22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirme inventive: înşală statul... la cântar

Firme inventive: înşală statul… la cântar

Dovada evaziunii fiscale continue: în interval de zece luni, mai multe firme monitorizate de Fisc şi-au dublat TVA de plată la stat, imediat ce a început monitorizarea tirurilor în vămi. Totuşi, românii sunt inventivi. Ei subevaluează marfa şi vând sute de kilograme pe bază de bon fiscal.

Fiscul doljean a monitorizat 21 de firme care fac achiziţii intracomunitate şi s-a constatat că într-un interval relativ scurt de timp volumul şi valoarea afacerilor lor parcă au „explodat“. Monitorizarea s-a făcut în două etape şi a constat în verificarea activităţii înainte de a începe monitorizarea în vămi a transporturilor de legume, fructe, carne congelată şi alte alimente. A doua etapă a verificărilor Fiscului la firmele respective a fost realizată după începerea programului de monitorizare la punctele de trecere a frontierei. Compararea datelor financiare ale companiilor pe 20 de luni din 2012 faţă de zece luni din 2011 a scos la iveală diferenţe fantastice. „Practic, după ce a început monitorizarea în vămi, TVA-ul de plată al firmelor monitorizate în Craiova pur şi simplu s-a dublat. Şi nu există date care să arate că, brusc, s-a dublat şi consumul oamenilor. Pe primele zece luni din 2011, TVA de plată de la firmele monitorizate de noi a fost de 3,17 milioane de lei. După ce tirurile cu marfă au început să fie sigilate în vămi, după ce au ieşit la iveală venituri nedeclarate iniţial, pe primele zece luni din 2012, s-a constatat că TVA de plată s-a dublat la 6,5 milioane de lei. Aceste cifre arată că o bună parte din activitatea lor nu era înregistrată în contabilitate“, a declarat directorul executiv adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu. Dovada evaziunii era clară, astfel că Fiscul a efectuat controale la acele societăţi şi pe trei ani în urmă. Reprezentantul Fiscului a mai spus că din inspecţiile efectuate la cele 21 de firme monitorizate, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a calculat la unele dintre acestea TVA în plus de plată de 6,3 milioane de lei, plus amenzi de 124.000 de lei, iar la unele firme Fiscul a sistat vânzarea cu amănuntul. În vamă, reprezentanţii DGFP Dolj şi ai Gărzii Financiare verifică fiecare tir care intră şi iese cu marfă. Cele care intră în ţară sunt sigilate în vamă, iar sigiliul nu poate fi tăiat la destinatar decât în prezenţa unui reprezentant al Gărzii Financiare. Potrivit unor surse, este vorba despre angrosiştii din diverse centre comerciale, care fac achiziţii intracomunitare şi care au fost verificate de organele fiscale.

Cum continuă evaziunea

Dacă după monitorizarea achiziţiilor intracomunitare la graniţă s-au evidenţiat mai multe venituri în contabilitatea firmelor şi s-a dublat TVA, comercianţii tot au găsit metode să înşele statul. Ioan Filipescu a precizat că „lupta cea mare împotriva evaziunii se dă acum la preţuri. Unele firme care fac achiziţii intracomunitare în domeniul alimentar (legume, fructe, carne congelată, peşte) fac simulări de vânzări cu amănuntul, mai exact, vând marfa la negru“. Cum este posibil aşa ceva? Filipescu a precizat că unele firme vând cantităţi mari de produse pe bază de bon fiscal şi nu pe factură, cum ar fi normal. Astfel, marfa este vândută la preţuri mult mai mici decât ale pieţei, iar cumpărătorul îşi pierde urma şi nici vânzătorul nu are ce clienţi să declare în declaraţia pe care o depune la Fisc. „De aceea am luat măsura de sistare a vânzării cu amănuntul a unor comercianţi. Cum să vinzi câte 500 de kilograme de cartofi la preţul de 0,4 lei pe kilogram? Nu ştim cu toţii cât sunt cartofii în piaţă? Am reevaluat preţurile la valoarea reală şi i-am pus pe agenţii economici să plătească la stat diferenţa reieşită din calcule. Noi luăm săptămânal mercurialul preţurilor de la Pieţe şi ştim ce preţuri există în mod real. Sunt aceleaşi care ajung la Statistică“, a explicat Filipescu. Reprezentantul Fiscului susţine că mai este mult de lucru pentru diminuarea evaziunii fiscale din acest domeniu de activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS