19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRefugiați și imigranți, la granița de sud a României

Refugiați și imigranți, la granița de sud a României

harta criza refugiati

Zeci de cetățeni afgani, sirieni sau irakieni au încercat, în ultimele luni, să intre ilegal în România dinspre Bulgaria, destinația finală fiind țări din Vestul Europei, cum ar fi Germania sau Elveția. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație de la Bucureşti, deocamdată nu se poate vorbi de o rută de migrație care tranzitează România, ci de cazuri izolate. În acest context, Ungaria a anunțat că va ridica un gard la granița cu România dacă se vor schimba rutele folosite de imigranți și refugiați.

O mică parte dintre refugiații și imigranții care au intrat în Europa, anul acesta, au încercat să ajungă în țările din Vestul Europei prin România. În ultimele luni, zeci de afgani și sirieni au fost prinși de polițiștii de frontieră la Calafat și Bechet și predați colegilor bulgari. Nu se știe însă câți imigranți și refugiați au reușit să intre ilegal în România din Bulgaria.
Ultimul caz a fost înregistrat pe 3 septembrie, când poliţiştii de frontieră de la Calafat au descoperit un cetăţean sirian care încerca să intre ilegal în ţară, ascuns pe osia unui camion înmatriculat în Turcia. Luat la întrebări, șoferul a explicat că nu știe cum a ajuns sirianul pe osia camionului.
Acesta este doar un caz, însă, în ultimul timp, zeci de afgani, sirieni, irakieni şi chiar palestinieni au încercat să intre ilegal în România. Unii se ascund în camioane, sub tiruri, alții traversează frontiera pe jos, iar alții încearcă să-i păcălească pe polițiștii de frontieră cu documente false. În cursul lunii mai, numai într-o săptămână, la Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Calafat au fost descoperiți 23 de imigranți afgani.
De exemplu, la sfârșitul lunii mai, la PTF Calafat s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion, un cetăţean polonez care transporta pepeni verzi, din Grecia pentru Polonia. Oamenii legii au hotărât să verifice camionul cu o sondă de detectare a dioxidului de carbon și așa și-au dat seama că în acesta se află mai multe persoane. Când au desigilat camionul, poliţiştii de frontieră au descoperit șapte cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 și 52 de ani, ascunși printre pepenii verzi. Migranții nu aveau acte de identitate și au explicat că s-au urcat în camionul șoferului polonez fără știrea acestuia. Tot în mai, tot la Calafat, polițiștii de frontieră au descoperit încă șapte cetățeni afgani, ascunși printre cartofi, într-un camion care urma să ajungă în Polonia. Imigranții au declarat în fața oamenilor legii că au plecat de acasă în urmă cu mai multe zile și s-au urcat în camion într-o parcare în Grecia, fără ştirea şoferului. Cei șapte migranți au mai declarat ca voiau să ajungă în Germania sau Elveţia și au plătit unei persoane, a cărei identitate nu o cunosc, câte 1.500 de euro.

Își pun viața în pericol pentru a ajunge în Germania

Polițiștii de frontieră spun că imigranții sau refugiații își pun viața în pericol în încercarea de a ajunge într-o țară din Vestul Europei.
Pe data de 5 august, polițiștii de frontieră din Calafat au descoperit un bărbat, ascuns pe osia unui camion, care încerca astfel să intre ilegal în țara noastră. Este vorba de un camion condus de un cetățean iranian care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, stafide din Iran pentru Cehia. Bărbatul găsit ascuns sub camion, pe suportul roților de rezervă, nu avea documente de identitate și nu vorbea nici o limbă de circulație internațională. Șoferul camionului a declarat că nu știe cum a ajuns persoana respectivă sub camionul pe care îl conducea.
Tot în august, la PTF Calafat a fost depistat un cetăţean irakian care a prezentat poliţiştilor de frontieră documente de călătorie falsificate.
Bărbatul se afla într-un autoturism condus de un cetățean bulgar, iar la control a prezentat un paşaport irakian cu viză Schengen, cu însemnele autorităţilor franceze. La verificarea documentelor, poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul nu era același cu cel din fotografia de pe pașaport. În urma cercetărilor s-a stabilit că irakianul, în vârstă de 24 de ani, a plecat din Irak în urmă cu o lună şi a ajuns în Turcia, unde a obţinut un paşaport irakian cu viză Schengen contra sumei de 1.500 de dolari. Intenţiona să ajungă în Marea Britanie, unde sunt şi alţi membri ai familiei sale.
În toate aceste cazuri, în baza unui protocol româno – bulgar, imigranții au fost predați Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor.

De unde vin și unde merg imigranții și refugiații

Sute de mii de imigranți și refugiați au intrat în Europa anul acesta. Cei care vin din Siria, Irak sau Afganistan urmează o rută principală, care este supraaglomerată: Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia – Ungaria, iar de aici ajung în Austria, Germania, Suedia, Norvegia, Marea Britanie sau Olanda.
Datorită numărului mare de refugiați care aleg această rută, mai multe state au dispus măsuri speciale. De exemplu, Ungaria a ridicat un gard la frontiera cu Serbia și a anunțat că ar putea ridica un gard similar și la graniţa cu România dacă vor exista schimbări în rutele pe care le folosesc refugiaţii. Asta ar însemna ca imigranții și refugiații să aleagă o rută prin România (Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria – Germania), cum au făcut și cei depistați că încercau să intre ilegal în țara noastră pe la Calafat. Altă posibilă rută către Germania ar fi prin Croația și Slovenia. Slovenia a anunțat deja că ar putea oferi adăpost câtorva mii dintre refugiați.
Într-un interviu acordat Hotnews, Mircea Mocanu, șeful biroului Organizaţiei Internaționale pentru Migrație (OIM) la București, a explicat că, în acest moment, nu se poate vorbi de adevărate rute de migrație care tranzitează România, ci mai degrabă de cazuri izolate.
Potrivit BBC, din punct de vedere numeric, cei mai mulţi dintre imigranţi provin din Siria, de unde fug din cauza războiului civil. Urmează afganii şi cei din Eriteea şi Nigeria, care pleacă din ţările de origine cel mai adesea din cauza sărăciei şi a abuzurilor. Africanii intră, de regulă, în Europa prin Italia, în vreme ce grupurile de sirieni și afgani intră prin Grecia.
Numai anul acesta, în Europa au intrat prin Grecia aproximativ 310.000 de imigranți și refugiați, majoritatea sirieni, iar alte 120.000 de persoane au venit din Africa și au intrat în Europa prin Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS