Condiţii de groază la Pediatrie

Autori


Lipsa banilor şi actele de vandalism ale pacienţilor au făcut din Clinica de Pediatrie nr. 1 a Spitalului de Urgenţă Craiova să arate ca după un bombardament.

Clinica de Pediatrie nr. 1 „Sfânta Maria“ arată ca majoritatea secţiilor Spitalului de Urgenţă: veche, respingătoare, plină de igrasie. Zeci de copii bolnavi, împreună cu mămicile lor, sunt internaţi aici, în condiţii greu de acceptat de o persoană obişnuită să trăiască decent. „Nu poţi face un duş, nu te poţi spăla sub nici o formă, saloanele sunt pline de igrasie, iar copiii sunt puşi în saloane de-a valma“, a spus Corina Iscru, mama unei fetiţe internate cu o infecţie digestivă, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Iar problemele ar putea continua. În saloanele de bebeluşi, pătuţurile au rama acoperită de rugină. Smalţul chiuvetelor, oricum îngălbenite de vreme, este spart din loc în loc, iar bucăţi de faianţă de-o seamă cu spitalul se desprind de pe pereţi. Fiecare salon are şi o baie. Mai bine zis a avut odată, pentru că acum tot ce a mai rămas din grupurile sanitare sunt doar nişte cămăruţe înghesuite în care nu pătrunde decât lumina zilei atunci când laşi uşa deschisă. Apa curge doar în rarele cazuri în care robinetul nu e defect sau ţevile smulse, sau poţi avea surpriza ca uşii de la baie să-i lipsească mânerul.

Lipsa banilor, nenorocirea bolnavilor

Conducerea secţiei susţine că a făcut tot posibilul să ofere condiţii decente copiilor bolnavi, însă spitalul nu are niciodată fonduri pentru renovări şi reparaţii. Banii sunt foarte puţini, astfel încât foarte rar, din sponsorizări, se mai repară pe ici, pe colo. Conf. dr. Elena Carmen Niculescu susţine că a făcut demersuri repetate, în calitate de şef de secţie, către conducerea spitalului pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii şi modernizări, însă fără nici un rezultat până acum. „Tot ce s-a făcut în secţie a fost din sponsorizări. În jumătate din secţie am pus linoleum şi avem trei saloane renovate de o firmă. Anul trecut s-au făcut igienizări şi în fiecare zi angajaţii secţiei fac curăţenie şi dezinfectează. Mai mult nu s-a putut face, pentru că nu am avut bani“, a explicat şefa Clinicii de Pediatrie nr. 1.  

Din păcate, de micile investiţii făcute în secţie s-a ales foarte repede praful, în parte din cauză că nu au fost bani şi pentru întreţinere. Astfel, la scurt timp după ce au fost renovaţi, pereţii din cele trei saloane au făcut igrasie, din cauza unei ţevi de apă sparte. Conducta era foarte veche, iar spitalul nu a avut bani pentru înlocuirea ei.

Acte de vandalism


De multe ori însă, la dezastrul din saloane contribuie şi pacienţii, nu atât copiii, cât mamele acestora. Una din băi nu mai poate fi folosită după ce zilele trecute mama unui copil internat s-a urcat cu picioarele pe colacul WC-ului şi a spart vasul WC-ului şi chiuveta. Când au observat cadrele medicale paguba, era prea târziu. Femeia plecase din spital cu copil cu tot fără să mai aştepte biletul de externare. În altă baie, muncitorii au înlocuit capacul de WC cu unul nou, de care s-a ales însă praful după doar trei zile.

Zilele trecute, angajaţii spitalului au făcut reparaţii în altă baie. Au înlocuit cădiţa de duş, apoi au pus gresie şi faianţă. După care, cunoscând năravurile distructive ale unora dintre paciente, au luat clanţa de la uşă, până se usucă adezivul, ca nu cumva să le dea prin cap pacientelor să scoată plăcile de gresie sau faianţă.

Nici bateriile de la chiuvete nu au o soartă mai bună. O baterie nouă nu rămâne întreagă mai mult de trei zile. În prezent, toate robinetele curg, iar spitalul nu mai are bani să cumpere baterii noi. Actele de vandalism nici nu pot să fie pedepsite. Pacienţii care distrug bunurile spitalului nu pot fi puşi să plătească pentru că sunt prea săraci.

De multe ori, pacienţii nu pot fi constrânşi nici măcar să păstreze curăţenia. În Clinica de Pediatrie nr. 2, o femeie şi-a pus copilul să facă nevoile în mijlocul salonului. Când cadrele medicale au întrebat-o despre asta, femeia a răspuns simplu că… acolo i-a venit copilului!

Nici persoanele care fac picnic pe holurile spitalului sau bolnavii care scuipă seminţe ori fumează nestingheriţi pe holurile unităţii sanitare nu pot să fie deranjaţi, pentru că reacţionează agresiv, iar angajaţii spitalului nu sunt dispuşi să îşi rişte integritatea corporală.Comenteaza acum

18 Comentarii

 1. EU said:

  [un roman ] #1 si la propriu si la figurat MULTUMESC …un roman ADEVARAT ,SI DACA V-OM NUMAI AVEA BUNAVOINTA SA CITIM SI SA INCERCAM SA-L INTELEGEM SI SA PUNEM IN PRACTICA ..NUMAI…UNU ..DOI LA SUTA IN FIECARE ZII ,SCHIMBAREA ..VA VENI ….SPRE BINE !!!!!!!!

 2. io said:

  normal ca spitalul 1 este in paragina,…nimeni nu a fost interesat de reparatii,..asemenea preocupari sunt doar pentru prosti,.desteptii sunt interesati doar de comisioane,..de aia a ajuns medicina craioveana in mizerie..sa te fereasca dumnezeu sa ajungi pe mana doctorilor,..inainte sa te duci la spital,..cumpara-ti si sicriu,..sigur vei avea nevoie de el la iesire!

 3. For everybody said:

  Any of you hard working people tax payers can you PLEASE spell the next words: I want a better life for my self and my kids and I don’t want my country to be ruled by a corrupt government with lazy motherfucker stinky asses I take bribe for everything no souls twisted minded good for nothing politicians!

 4. "pacient pentru o zi" said:

  Problema este ca 70% sunt puradeii pirandelor care confunda spitalul cu satra. Calci pe ei daca nu esti atent. Unele pirande isi lasa deliberat progeniturile mai mult timp aci pentru refacere, chipurile. Poate ca Directia Medicala ar trebui sa le faca “descremenatilor” un ambulatoriu in targul romanestilor si atunci problema ar fi ca si rezolvata. Apropos, unde o fi mama omida?

 5. godu said:

  pai nu stiti ca in acest fel numai “ciorile” procedeaza asa ? rusine !!! ar trebui “triati” ,au in singe CIOARDA !!! sa nu mai fie primiti nicaieri ca nu sint oameni sint BESTII !!!
  hooooo !!!!

 6. Cristi said:

  Chestia cu pastrarea curteniei si igiena sunt probleme pe care romanii le cam au. Am vazut si cabinete ale doctorilor in care iti e sila sa pui mana pe manerul usii sau intrerupatorul de lumina…d-nului doctor ii e greu sa curete, trebuie femeia de servici sa-si faca treaba si de aici – conluzia mea e ca de igiena nici lui, DOCTORULUI, nu-i pasa caci mai important e blazonul…

 7. Cristi said:

  As vrea ca baiatul meu sa merga la o scoala decenta. Poate cineva sa-mi recomande o scoala din Craiova unde baile elevilor sunt curate, au sapun si hartie igienica?

 8. nix said:

  Groaza domneste in spitalul nr.1. Nu apuci bine sa te internezi si esti anuntat de medic ca spitalul nu are medicamente si vei primii reteta s-au un simplu biletel cu medicamentele pe care trebuie sa le cumperi. Langa spital este o farmacie de unde bolnavii pleaca cu plasele de medicamente ca de la piata. Curatenia in spital se face cu apa chioara, murdara , cu ajutorul unui mop jegos. Lenjeria de pe paturi este rupta, zdrentuita si murdara, si nu se schimba de la un bolnav la altul. Saltele care se pateaza cu diverse secretii nu se dezinfecteaza ci se intorc de pe o parte pe alta pentru a se usca.Asiguratii ar trebuii sa se asocieze si sa-i actioneze in judecata pe cei care le iau banii si atenteaza la viata lor.

