29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac

Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac

De ce ai mai citi o carte precum cea a lui Dan Tapalagă? Ce rost are ca tu, cititor ostenit de capcanele fiecărei zile trăite în România, de înşelătoriile publice şi de vicleniile mediatice, să redeschizi dosarul ultimilor ani, să-ţi recompui imaginea lumii „buimace“ pe care-o traversezi încă?
De ce să rememorezi această stare nesfârşită de intrigi fără deznodăminte, aceste serii lungi de evenimente care nu-şi găsesc niciodată rezolvarea, de ce să retrăieşti sentimentul nedreptăţii şi frustrările de anul trecut? Cu ce te-ar ajuta ca-n clipele tale de linişte să te cufunzi în lectura unor texte tensionate, abrupte, ce-ţi readuc în faţă realitatea dureroasă a zilei de ieri şi de azi, personajele dubioase ale spaţiului public, uimirile în faţa aproape incredibilelor ticăloşii?
În textele lui Dan Tapalagă nu vei găsi nici o înţelepciune din acelea liniştitoare, cu adevăruri eterne, nici o dietă morală miraculoasă, nici o recomandare de viaţă lungă. Vei afla, în schimb, o scrutare lucidă a zilei în care a fost scris fiecare text, o luptă cu stihiile postcomuniste şi cu sminteala cotidiană.
Citind cartea, observi că Dan Tapalagă n-are nici un pic din instinctul sau plăcerea distructivă a jurnalistului de astăzi, oricât de mânios ar fi, uneori. Nu stoarce orice fapt de toate semnificaţiile lui până a-l reduce la nimic, cum se întâmplă zilnic la televiziuni. Nu se joacă cu cuvintele şi cu ideile şi nu îşi propune niciodată să-şi isterizeze cititorul. Nu te îndreaptă pe drumuri inutile.
Miza lui este luciditatea perspectivei, iar nu seducţia stilistică. Vrea mereu să pună lucrurile în ordinea lor firească. Găseşti mereu în textele lui construcţii, fermitate, clarificări, soluţii, echilibru – oricât de critic ar fi. Îşi ia tot timpul distanţă faţă de realitate, fără să renunţe la dileme, şi îşi provocă cititorul la exerciţii de gândire. Îţi regăseşti în textele lui sentimentul normalului.
Poate că citirea cărţii îţi va spori o clipă sentimentul de insecuritate, de derivă, te va face să te simţi încă şi mai pierdut, mai speriat de compromisurile ce ţi se propun şi îţi vei da seama că nu te mai poţi adapta mizeriei; că nu poţi să te împaci cu monstruosul urcat de unii pe scenă ca fiind normalitatea. Îţi va prelungi poate puţin obositoarea veghe, dar până la urmă te vei gândi că poţi să înfrunţi timpul acesta, timpul bulversării valorilor.
Volumul publicat de Humanitas nu face parte din nici o colecţie a editurii, poate şi pentru a marca noutatea unei astfel de cărţi ce adună texte ce n-au văzut niciodată tiparul, deşi au fost citite de zeci de mii de oameni, destinate doar curgerii zilei în care au fost scrise, dar care rezistă temeinic în timp, supuse reacţiilor imediate şi completărilor scrise de cititori. Iniţiativa Humanitas, cea mai prestigioasă editură din România, de a publica un volum cuprinzând texte preluate de pe internet, poate fi interpretată şi ca o recunoaştere a clasicizării internetului ca mediu pentru jurnalişti.

Lansarea, astăzi

Cartea se va lansa sâmbătă, 11 decembrie, ora 15.00, la BCU, Galeria Galateca. Vor vorbi despre carte: Ioana Lupea, Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu, Dan Tapalagă.
De săptămâna viitoare puteţi comanda cartea on line, cu autograful autorului, pe site-ul HotNews.ro.
Preţul cărţii este de 25 de lei (la care se adaugă cheltuielile de expediţie).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU