14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisie de anchetă, ucisă la comandă politică

Comisie de anchetă, ucisă la comandă politică

Comisia de anchetă în cazul ministrului Monica Iacob-Ridzi şi-a dat duhul  înainte de a afla adevărul despre cum au fost cheltuiţi banii Ministerului Tineretului şi Sportului pentru Ziua Tineretului.

Reprezentanţii PD-L în Comisia de anchetă în cazul Iacob-Ridzi au cerut ca activitatea Comisiei să continue deoarece nu a fost descoperit întregul adevăr legat de acest caz, ancheta fiind oprită în momentul în care s-a ajuns la firmele care au încasat banii din contract, potrivit NewsIn. Deşi PD-L s-a pronunţat iniţial pentru stoparea activităţii Comisiei deoarece s-a desfăşurat în paralel cu o anchetă a DNA, democrat-liberalii au susţinut că lucrările trebuia să continue întrucât probatoriul este incomplet. Deputatul Gelu Vişan a spus că s-a decis de către Comisie ca firma Loco, unul dintre subcontractori, să nu fie chemată la audieri, deşi, în cursul acestora, a reieşit că peste 200.000 de euro au ajuns la societate. „Când am rostit numele firmei Loco, deţinută de un fost ginere al preşedintelui PC, Dan Voiculescu, presiunile au fost de-a dreptul infernale“, a susţinut Vişan.
Deputatul a precizat pentru GdS că este vorba de un parlamentar PSD care a făcut parte din Comisia de anchetă. „Mi-a spus că trebuie să o oprim (ancheta – n.r.) pentru că s-a ajuns prea departe“, a spus Vişan. Deputatul PD-L a apreciat întregul scandal drept o inginerie financiară făcută în detrimentul banilor publici, deşi nu există dovezi că ministrul ar fi direct responsabil, potrivit NewsIn. „A fost o inginerie financiară clasică, în care a fost atacat Ministerul Tineretului şi se pare că o parte din banii publici nu au ajuns la eveniment“, a mai spus acesta.
Parlamentarul doljean a spus că, dacă nu ar fi fost suspendată, Comisia ar fi putut chema subcontractorii la audieri, chiar dacă aceştia au refuzat să vină. „Avem dreptul să aducem firmele la audieri cu ajutorul organelor statului, dar Comisia s-a oprit la sfertul anchetei. Altă variantă ar fi fost un raport preliminar care să fie trimis Comisiei Juridice, iar noi să ne continuăm activitatea“, a mai spus Vişan.

Drumul banilor
duce spre Voiculescu

Marius Gondor, deputat PD-L, de asemenea, membru în Comisia de anchetă, a afirmat vineri că, în cadrul lucrărilor acestei comisii, coaliţia „de conjunctură“ creată între reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR a urmărit doar să demonstreze vina exclusivă a ministrului tineretului şi sportului. „Cu toate că în cadrul comisiei s-au făcut audieri ale angajaţilor MTS, ale jurnaliştilor care au efectuat ancheta de presă, ale reprezentanţilor firmelor incriminate, brusc, reprezentanţii coaliţiei au hotărât încheierea lucrărilor printr-un raport incriminator, atunci când firul investigaţiilor a ajuns la firma Loco. E clar că drumul banilor duce spre firma Loco, cu legături spre Dan Voiculescu. Acesta a fost momentul de cotitură, când reprezentanţii celor trei partide au oprit investigaţiile, deşi nu s-au desfăşurat toate audierile şi unele documente solicitate nu ajunseseră încă pe masa de lucru a comisiei“, a spus Gondor.

Vot pentru începerea urmăririi penale

Propunerea de începere a urmăririi penale a ministrului Monica Iacob-Ridzi şi raportul Comisiei de anchetă vor fi supuse plenului în cadrul unei sesiuni extraordinare, pe care preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că o va solicita Biroului Permanent. Cu această ocazie, se vor dezbate propunerea de începere a urmăririi penale împotriva fostului premier Călin Popescu Tăriceanu şi raportul Comisiei în cazul Sterling, firma care a concesionat perimetre de exploatare în Marea Neagră. „În ceea ce mă priveşte, voi vota pentru cererea de începere a urmăririi penale. Dacă şi Comisia Juridică va cere acest lucru, atunci tot grupul PD-L va vota pentru“, a spus Gelu Vişan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII