17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCârcea pierde la pauză impozitele Ford

Cârcea pierde la pauză impozitele Ford

Acţiunea prin care autorităţile comunei doljene Cârcea intenţionează să atragă în bugetul local impozitele fabricii Ford de la Craiova, plătite în prezent către bugetul Băniei, s-a soldat cu un eşec la instanţa de fond.

Tribunalul Dolj s-a pronunţat în procesul Cârcea contra Ford România SA, prin care comuna vrea să oblige firma producătoare de automobile să achite impozitele şi taxele locale la Cârcea, şi nu la Craiova, aşa cum procedează acum. În dosarul 9319/63/2009, instanţa a respins acţiunea comunei Cârcea, admiţând intervenţia în nume propriu a Craiovei şi excepţia autorităţii de lucru judecat. În speţă a fost prezentată hotărârea definitivă şi irevocabilă, prin care comuna Coşoveni, pe raza căreia se aflau în anii ’90 terenurile actualei comune Cârcea, a pierdut procesul cu Craiova, pentru impozitele şi taxele datorate de producătorul coreean de automobile Daewoo pentru activele deţinute acum de Ford pe aceleaşi terenuri şi în aceleaşi condiţii de fiscalitate locală. Mai pe scurt, bătălia se poartă între Cârcea şi Craiova pentru impozite de circa şapte milioane de lei. Prima susţine că fabrica Ford se află în raza administrativ-teritorială a sa. Autorităţile craiovene spun că au tot dreptul, conform unor decrete din anii ’70, date de preşedinte pentru construirea Oltcit, să perceapă taxele şi impozitele pentru active acum în proprietatea Ford. „Mă surprinde decizia instanţei. Este clar ca lumina zilei că acele clădiri şi terenuri se află pe raza administrativ-teritorială a comunei Cârcea. Oricine poate verifica asta. Sigur că vom face recurs“, a spus primarul din Cârcea, Valerică Pupăză.

Miză mare la marginea oraşului

Comuna Cârcea a mai prins în 2008 un mare contribuabil pe lista impozabililor, SC Metro Cash&Carry România SRL Otopeni, tot în urma unor procese. Atunci, după ce iniţial dăduseră dreptate Craiovei, instanţele au rejudecat speţa şi au dat câştig de cauză comunei Cârcea. În acele procese, Craiova nu a adus ca argument decât emiterea autorizaţiei de construire conform Planului Urbanistic General. Metro lasă anual în vistieria de la Cârcea aproximativ 500.000 de lei, începând de la 1 ianuarie 2008. Alt război pentru atragerea marilor contribuabili se poartă în instanţă între Craiova şi Malu Mare, pentru impozitele supermarketului Selgros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII