16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDentiştii îşi primesc diplomele

Dentiştii îşi primesc diplomele

Calvarul absolvenţilor Facultăţii de Medicină Dentară, care nu pot profesa pentru că nu li s-au eliberat diplomele de licenţă, va lua sfârşit săptămâna viitoare, când li se vor înmâna aceste documente, fără de care nu pot primi drept de liberă practică.

Cei 57 de licenţiaţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din Craiova mai au doar câteva zile de aşteptat. Diplomele lor au sosit vineri în Craiova şi urmează să fie distribuite zilele următoare. Intrând în posesia diplomelor, absolvenţii de Stomatologie îşi vor putea depune dosarele la Colegiul Medicilor Dentişti, în vederea obţinerii avizului de liberă practică, necesar pentru a putea profesa.
„Am adus diplomele, iar de luni, 8 noiembrie, vom putea să-i informăm pe studenţi asupra modalităţii de distribuire a lor“, a declarat Valeriu Ciotîrnoiu, secretar-şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova.

„Avizul de liberă practică nu poate fi eliberat pe baza adeverinţei de absolvire“

Odată cu primirea diplomelor, se va încheia şi conflictul dintre proaspeţii licenţiaţi şi Colegiul Dentiştilor. Deşi promovaseră examenul de licenţă, absolvenţii nu puteau profesa. Le trebuia un aviz de liberă practică, pe care îl primesc doar în momentul înscrierii în Colegiul Medicilor Dentişti. Nu puteau fi primiţi însă în organizaţia profesională a dentiştilor pentru că trebuia să prezinte diploma de licenţă.
„Conform legislaţiei în vigoare, avizul de liberă practică nu poate fi eliberat pe baza adeverinţei de absolvire emise de facultate, ci doar pe baza diplomei de licenţă. Absolvenţii trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o ambiţie a noastră, ci nu ne dă voie legea să acceptăm alt document de pregătire profesională decât diploma de licenţă. Această situaţie nu este doar în judeţul nostru, ci în întreaga ţară“, a declarat dr. Adrian Camen, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) – filiala Dolj.
Când spune că nu-i dă voie legea, dr. Camen se referă la prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În titlul XIII, care reglementează profesia de medic dentist, se menţionează la art. 469 că „Profesia de medic dentist se exercită, pe teritoriul României, de către persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina dentară“, iar art. 470 arată că prin „titlu oficial de calificare în medicina dentară“ se înţelege: „diploma de medic stomatolog sau diploma de medic dentist, eliberate de o instituţie de învăţământ superior din domeniul medicinei dentare, acreditată din România“.

Reglementare similară, tratament diferit

O prevedere similară se regăseşte în aceeaşi lege la titlul XIV, care reglementează profesia de farmacist. „Profesia de farmacist se exercită pe teritoriul României de către persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în farmacie“, se arată în art. 553, iar prin „titlu oficial de calificare în farmacie“ se înţelege, potrivit art. 554, „diploma de farmacist, eliberată de o instituţie de învăţământ superior medico-farmaceutic acreditată din România“.
Aşadar, reglementarea este aproape copie la indigo în cazul dentiştilor şi al farmacişilor. Organizaţiile profesionale ale dentiştilor şi farmaciştilor au însă păreri total diferite cu privire la necesitatea diplomei în momentul eliberării avizului de liberă practică.
„Pentru a le elibera aviz de liberă practică absolvenţilor Facultăţii de Farmacie, ca să poată profesa, noi nu le cerem neapărat diploma de studii, ci doar o copie legalizată după adeverinţa de absolvire eliberată de facultate. Nu putem să-i lăsăm o jumătate de an fără să se poată angaja, adică până le eliberează facultatea diplomele. Farmaciştilor le rămâne obligaţia ca, în momentul primirii diplomelor, să vină cu ele la noi“, a spus Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Înţelegerea de care dă dovadă Colegiul Farmaciştilor nu contravine legii. Dimpotrivă, Regulamentul privind regimul actelor de studii în sistemul de învăţământ superior, aprobat prin Ordinul nr. 2284/2007 al Ministerului Educaţiei, arată, la art. 38: „După finalizarea completă a studiilor, la cerere, absolvenţilor li se eliberează Adeverinţa de absolvire a studiilor, al cărei termen de valabilitate este de maximum 12 luni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII