22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSMEO are conducere colectivă provizorie

SMEO are conducere colectivă provizorie

Peste 800 de persoane, care au aderat la Sindicatul Mine Energie Oltenia, au participat vineri la Târgu Jiu, la primul congres al organizaţiei care a apărut ca urmare a fuziunii a 11 sindicate. Potrivit liderului interimar al Sindicatulu Mine Energie Oltenia, organizaţia va fi condusă de un biroul executiv compus din cei 11 lideri de sindicat. Aceştia vor avea misiunea de a organiza în acest an alegeri uninominale, şefii Sindicatului Mine Energie urmând să fie votaţi direct de către toţi cei aproape 10.000 de membri.
„Este momentul comasării prin fuziune a 11 sindicate. Este pentru prima dată în Oltenia când au fost depășite orgoliile liderilor de sindicat în interesul lucrătorilor. Îmi pare rău și regret că alți colegi din zonele care nu sunt, Motru, Jilț-Turceni sau Craiova II, lideri de sindicat, nu au reușit să depășească aceste orgolii pentru a participa la construcția pe care o facem astăzi numai și numai în interesul lucrătorilor, indiferent de poziție și funcție“, a precizat Rușeț, la Congresul Sindicatelor Mine Energie Oltenia desfăşurat ieri.

Vor să adere inclusiv oamenii lui Condescu

Şi alţi lideri de sindicat din bazinul minier al Olteniei şi-au arătat dorinţa de a adera cu tot cu membri la noul sindicat, condiţia pusă fiind ca Ion Ruşeţ să nu conducă Sindicatul Mine Energie Oltenia. Dacă acest lucru se va întâmpla şi minerii, şi energeticienii îşi vor putea alege un lider care să nu poată fi acuzat fie de apropiere de administraţia Complexului Energetic Oltenia, fie că are o reputaţie proastă. În aceste condiţii, Federaţia condusă de Marin Condescu nu va mai rămâne cu prea mulţi membri. Potrivit statutului Sindicatului Mine Energie Oltenia, preşedintele organizaţiei nu are voie să facă politică şi este obligat să demisioneze din partidul din care face parte. De asemenea, organismele de conducere ale sindicatului îi pot cere preşedintelui şi celorlalţi lideri să renunţe la funcţiile pe care le ocupă în administraţia CEO şi să se ocupe exclusiv de mişcarea sindicală. Conducerea noului sindicat care va deveni majoritar la nivelul Complexului consideră că administraţia le va reţine de acum încolo cotizaţiile pe statul de plată a salariului. Acest lucru nu se mai întâmplă de anul trecut, iar sindicatele au rămas fără fonduri pentru desfăşurarea activităţilor proprii şi pentru plata salariilor. Este şi motivul pentru care Ion Ruşeţ a decis în septembrie anul trecut să revină pe postul de consilier juridic la CEO. Ruşeţ era salariat al FNME. Liderul interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia şi-a dat demisia FNME pentru a constitui noua organizaţie. Ruşeţ nu a scăpat însă de imaginea de secund al lui Marin Condescu, motiv pentru care nu toţi sindicaliştii din Complexul Energetic Oltenia sunt convinşi încă să facă pasul spre Sindicatul Mine Energie Oltenia. În urma alegerilor, minerii şi energeticienii îşi vor putea alege în mod direct liderul, dintre cei care îşi vor depune candidaturile. Unul dintre aspiranţi la fotoliul de şef este Ion Ruşeţ, cel care a şi coordonat înfiinţarea noului sindicat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS