27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii s-au pus cu burta pe carte

Agricultorii s-au pus cu burta pe carte

Impulsionaţi de faptul că, dacă au o calificare, pot accesa fonduri nerambursabile pentru o afacere în domeniul agricol, tot mai mulţi doljeni se înscriu la cursuri de calificare în pomicultură, apicultură sau, după caz, la cele de crescător de animale.
De la începutul anului şi până în prezent, 600 de doljeni s-au înscris la cursuri de calificare în domeniul agricol, iar aproximativ 73% dintre aceştia le-au şi absolvit. „Comparativ cu anii trecuţi, se observă o creştere a numărului de solicitanţi, în special pentru cursurile de apicultor şi legumicultor“, a declarat Daiana-Greta Dumitriu, directoare coordonatoare a Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Dolj. Ea a explicat că această tendinţă nu se datorează numai crizei economice şi impactului pe care îl are asupra pieţei muncii (lipsa de locuri de muncă, rata mare a şomajului din judeţ). „Oamenii au avut acces la informaţie şi ştiu că o calificare reprezintă o oportunitate de a iniţia o afacere cu bani nerambursabili. Asta, deoarece trebuie să urmeze cursurile ca să poată să-şi întocmească proiectele“, a adăugat Daiana-Greta Dumitriu. Potrivit informaţiilor primite de la OJCA, în perioada următoare se va acredita un nou curs de horticultor, care va cuprinde o paletă mai largă de specializări – pomicultor, legumicultor, floricultor.

Doljenii s-au reorientat

La mare căutare au fost şi cursurile de recalificare şi reconversie profesională organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Şomerii doljeni au conştientizat şi faptul că trebuie să vină în întâmpinarea ofertei de locuri de muncă a angajatorilor şi să se orienteze către o meserie. „Dacă în anii trecuţi cele mai multe solicitări veneau pentru cursurile de operator calculator şi de limba engleză, anul acesta, doljenii s-au reorientat către meserii“, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, de cursuri beneficiază gratuit persoanele aflate în căutarea unui job care nu realizează venituri, precum şi cele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu au venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei) şi care sunt înregistrate la AJOFM. La acestea se adaugă persoanele aflate în detenţie, care mai au cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS