul ca fătul să fie afectat. Care sunt acestea, aflați din ultima parte a interviului pe care ni l-a acordat dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, medic primar medicină de laborator – Priority Medical.

Gazeta de Sud: Când este recomandat să se facă dublul test și triplul test și care este rolul acestor controale?
Alexandra Buzatu-Lang: OMS recomandă ca între săptămâna a 9-a și a 12-a de sarcină să se facă dublul test, iar între a 14-a și a 19-a săptămână de sarcină, triplul test. Din păcare, există mame minore, care nasc la 15-16 ani, și mame care nasc după 35 de ani. În perioada aceasta, între 16 și 30 de ani, există un hiatus și, în general, după vârsta de 35 de ani, riscul de a avea un copil cu sindrom Down crește. Acestea sunt teste de screening, nu de certitudine, dar ne pot orienta dacă o gravidă prezintă acest risc.
Totodată, până la naștere mai urmărim hemoleucograma și glicemia pentru că poate apărea un diabet gestaţional, care este tot un risc al femeii de peste 35 de ani. În acelaşi timp, se determină și un panel de hormoni tiroidieni din cauza incidenței crescute a patologiei tiroidiene autoimune.

GdS: Foarte multe mămici se plâng că nu mai slăbesc după naştere. Care ar fi cauza?

A.B.L.: OMS recomandă ca femeia, în prima lună după ce a născut, să își determine hormonul de stimulare tiroidiană, TSH. Foarte puține lăuze fac acest lucru și multe dintre ele rămân cu greutate în plus și se întreabă de ce nu slăbesc. 80 la sută dintre femeile care nasc rămân cu hipotiroidism pentru că pe sarcină apare un hipotiroidism fiziologic și din acest motiv TSH-ul ar trebui urmărit pentru că, dacă depășește o anumită valoare, și fătul poate fi afectat, iar 10-15 la sută fac hipertiroidism și din acest motiv sunt foarte slabe. Dacă ar afla aceste lucruri în prima lună după sarcină, s-ar putea institui tratamentul rapid.

GdS: Când se fac analizele de trombofilie?
A.B.L: În ultimul timp, s-a observat că există anumite patologii de coagulare, care pot să afecteze evoluția normală a unei sarcini. Analizele de trombofilie pot fi de la analize basic, de tipul d-dimeri, antitrombină III, proteina C, proteina S cuprinse în pachetul de coagulare asociat trombofiliei, până la analize de biologie moleculară (genele MTHFR, PAI 1 etc.). Acestea nu fac parte din screeningul recomandat de OMS. Doar dacă pacienta a avut sarcini pierdute în evoluție şi au fost eliminate cauzele infecțioase și virale, deci nu a avut nici infecţie cu toxoplasmă, nici cu clamydia, nici hepatită, ne orientăm spre aceste analize, care trebuie foarte bine interpretate de către medicul de laborator, în colaborare cu medicul ginecolog, precum și cu cel hematolog.

GdS: Ca o concluzie a acestui interviu, care este sfatul pe care îl daţi femeilor însărcinate?
A.B.L: Întotdeauna am subliniat rolul major al prevenţiei. Dacă dorim să planificam o sarcină, cel mai bine ar fi ca aceste investigaţii să fie efectuate înainte de sarcină. Dacă deja femeia este însărcinată, recomandăm ca aceste investigaţii să fie efectuate în primul trimestru de sarcină. Cea mai mare bucurie a unei familii este un copil, şi cea mai mare dorinţă a unui părinte este aceea de a avea un copil sănătos atât fizic, cât şi psihic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS