16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEl Dorado la marginea Craiovei

El Dorado la marginea Craiovei

O mie de locuri de muncă, o investiţie de 60 de milioane de euro şi dezvoltarea zonei de est a Craiovei. Toate acestea ar fi posibile dacă unul dintre investitorii contactaţi de Consiliul Judeţean Dolj, Point Park Properties din Cehia, şi-ar duce la îndeplinire intenţia de a veni în Bănie.

Criza economică, birocraţia şi mediul de afaceri puţin dezvoltat i-au împiedicat pe marii investitori să-şi deschidă afaceri în Craiova. Proprietari pe o suprafaţă importantă de 230 de hectare de teren situat lângă Aeroportul Internaţional Craiova, reprezentanţii Consiliului Judeţean au trimis sute de scrisori către marii jucători din piaţă. Doar-doar i-or convinge să investească. Nici terenul oferit aproape gratis, nici utilităţile, nici măcar prezenţa Ford în zonă nu i-au impresionat pe investitorii contactaţi. Tot ce au primit de la ei cei de la CJ a fost cel mult o confirmare a primirii scrisorii în care li se prezentau avantajele investiţiei la Craiova şi un politicos mulţumesc. După luni de aşteptare, a venit şi răspunsul mult aşteptat. Ce-i drept, de la o singură firmă, şi nici acela convingător, dar tot e mai mult decât nimic. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat vineri că firma Point Park Properties din Cehia vrea să investească în construirea unor clădiri instituţionale de înaltă calitate. „Am trimis sute de scrisori potenţialilor investitori în care le ofeream sub orice formă teren pentru investiţii, mai puţin vânzarea. Mulţi au răspuns, dar direct şi stabil doar o firmă, care ne-a scris o scrisoare de intenţie prin care ne spune că este interesată de terenuri pe care să construiască spaţii logistice, unde să adăpostească retaileri şi furnizori Ford. Cred că, dacă au trimis această scrisoare, au deja promisiuni sau precontracte pentru 60% din suprafaţa de 24 de hectare pe care o vor. Terenul este amplasat lângă Aeroportul Internaţional Craiova şi face parte din cele 230 de hectare aflate în proprietatea CJ Dolj. Pentru această zonă am făcut şi un masterplan, realizat de englezii de la Halcrow, prin care 70 de hectare vor rămâne pentru dezvoltarea aeroportului, iar restul pentru dezvoltarea comunităţilor, mai ales a Craiovei“, a spus Prioteasa. Venirea cehilor ar duce la crearea a o mie de locuri de muncă, la o investiţie de 60 de milioane de euro şi aproape un milion de euro anual în bugetul judeţului din impozitele pe clădiri, potrivit şefului CJ Dolj. Lucrurile nu sunt atât de simple precum par, însă. Potrivit legislaţiei din România, consiliul judeţean trebuie să organizeze o licitaţie, care cel mai probabil ar putea demara în toamna acestui an. Contactat telefonic de GdS, reprezentantul firmei Point Park Properties din Bucureşti a declarat că deocamdată nu este nimic stabilit. „Este un proiect care se discută. A fost o întâlnire cu cei de la consiliul judeţean. Suntem interesaţi de Craiova, la fel ca multe alte companii. Nu pot să vă confirm nimic acum“, a spus acesta.

Cine sunt cehii

PointPark Properties (P3) este o societate cu un singur asociat aparţinând firmei Arcapita Industrial Management Sarl, care se specializează în managementul clădirilor destinate logisticii şi care este subsidiară a Arcapita Bank BSC Firma PointPark Properties s-a constituit în 2001 la Praga, însă îşi desfăşoară activitatea în toată Europa. P3 se concentrează pe construirea clădirilor instituţionale de înaltă calitate şi pe managementul activelor şi investiţiilor. În 2006, P3 s-a extins în Europa Centrală şi de Est prin intrarea pe piaţa Slovaciei, iar în 2007 prin demararea activităţii în Polonia. În 2009, firma şi-a deschis reprezentanţe în Germania şi Marea Britanie. În România, P3 are spaţii logistice la Turda şi Timişoara. Suprafaţa de care sunt interesaţi cehii la Craiova este una dintre cele mai mari din portofoliul lor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII