10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Vârvoru de Jos, modernizată cu fonduri europene

Comuna Vârvoru de Jos, modernizată cu fonduri europene

Aflată la aproximativ 20 km de Craiova, comuna Vârvoru de Jos are în componenţă opt sate cu aproximativ 3.000 de locuitori. Conform descoperirilor arheologice, aşezarea este locuită încă din a doua parte a epocii fierului, iar prima atestare istorică este din 1535. Pământul bun, pădurile, pășunile și Lacul Fântânele fac zona una prielnică agriculturii, creșterii animalelor, apiculturii, pomiculturii sau pisciculturii. Pentru ca toate să funcționeze conform aşteptărilor cetățenilor este însă nevoie și de grija autorităților locale. Din 2000, primarul Nicu Tabacu reușește acest lucru, iar comuna se poate mândri acum cu drumuri modernizate. Totodată, cei peste 300 de copii din localitate învață în trei școli și patru grădinițe reabilitate.
„În perioada 2000-2004 am reușit să fac o strategie de dezvoltare a comunei pe termen scurt, mediu și lung, ceea ce a însemnat și atragerea de fonduri de la Banca Mondială pentru alimentatea cu apă. A fost primul proiect de mare anvergură al localității prin care am încercat să introducem apă curentă în proporție de aproximativ 90 la sută, în patru localități din cele opt ale comunei. A fost doar un început. Ulterior am prins gustul pentru a atrage fonduri europene“, a spus primarul Nicu Tabacu.
S-a obținut finanțarea necesară pentru sistemul de canalizare și stații de epurare în patru sate. Unul dintre primele proiecte realizate în 2009 la Vârvoru de Jos a fost o premieră pentru toată zona de sud a țării. Printr-o alocare nerambursabilă de 140.000 de euro din cei 174.000 de euro necesari investiției s-a obținut autonomia energetică totală a clădirii primăriei. În prezent, autoritățile de aici au depus o nouă cerere de finanțare pentru a putea moderniza încă 8 km de drum comunal. Comuna face parte și din GAL Lunca Jiului și din 2012 este parte componentă a zonei metropolitane. Apropierea de Craiova și peisajele care determină mulți locuitori ai Băniei să facă drumeții în zona Vârvoru de Jos sunt argumente pentru dezvoltarea unui nou proiect. „Avem o strategie de dezvoltare în care pe primul plan am pus modernizarea mijloacelor de transport și prelungirea lor până la Vârvoru și am prins și o pistă de bicicletă prin pădure, care să facă legătura între Craiova și Vârvoru de Jos, de aproximativ 25 km. Mi-a venit această idee pentru că, legând drumul județean cu drumul național, am observat foarte mulți cetățeni ai Craiovei cărora le place să facă trasee cu bicicleta pe traseul Craiova – Podari – Vârvoru de Jos – Bucovăţ“, a conchis primarul Nicu Tabacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS