Octavian Mateescu, Directorul Poliţiei Locale Craiova: „Cine plăteşte vinieta nu este proprietar pe locul de parcare“Într-un interviu acordat GdS, directorul Poliției Locale a Muncipiului Craiova, Octavian Mateescu, ne-a vorbit despre competențele Poliției Locale pe cele opt domenii de activitate, cu precădere despre acțiunile din anul abia încheiat, dar și despre ce urmează să întreprindă Poliția Locală în 2018. Acesta a menționat că, la finele anului 2017, Poliția Locală a reușit să obțină demolarea parțială a unei construcții ridicate pe un domeniu privat, o reușită singulară la nivel național, și condamnarea penală a proprietarului. Totodată, a precizat că în acest an atenția instituției pe care o conduce se îndreaptă către construcțiile fără autorizație, balcoane, acoperișuri și panourile publicitare ilegale. Vor continua ridicările autovehiculelor care încurcă circulația rutieră, inclusiv a celor cu o greutate de 7,5 tone, iar amenzile pentru neplata taxei de parcare se vor aplica din primăvară.

GdS: Se mai construiește în Craiova fără autorizație?

O.M.: Disciplina în construcții este un alt domeniu care intră în atribuțiile noastre. Este destul de greu, dar am muncit și rezultatele sunt colosale. Suntem singura Poliție Locală din țară care a reușit să obțină aviz de demolare a unor construcții fără documentația necesară, ridicate pe proprietate privată. La sfârșitul anului 2017, am obținut o hotărâre judecătorească pronunțată de Curtea de Apel, este vorba de o condamnare penală și o decizie de demolare a unor lucrări efectuate fără respectarea regulilor legale. Persoana a fost condamnată pentru că, la un moment dat, polițistul local a dispus sistarea lucrărilor, iar persoana respectivă nu a respectat măsura și a continuat lucrările. Diferența este că noi am obținut desființare unor lucrări pe domeniul privat. De vreo doi ani avem aproape 126 de litigii în instanță, am obținut peste 70 de hotărâri judecătorești, dintre care 50 au fost puse în executare de proprietari de bună voie. Mai avem în jur de 20 de hotărâri judecătorești pe care urmează să le punem în executare începând cu luna februarie a.c. Mă refer aici la construcții cu destinație de locuință, cu destinație de garaje, chioșcuri, balcoane și modificări făcute în interiorul apartamentelor.

Dacă ar fi să mă refer doar la zonele Știrbei Vodă, Catargiu, Fața Luncii, noi am acționat pentru identificarea fiecărei construcții, majoritatea au acte de proprietate, autorizații sau hotărâri judecătorești. Am depistat totuși 180-200 de imobile cărora li s-a întocmit documentația de constatare și li s-a dat termen de intrare în legalitate. Să nu mă întrebați cum s-au întocmit anumite acte de proprietate în aceste zone, nu este competența noastră. Noi verificăm dacă există autorizație și dacă se respectă prevederile acesteia, nu avem competență să verificăm calitatea lucrărilor sau alte probleme. În cazul în care nu se respectă prevederile legale, persoana respectivă va fi obligată să intre în legalitate să-și obțină autorizație, să facă o expertiză cu un expert omologat, în caz contrar trebuie să aducă terenul la starea inițială. Nimeni nu-și mai permite să construiască pe domeniul public. Nu cred că cineva va mai îndrăzni să construiască pe domeniul public fără autorizație, nu i se va face recepția lucrării, nu va putea să întabuleze imobilul. Trebuie specificat că amenzile în ceea ce privește nerespectarea autorizației de construire au un cuantum minim de 50.000 de lei. Noi am aplicat deja în Craiova patru amenzi de acest gen, la finele lui 2017. Intrarea în legalitate nu este atât de simplă, nu înseamnă doar o amendă contravențională de la Disciplina în Construcții. Intrarea în legalitate presupune o expertiză, acea construcție trebuie să respecte cerințele pe care le dau actele normative în ceea ce privește efectuarea construcțiilor, să respecte condițiile Planului Urbanistic, adică procentul de ocupare a terenului, să respecte procentul de înălțime.

GdS: În ce stadiu sunteți cu inventarierea acoperișurilor de la blocuri?

O.M.: În privința acoperișurilor tip șarpantă, acestea sunt un adevărat pericol în cazul unor calamități. Noi am avut în Craiova o serie de incidente cu astfel de lucrări neautorizate, bine că nu au fost cu victime. După trei luni de muncă, de identificare a proprietarilor, de verificat acte, mai avem de verificat doar 39 de asociații, adică 18% din totalul de 411 asociații (adică 3.273 de blocuri). S-au aplicat 651 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 700.000 de lei. Unii dintre proprietarii și președinții de asociații recunosc că au acoperișurile construite fără autorizație, dar nici nu pot intra la acest moment în legalitate pentru că în urma efectuării unor expertize nimeni nu a vrut să-și dea girul pentru aceste construcții. Alții spun că dacă acoperișul a rezistat până acum, va rezista și de acum înainte, că nu îi dă stabilitate o hârtie pe care o emite primăria. Dar trebuie spus că până acum sunt peste 40 de blocuri în cazul cărora experții nu și-au dat acordul. Președinții trebuie să aibă în vedere că, în cazul unui eveniment nefericit, de răspunderea penală nu-i mai scapă nimeni. Ei răspund penal împreună cu toți proprietarii din bloc. Cu anveloparea este simplu, Legea 50/1998 și Ordinul 839, care aprobă Normele de aplicare a legii, spune clar că la un imobil P+3 nu este nevoie de autorizare, restul necesită autorizare de anvelopare.

GdS: Mai sunt balcoane construite fără autorizație în Craiova ?


O.M.: Începând cu luna februarie, prima acțiune pe care o va iniția Poliția Locală în domeniul Disciplina în Construcții va fi inventarierea balcoanelor. Se va pleca din ușă în ușă, vor fi identificați proprietarii, vor fi verificate actele. Multe dintre ele au autorizație de construire, altele sunt în procedura de autorizare, au avut posibilitatea, începând cu anul 2013, să încheie contracte de superficie cu Primăria Craiova pentru a avea un titlu locativ asupra terenului de sub balcon. Cine a fost de bună-credință, a avut destul timp la dispoziție să intre în legalitate. Cine a stat în nepăsare în acești patru ani, va suporta rigorile legii.

GdS: Au voie craiovenii să închidă grădinile blocurilor?

O.M.: Anul trecut au fost desființate peste 500 de împrejmuiri, pentru că unii locatari se consideră stăpânii absoluți ai acestui teren, care nici măcar nu aparține blocului. Ei au cotă parte din suprafața situată sub bloc, în ordinele arhitecților sau construcțiilor se face specificația despre acea zonă de protecție de un metru sau o jumătate de metru, care nu instituie nici pe departe un drept juridic. De la zidul blocului, tot terenul aparține municipiului Craiova.

GdS: Ce mai aveți în plan în perioada imediat următoare?

O.M.: S-au umplut stâlpii și chiar copacii de pe marginea marilor artere de circulație de tot felul de „reclame”. Acestea sunt neplăcute la vedere și uneori chiar încurcă circulația rutieră. Vom începe o acțiune de înlăturare a acestora.

GdS: Ce se mai întâmplă cu imobilele lăsate în ruină? Se va mai face supraimpozitarea acestora?

O.M.: Sunt aproximativ 90 de imobile. Au fost depistați proprietarii, au fost notificați, s-au întocmit note de constatări, există un termen de punere în întârziere. S-a încheiat anul fiscal și din 2018 vom trece la reverificarea acestor cazuri și vom merge cu procedura până la capăt, adică supraimopozitarea de 500%.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 aprilie 2018

Actualitate

» Raed Arafat: Lipsa heliporturilor sau aeroporturilor face dificilă misiunea salvatorilor
» Lupte de stradă în Nicaragua. Cinci persoane au murit
» Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România “într-un paradis penal”
» Acţiuni ale poliţiştilor de la transporturi
» Ţările baltice cer Statelor Unite sisteme de rachete suplimentare, de teama Rusiei
» Partidul Democrat a intentat o acţiune în justiţie împotriva Rusiei, a campaniei preşedintelui Donald Trump şi WikiLeaks
» Restricţii de circulaţie pe DN1E Poiana Braşoş – Râşnov
» Peste 800 de infracţiuni, constate în 24 de ore
» 232 de persoane urmărite, depistate de poliţişti
» ANRE va calcula potenţiale reduceri la tarifele de distribuţie
» A doua campanie de plantare de arbori în Parcul Memoriei Naționale RoMândria
» Vreme calduroasă în weekend
» Coreea de Nord va îngheţa programul de înarmare nucleară şi cu rachete
» Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 124

Dolj

» Motociclist accidentat pe strada Amaeadia
» Craiova: Conferinţă cu tema: “Doctrina liberală şi proprietatea privată”
» Craiova: Luni se opreşte gazul pe bulevardul Oltenia
» Craiova: Expoziție de documente și cărți în alfabetul chirilic la “Aman”
» Groapă de gunoi lângă Centura de Nord a Craiovei
» Unele firme pun în pericol viața angajaților

Gorj

» Gorj: Polițiştii au deschis focul pentru  a aplana un conflict între două familii 
» Un nou scandal sexual la o şcoală din Gorj

Olt

» Olt: Accident rutier în comuna Cungrea
» Slatina: Zeci de angajatori au așteptat zadarnic șomerii interesați

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prima ediţie a Festivalului daco-roman „Drubeta”

Vâlcea

» Vâlcea: Autoturism în flăcări pe DN 7

Sport

» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (20 – 23 aprilie)

Magazin

» Curentul de meteori Lyride va fi activ în această perioadă
» ABBA se va reuni pe scenă sub formă digitală
» Report record de peste 4,2 milioane de euro la Joker, cel mai mare din istoria acestui joc
» DJ-ul suedez Avicii a murit la 28 de ani

Top