 9. ioooo said:

  hai ca asta e tara rau din cauza vandalismelor ? pai unde sunt nepoate medici asistente? ce fac aia se inchid intr-o parte si bolnavii raman singuri in alta parte? de ce nu s-a facut o ancheta privind eventuale distrugeri? stati linistiti actele de ”vandalism” sunt foarte reduse daca un amarastean strica ceva prin spital il alearga zece militieni sa plateasca ,murdaria e in interiorul sistemului ,adik in ultimii 8 ani bugetul sanatatii a crescut de 4 ori si ceva in euro ,unde sunt banii ,aici e beleaua nimeni nu vb de asa ceva la toti le e frica sa faca ordine in mafia din sanatate ,ca deh e un domeniu sensibil se simt stresati si vanati domnii doftori ,asta e beleau simpla si la obiect sa nu-mi spuneti ca in 2001 in spital erau conditii de 4 ori mai proaste decat acum ,asa ca vrajeli ieftine de genu asta si cu plecatu masiv al doftorilor in strainatate nu mai cred .

 10. eu said:

  duceti-va la clinica da obstretica si ginecologie nr.2 sa vedeti conditii de tratament, subexistenta , ne indreptam cu pasi repezi spre inceputurile medicinei.nu este posibil sa cumperi totul ,dar sa platesti la stat asigurari medicale , ptr. ce sa platesti asigurare cand am ajuns sa cumparam si leucoplast sau banala fiola de algocalmin?sa va fie rusine guvernanti de cacao.de ce mai platim asigurari daca cumparam totul?
  de ce mai dati salariile medicilor daca suntem nevoiti sa platim medicul?
  cezariana are pretul ei, nasterea normala la fel. sa va fie rusine , medici , asistente ,
  guvernanti
  NU ESTE POSIBIL SA ASTEPTI SA DAI PLICUL SA POTI NASTE .

 11. SS said:

  ES – SISTEM GESTAPO – INCA DE LA NASTERE SA SE TRIEZE SPECIA UMANA NEMTESTE – RAMINE CE E BUN ZDRAVAN SI SANATOS – SOCIETATEA NU ARE NEVOIE DE PARAZITI – AVORTONI , HANDICAPATI DE TOATE GENURILE – PENTRU CA ALTFEL VOM AJUNGE O TARA DE HANDICAPATI SI DEJA CAM SINTEM IN EUROPA .

 12. Radical said:

  Faceti niste poze pt posteritate sa vada si stranepotii nostrii unde ne-au dus comunismul de dinainte si cel de dupa 89.

 13. pt eu de la 12 said:

  “dai plicul “ca sa poti naste prin cezariana, dar la cerere, ca toate femeile nu mai pot naste decat prin cezariana. Uitati-va cate nasc in america cu cezariana- cele care au nevoie-nu toate mironositele.In america te duci sa nasti cand deja esti in travaliu si ai dilatatie 7-8, te tin 1 zi si te trimit acasa,nu ca la noi stai la hotel cate 1 saptamana

 14. lav said:

  daca in america te trimite acasa dupa o zi de la nastere inseamna ca tu ai vazut asta in filme.Si sa nu mai dam exemple de alte tari,noi traim in romania chear daca o parte din noi santem plecati avem familii ramase acasa si aici avem nevoie de exemple ca oricum din 89.pana acum am luat tot ce a fost mai prost din occident.Doamna de la nr.12.are dreptate

 15. din New York said:

  Are dreptate nr. 15 – eu traiesc si am nascut in America. Am facut cezariana intr-o vineri, iar duminica au vrut sa ma trimita acasa. Am stat pana marti in spital, doar pentru ca am avut complicatii. Si asta in conditiile in care copilul meua stat la terapie intensiva 2 saptamani si jumatate. Articolul asta, insa, imi cam suna a reclama sau cel putin a incercare de a gasi o scuza pentru nesimtirea, incompetenta si “gafele” personalului medical. Parca acum un an mureau nou-nascutii pe la spitalul 2 pentru ca nimeni nu avea grija, pentru ca nu faceau nici un control amanuntit si, asa cum motivau pe atunci ‘doctoritele”, “gemenii se nascusera prematur si erau prea mici” (adica aveau vreo 2 kg si jumatate la nastere!) Uite oi fi eu mai ‘proasta’, dar nu cred ca asta a avut vreo legatura cu “wc-uri’ sparte e pacienti. In ce priveste “rugina de pe patuturi”, asta a cui o fi vina?! Sa va spun eu – a idiotilor care conduc tara asta si nu inchid asemenea spitale. Nu exista nici o scuza pentru conditii insalubre si lipsa curateniei din spitalele romanesti!. Peste tot in lumea asta exista vandali, dar asta nu e o scuza ca spitalele sa fie ca niste cocine de porci si sa iasa oamenii din ele cu mai multe boli decat au intrat. Conditiile din spitale reflecta perfect “pregatirea” managerilor sistemului spitalicesc. Ca deh – ne trebuie manageri pe criterii politice, numiti de un presedinte psihopat si avid de putere si de acolitii lui (o sleahta de niznai!)

 16. RITA said:

  Nu mai comentati atat situatia de la spitalul 2, pentru ca acolo personalul este parfum fata de cei de la spitalul1.
  Eu am nascut la spitalul 1 si era sa pierd frumusete de copil de 4 kg. Urmatoarea nastere am avut-o la spitalul 2 si n-am avut probleme, iar personalul a fost super, mai ales cele de la salon.

 17. eu said:

  nu stiti ce spuneti ,
  nu vedeti chiar nimic din ce se intampla cu adevarat , ne meritam soarta ,
  pe cuvant

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 27 aprilie 2010

Actualitate

» De 50.000 de lei libertate
» Craiova, şi mai curată
» Război pe drumul Craiova – Filiaşi
» Anchetat că a executat silit un drum naţional
» În aşteptarea contorului de gaz
» Achită-ţi taxele liniştit, Primăria Craiova cheltuieşte pentru tine!
» Condiţii de groază la Pediatrie
» Craiova: Refacerea parcurilor, la primul eşec
» Craiova: Bătăuşi menajaţi de Tribunal
» Craiova: Eliberaţi camerele de cămin plătite!
» Producătorii de lapte pot solicita cotă din rezerva naţională până pe 30 aprilie
» Craiova: Contracte pe sub mână în Piaţa Centrală
» Declinul demografic al Craiovei continuă
» Craiova: Mâine este ultima zi a târgului DOLJCONSTRUCT – MOBEX – CLIMATERM

Local

» Curtea bate Tribunalul
» Răniţi pe motocicletă
» Jandarm beat la volan
» Asociaţia, un munte cu bani
» Puterea afirmaţiilor pozitive
» Iubirea de pe urmă
» După şapte ani…
» Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ – ultima festivitate
» Drăgan rămâne în arest

Gorj

» Scurte ştiri

Sport

» Pandurii a reintrat în cărţile salvării
» Iliev şi Trică lasă locul tinerilor
» Ştiinţa, trezită la realitate
» Gallovits şi Gojnea, victorioase
» Galaţi şi Zalău, campioane la volei
» 4.500 de bilete pentru returul cu Viborg
» Craiovenii, în finale la Cupa Liceelor
» Energia s-a chinuit cu HC Odorhei
» Baschetbalistele străine au făcut legea la Severin
» Lionel Messi, lăudat
» Cristi Chivu, spre un nou titlu
» Lyon speră să anuleze avantajul lui Bayern

Bani & Afaceri

» Consiliul Concurenţei, cu ochii pe Electra şi Hidroenergetica
» Podgoriile, pe cale de dispariţie
» Societăţile comerciale nu şi-au depus bilanţurile la Registrul Comerţului
» O treime din IMM-urile din Gorj are conturile blocate
» Fiscul forţează falimentul firmelor

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Fructul de avocado, un plus de savoare
» Sfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere

Opinii

» O şedinţă de partid
» Contrapunct romantic

Top