23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe impozite plătim anul acesta

Ce impozite plătim anul acesta

Craiovenii vor plăti pe 2010 impozite locale cu 10% mai mari. Dacă pentru apartamente, maşini şi terenuri, locuitorii urbei vor achita cu 10-20 de lei mai mult decât anul trecut, taxa de parcare pentru autovehicule s-a dublat faţă de 2009. Aflaţi din GdS cât veţi plăti anul acesta pentru o garsonieră, pentru apartamentele două şi trei camere, respectiv pentru o casă.

Impozitele locale, respectiv cele percepute pe proprietate (pe locuinţe, terenuri şi mijloace de transport) au crescut anul acesta cu 10% faţă de cele percepute în 2009. Proprietarii de locuinţe, maşini şi terenuri din Craiova pot merge de luni, 11 ianuarie, să îşi achite impozitele pe anul în curs, anunţă directoarea adjunctă a Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Dana Mihaela Băleanu. Şi anul acesta se menţine bonificaţia pentru cei care îşi achită impozitele locale integral în primele trei luni ale anului. „Bonificaţia de 10% se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice care îşi plătesc impozitele până pe 31 martie“, a precizat Dana Mihaela Băleanu. Totuşi, cuantumul impozitelor plătibile la primărie a crescut faţă de anul trecut.

Impozitul pe locuinţă, mai mare

Impozitele finale sunt gata calculate, după ce s-au aplicat coeficienţii de zonă, de gradul de uzură a locuinţei etc. Suma finală depinde şi de suprafaţa locuinţei. Iată ce sume vor achita craiovenii care au locuinţe în zona A a oraşului (în zona centrală a urbei). Pentru o garsonieră de 27,4 metri pătraţi pe Calea Bucureşti, anul trecut se plătea un impozit de 63 de lei, iar în 2010, acesta va fi de 70 de lei. Tot în zona A a oraşului, pentru un apartament cu două camere de pe Strada Nanterre, cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, impozitul urcă de la 92 de lei anul trecut la 102 lei în 2010. Dacă aveţi un apartament cu trei camere (65 de metri pătraţi) pe Strada A.I. Cuza şi plăteaţi 150 de lei, reprezentanţii Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova dau asigurări că veţi achita anul acesta 166 de lei. Calculele funcţionarilor de la impozite şi taxe arată că pentru zona C a municipiului cine plătea pentru o garsonieră de 39,32 metri pătraţi (în zona Aeroportului) 82 de lei anul trecut va achita în 2010 suma de 92 de lei. Tot în zona C a oraşului, deţinătorii de apartamente cu două camere (54 de metri pătraţi) plăteau 116 lei, iar anul acesta vor achita 128 de lei. Pentru un apartament cu trei camere (78,38 metri pătraţi), proprietarul achita 166 de lei în 2009, iar acum va plăti 183 de lei. Şi proprietarii de case vor avea de achitat mai mulţi bani în contul impozitelor pe proprietate. De exemplu, din calculele celor de la Direcţia de Impozite şi Taxe reiese că pentru o casă de 131,9 metri pătraţi din cartierul Romaneşti s-a achitat anul trecut un impozit de 244 de lei, iar în 2010 proprietarul respectiv trebuie să scoată din buzunar 269 de lei.

Impozitul pe terenuri, umflat în 2010

Cine are teren intravilan în Craiova şi zonele limitrofe care aparţin tot de municipiu va achita sume ceva mai mari la municipalitate. Un teren în zona A impozitat anul trecut cu 7.378 de lei pe hectar va fi impozitat anul acesta cu 8.149 de lei pe hectar. În zona B se plătea anul trecut 5.578 de lei pe hectar, iar în 2010 se achită 6.160 de lei. În zona C, impozitul era de 3.816 lei pe hectar, iar acum este de 4.215 lei, iar în zona D, pentru un hectar de intravilan se plăteau 1.813 lei anul trecut, pe când în 2010 s-a calculat un impozit de 2.003 lei. În zona D sunt incluse terenuri amplasate în Mofleni, Izvorul Rece, Cernele, Făcăi, Cârcea, Şimnicul de Jos, iar proprietarii vor plăti tot impozite „de oraş“.

Taxa pe parcare s-a dublat

Taxa pentru parcarea autovehiculelor proprietate personală s-a dublat de la 20 de lei pe an la 40 de lei pe an – pentru prima maşină. Cine are două autovehicule plăteşte 60 de lei taxă de parcare pentru al doilea. Pentru al treilea, taxa este de 60 de lei, iar pentru al patrulea şi următoarele – 80 de lei. Directoarea adjunctă Băleanu spune că această taxă „nu se percepe pentru parcarea în faţa blocului, ci dă dreptul proprietarului să parcheze pe domeniul public în Craiova, în orice parcare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII