12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajParticipare de excepţie a CJ Gorj, la Târgul de Turism al Olteniei

Participare de excepţie a CJ Gorj, la Târgul de Turism al Olteniei

Standurile judeţului Gorj de la Târgul de Turism al Olteniei, care a avut loc în perioada 10 – 12 martie, la Craiova, au fost cele mai apreciate. Consiliul Judeţean (CJ) Gorj, principalul organizator, a primit felicitări. Tradiţiile gorjeneşti au fost evidenţiate prin demonstraţii de olărit şi arta lemnului, de către meşterii populari Ion Retezeanu, Nicolae Rotaru şi Laurențiu Pârcălabu. De asemenea, muzica şi dansurile tradiţionale, specifice judeţului Gorj, au fost prezentate la acest eveniment de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, respectiv Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu“, din cadrul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Oaspeţii celor două standuri au fost întâmpinaţi cu pâine, sare şi ţuică, potrivit tradiţiei gorjeneşti. Atmosfera a fost întreţinută de interpreţii, instrumentiştii şi dansatorii celor două ansambluri populare. Standurile judeţului Gorj au fost pregătite de Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Serviciul Public Salvamont Gorj, Asociaţia pentru promovarea și dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuşi“.

Prezenţă de excepție

De mare interes pentru vizitatori au fost şi ofertele prezentate de Salvamont, privind turismul de aventură. De asemenea, cea mai înaltă şosea din România, precum şi Rânca au fost printre vedetele standurilor. Potenţialii turişti au mai aflat că Gorjul are peste o sută de biserici din lemn, câteva dintre cele mai vechi mănăstiri din România, foarte multe peşteri şi găzduieşte competiţii naţionale de escaladă şi montain bike. În Gorj se mai poate practica raftingul, turismul rural, însă pot fi vizitate locurile de baştină sau casele memoriale ale unor personalităţi artistice sau istorice, precum Constantin Brâncuşi, Tudor Arghezi, Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu. Nu în ultimul rând, Transalpina şi Rânca atrag an de an mii de turişti străini. Tradiţiile şi obiceiurile populare sunt la loc de cinste în judeţul Gorj, la nivel local existând zeci de ansambluri populare şi secţii ale Şcolii Populare de Artă. La Tismana încă se ţese cunoscutul covor oltenesc, dar şi ia românească. Este de menţionat şi faptul că artiştii celor două ansambluri au purtat costume populare vechi de peste o jumătate de secol. Totodată, la Curtişoara există un Muzeu al Satului.

Gorjul, pe primul loc în topul organizatorilor

Organizatorii au realizat la finalul Târgului de Turism al Olteniei un top al participanţilor, iar standurile judeţului Gorj s-au clasat pe primul loc, în cea ce priveşte atât prezentarea, cât şi ofertele: „Judeţul Gorj s-a prezentat în cadrul a două standuri. Unul a fost amenajat în forma tradiţională a unei case vechi gorjeneşti autentice. De acest lucru s-a ocupat Muzeul Judeţean. Au fost distribuite materiale promoţionale cu obiectivele turistice administrate de Muzeu. Şcoala Populară de Artă a avut o prezenţă constantă prin demonstraţii de artă a lemnului. Al doilea stand a fost amenajat de Salvamont. A fost promovat turismul de aventură şi turismul montan în siguranţă pentru că în Gorj există cea mai mare bază de salvare montană din România – nouă baze amenajate pe fonduri europene. S-au axat pe Transalpina şi pe Rânca. Primăria Târgu Jiu a pus accent pe promovarea operelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. A fost adus şi Premiul Mărul de Aur primit la nivel internaţional pentru destinaţie turistică unicat. Am avut o prezentare interactivă, care a pus în evidenţă municipiul Târgu Jiu ca Oraş al lui Brâncuşi. Am avut prezentări de materiale video. Şi la această ediţie, Gorjul s-a remarcat drept principalul expozant, principala atracţie turistică a Olteniei. În urma unei statistici făcute de organizatori am aflat că judeţul Gorj este pe primul loc în Oltenia în ceea ce priveşte promovarea. Organizatorii au mai spus că vor să vadă Gorjul la manifestările internaţionale, aşa cum a fost în anii trecuţi. Au ştiut de participările la Târgurile de turism de la Viena, de la Varşovia, din Germania. Primirea cu pâine şi sare i-a impresio­nat pe toţi. Reprezentanţii celorlalte judeţe au spus că e un exemplu de urmat“, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS