20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

S-a fript!

Clubul de fotbal Universitatea Craiova va trebui să ramburseze în câteva zile cele două milioane de lei (500.000 de euro) pe care le-a primit de la consiliul local pentru creşterea performanţei sportive.

Banii oferiţi cu largheţe de consilierii locali, la sugestia primarului Antonie Solomon, se anunţau a fi o gură de oxigen pentru finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu. Cu buzunarele fluturânde, finanţatorul îşi făcuse deja planurile că va primi alte câteva milioane de euro în următorii doi ani, aşa cum stipula acordul semnat între club şi Solomon. Tot ce trebuia să facă Mititelu era să utilizeze banii în scopul pentru care îi fuseseră daţi. Şi anume să dezvolte fotbalul de performanţă, să folosească jucători din pepiniera proprie sau să ofere acces gratuit anumitor categorii de populaţie la meciurile Ştiinţei. Numai că soarta i-a fost potrivnică finanţatorului, soartă pe care de fapt singur şi-a croit-o. Banii de la primărie intraţi în contul clubului au fost aspiraţi imediat de fiscul doljean în contul datoriilor către bugetul statului ale clubului de fotbal. Deci, Mititelu nu a mai putut să înceapă să facă performanţă, aşa cum se angajase pentru că nu mai avea nici o para chioară. Văzând că, în loc de rezultate sportive care să ducă faima Craiovei pe culmi nebănuite şi să atragă noi turişti pentru fântânile cântătoare, a plătit de fapt datoriile către stat ale unei firme private, primăria şi-a umflat muşchii. I-a cerut socoteală lui Mititelu pentru uşurinţa cu care a lăsat să-i zboare cele 500.000 de euro către alte zări.

Au plecat boi, s-au întors vaci

Mai întâi, primăria a trimis doi angajaţi de la Serviciul de audit ca să verifice cum s-au volatilizat euroii. Cum s-au dus, aşa s-au întors. Adică la fel de nelămuriţi. Mititelu nici măcar nu i-a primit în birou. Explicaţia oferită de angajaţii săi a fost că pentru a da explicaţii cum s-au cheltuit banii trebuia să fie informaţi oficial printr-o hârtie, nu să vină auditorii aşa, când vor muşchii lor. Primăria i-a scris atunci lui Mititelu un răvaş publicat pe site-ul instituţiei în care îl soma să facă bine şi să se prezinte la discuţii. N-a venit nimeni, bineînţeles. „Am notificat reprezentanţii clubului pentru o întâlnire la sediul primăriei, în care să prezinte modul de utilizare a sumelor alocate, dar nu s-a prezentat nici un reprezentant al clubului“, se arată într-un răspuns al primăriei trimis GdS.

Muieţi-s posmagii?

Peste câteva zile, mai precis, pe 16 decembrie, conducerea clubului a catadicsit să trimită municipalităţii, finanţatorul ei, o adresă în care recunoştea deschis că a păpat banii pe alte chestiuni decât cele din contract, dar se scuza spunând că şi plata datoriilor către stat este, de asemenea, un lucru indispensabil practicării fotbalului. Culmea ipocriziei este reproşul pe care clubul îl aduce primăriei, certând-o că i-a virat banii în contul de trezorerie, cont pus sub sechestru de fisc pentru neplata datoriilor clubului către stat. Un astfel de virament nu se putea face decât la vedere, printr-un astfel de cont şi nu cu sacoşa, aşa cum se face între „prieteni“. „Prin adresa din 16 decembrie, SC Fotbal Club U Craiova comunică autorităţii locale faptul că asocierea nu a produs efecte în felul în care părţile au convenit datorită modului în care s-a efectuat viramentul, însă toate plăţile făcute din fondurile respective au avut ca scop desfăşurarea activităţilor statutare ale clubului“, mai spune primăria. Când a citit răspunsul în batjocură, autoritatea locală i-a transmis scurt lui Mititelu că înţelegerea a căzut şi i-a cerut să dea banii înapoi în 15 zile. „Autoritatea locală a notificat  clubul asupra intervenirii rezilierii de plin drept a contractului de asociere (…) cu consecinţa rezilierii contractului şi rambursarea sumei de două milioane de lei“, a avertizat primăria, care l-a ameninţat pe Mititelu că îl va da în judecată dacă nu dă banii înapoi de bunăvoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII