19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAspiranţi la nemurire

Aspiranţi la nemurire

Pentru câteva mii de dolari, aveţi acum posibilitatea să vă asiguraţi nemurirea

Este oare posibil să evităm moartea? În acest caz, nu avem de-a face cu o simplă întrebare, ci şi cu o problemă de etică şi, de ce nu, de fericire, utopie, ignoranţă sau religie. Imortalitatea a devenit şi principalul scop în viaţă urmărit de un bancher rus de 35 de ani, a cărui poveste este prezentată de  www.thegoodmorning.com. „De ce ar trebui să mor în următoarele decenii? Nu văd nici o logică. Moartea nu este pentru mine şi nu mă voi resemna niciodată cu gândul că voi muri. Dacă mă congelez, nu voi trăi o altă viaţă, ci va fi continuarea vieţii acesteia. Eu nu vreau să mor niciodată. Nu într-un an, nu într-un milion de ani“, a declarat aspirantul la nemurire, Innokentij Osadchy. Tocmai din acest motiv, bancherul a decis să se adreseze unei companii specializate în congelarea creierelor, în aşteptarea unor tehnologii care să permită readucerea la viaţă a „nemuritorilor“. Iar acest proces nu se va face oricum, ci după ce va fi transplantat
într-un corp nou şi reînviat. „Ştim că personalitatea este stocată în creier. Când organismul unei persoane îmbătrâneşte, nu mai există motiv pentru a-l păstra. Noi spunem clienţilor noştri că este mai ieftin, mai sigur şi mai bine, probabil, să apeleze doar la conservarea prin îngheţare a creierului“, a explicat Medvedev Danila, manager al KrioRus, prima companie din afara Statelor Unite, specializată în criogenizarea organelor sau organismelor.

 Procedură controversată

Criogenizarea – sau congelarea oamenilor –  se face în speranţa că în viitor vor putea fi readuşi la viaţă. Operaţiunea este ilegală în cele mai multe ţări ale lumii, dar în Rusia nimeni nu se opune unei astfel de practici. Tocmai din acest motiv, KrioRus a stocat până acum patru trupuri complete şi opt capete de persoane decedate, în cuve metalice umplute cu azot lichid.
 Unele dintre acestea sunt păstrate la domiciliu de către rudele clienţilor, însă cele mai multe sunt păstrate în recipiente la depozitul firmei. În plus, pe lista de aşteptare se numără deja 200 de persoane. „Va trebui doar să le repornească inimile, iar persoanele acestea pur şi simplu vor trăi din nou“, a spus Medvedev, care crede cu toată convingerea în progresul rapid al nanotehnologiei şi medicinei, fiind sigur că în scurt timp ştiinţa va fi în stare să repare cauza iniţială a morţii unui om. „Odată ce poţi să faci acest tip de nanochirurgie, la nivel celular, putem lua o persoană din criostază, o încălzim treptat şi apoi aceasta va fi vie“, a mai spus Medvedev.

Bani pentru veşnicie

 Taxa este de 10.000 de dolari pentru îngheţarea creierului şi 30.000 de dolari pentru întregul corp, plata făcându-se, evident în avans. „Când ai o persoană care a murit după ce a a devenit client, mai bine să plătească taxa înainte de a pleca din lumea celor vii. Noi le spunem clienţilor noştri că este mai economică ideea de a-şi conserva doar creierul congelat“, a explicat  Medvedev. De altfel, în acest caz investiţia este doar o treime din preţ. Iar 10.000 de dolari pentru un posibil creier nemuritor pot deveni o tentaţie destul de convenabilă ca preţ. Însă tocmai această a doua problemă a suscitat o avalanşă de chestiuni etice. În opinia adepţilor criostazei, moartea nu are loc atunci când nu mai bate inima, ci când creierul nu mai funcţionează. Tocmai din acest motiv, KrioRus se grăbeşte să congeleze materia cenuşie cât mai rapid posibil, pentru a reuşi să dreneze sânge şi să pompeze soluţia de Cryo- protectant înainte să fie prea târziu.
Oamenii de ştiinţă au criticat imediat iniţiativa companiei ruse, afirmând că, în prezent, nu există o tehnologie cu adevărat eficientă pentru a conserva în mod corect un corp. „Dacă se congelează un organism în acest moment – chiar şi unul viu şi sănătos – după ce este decongelat nu va fi viu şi întreg. Noi nu putem congela, chiar şi pentru a păstra, nici măcar organele în ziua de azi. Doar celulele pot fi păstrate astfel. Înşeală oameni, cu unicul scop de a lua o grămadă de bani: este fraudă“, este de părere Valentin Grishenko, director al Institutului de
criobiologie din Ucraina.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII