16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al bulgarilor din țară și din diaspora

Protest al bulgarilor din țară și din diaspora

Zeci de mii de bulgari au ieșit duminică să protesteze în principalele orașe, dar și în străinătate, față de politicienii de la Sofia, facturile prea mari și sărăcie, notează Novinite, conform Newsin.
În capitala Sofia, între 10.000 și 20.000 de persoane au ieșit în stradă și au protestat în fața principalelor clădiri guvernamentale, a Președinției și a Curții Supreme.

Demonstranții l-au făcut „laș” pe Boiko Borisov, care a demisionat miercuri împreună cu întreg Cabinetul său și au strigat „suntem flămânzi” și „vrem finanțare europeană”.

Oamenii i-au cerut Procurorului-șef, Sotir Țațarov, să ia măsuri împotriva celor care au jefuit țara de la căderea regimului comunist în 1989.

Demonstranții au trimis o scrisoare deschisă președintelui și mass-media în care critică toate partidele politice care au guvernat în detrimentul poporului bulgar.

La proteste participă și membrii organizațiilor studențești.

Autostrada Liulin a fost blocată de protestatari din Sofia și din Pernik.

Proteste ample au loc și la Plovdiv, unde oamenii au dat foc Constituției, la Sliven, Blagoevgrad, Burgas și în alte orașe.

Cei mai mulți protestatari s-au înregistrat la Varna, unde 40.000 de oameni au blocat principalele bulevarde și au blocat accesul spre autostrada Hemus.

În pofida numărului mare de demonstranți, momentan nu s-au înregistrat incidente.

Proteste ale bulgarilor nemulțumiți de clasa politică au loc și în străinătate, la Viena, Munchen, Dublin, Londra, Dusseldorf, Frankfurt, Atena, Berlin și Madrid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS