10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn altfel de mărţişor

Un altfel de mărţişor

Luna martie a adus şi anul acesta vânzătorii de mărţişoare în centrul Craiovei. Deşi nu a fost aşa de cald în ultimele zile, comercianţii au ieşit cu marfa în oraş şi au stat la dispoziţia clienţilor, oferta fiind extrem de variată.
Au putut fi admirate diverse tipuri de mărţişoare tradiţionale, sub formă de potcoave, trifoiuri, coşari, buburuze, floricele colorate, dar şi altele. Este vorba despre animăluţe de pluş, bijuterii, bibelouri în diverse forme: îngeraşi, fluturaşi, floricele şi multe altele, la care se pune tradiţionalul şnur alb-roşu.
Despre acestea din urmă, tinerii şi-au exprimat acordul, dar şi dezacordul. „Îmi plac cadourile care să fie o amintire a zilei de 1 Martie şi care pot să şi semnifice ceva. În ziua de astăzi nu se mai dau mărţişoare. Sunt mult mai importante cadourile“, a spus Luigi, de 17 ani, un tânăr care nu mai crede în magia mărţişorului. Alexandra, de 17 ani, pare să nu fie de aceeaşi părere şi mizează pe tradiţional: „Unele produse sunt identice cu cele aduse de comercianţi de Sfântul Valentin, numai că acum se numesc mărţişoare. Cele tradiţionale se pare că şi-au pierdut farmecul“.  „Este mai frumos să oferi mărţişoare cu şnur roşu-alb, decât să faci cadouri sofisticate. 1 Martie este totuşi o sărbătoare specific românească“, a spus Mariana, de 55 de ani.

„Se caută lucruri scumpe“

Unii comercianţi consideră că tinerii nu prea mai sunt interesaţi de  mărţişoarele tradiţionale. „Se caută lucruri scumpe. Pe tineri nu-i mai atrag ghioceii, coşarii. Ei cumpără lănţişoare, cadouri mai sofisticate, pluşuri. Mărţişoarele tradiţionale deja nu mai au farmec pentru ei. Anul acesta am vândut jumătate din produsele aduse, iar astăzi (ieri – n.r.) abia dacă am dat zece la sută din marfă“, a fost de părere Gheorghe S., un vânzător de mărţişoare tradiţionale. Pentru cei mai mulţi dintre noi, mărţişorul şi-a păstrat aceeaşi valoare în timp. Desigur, forma acestuia s-a schimbat de-a lungul vremii. Dacă la început, acesta era simbolizat de pietricele de râu vopsite în alb şi roşu, acum mărgelele frumos colorate şi florile le-au luat locul.
Cu mărţişoare tradiţionale sau nu, cert este că vânzătorii adună laolaltă tineri şi oameni de toate vârstele la începutul lunii martie a fiecărui an. Comercianţii vor rămâne în centrul Craiovei până săptămâna viitoare, deoarece se apropie 8 Martie, tinerii putând să-şi aleagă cadourile pentru mame şi iubite.

Raluca Săcuianu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII