22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie închid cabinetele

Medicii de familie închid cabinetele

În pragul semnării noilor contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicii de familie declară război Ministerului Sănătăţii.

Medicii de familie din toată ţara îşi vor închide cabinetele de la 1 aprilie, în semn de protest faţă de reducerea veniturilor lor prin noul contract-cadru elaborat de Ministerul Sănătăţii. Anunţul a fost făcut ieri de cele două organizaţii reprezentative ale medicilor de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Patronatul Naţional de Medicina Familiei (PNMF). Practic, medicii de familie vor refuza să încheie contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, în baza cărora ar trebui să primească finanţarea. Motivele acestui refuz sunt legate de conţinutul noului contract-cadru, care, potrivit medicilor de familie, ar fi fost elaborat de Ministerul Sănătăţii fără consultarea lor şi fără să fie luate în calcul propunerile lor formulate cu ocazia protestului anterior. „Acest contract-cadru pe baza căruia ar trebui să încheiem contracte de la 1 aprilie nu a fost negociat cu reprezentanţii noştri. Iar normele lui nu au apărut nici până acum. În cel mai bun caz ne vom trezi că vor fi publicate în momentul în care va trebui să semnăm contractele, fără ca noi să apucăm să vedem măcar despre ce este vorba. La acestea se adaugă multe alte lucruri contrare înţelegerii cu reprezentanţii ministerului de la ultimul protest“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinta SNMF – filiala Dolj.

Obligaţi să meargă la bolnavi acasă

Una dintre principalele nemulţumiri ale medicilor de familie este legată de introducerea obligatorie a permanenţei. Aceasta înseamnă că ei va trebui să asigure obligatoriu asistenţa medicală de urgenţă (prespitalicească – pe salvare – şi consultaţii la domiciliu) prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetului. „Până acum, permanenţa era opţională şi se desfăşura doar în mediul rural. Acum am înţeles că se intenţionează ca medicii de familie să fie obligaţi să lucreze şi pe salvări, în condiţiile în care curricula noastră este total diferită de a medicilor specialişti în urgenţe. Nu avem pregătirea necesară pentru o astfel de activitate. În plus, ar însemna să muncim peste program în condiţiile în care noi avem activitate mult peste norma europeană de opt ore pe zi. Practic, medicul de familie nu munceşte doar la cabinet, el trebuie să se ocupe şi de administrarea lui, iar acest lucru îi ia mult timp în condiţiile de birocraţie excesivă impuse de sistemul asigurărilor de sănătate“, a spus Mirela Profir.
Altă nemulţumire o constituie creşterea pedepselor aplicate medicilor de familie pentru abaterile legate de nerespectarea contractului încheiat cu CAS. Medicii de familie susţin că procentele de penalizare vor creşte de la 2%, 15% şi 20% cât sunt acum pentru prima, a doua şi cea de-a treia abatere, la 10%, 20% şi 30%. „Este nemotivantă şi aberantă, în condiţiile în care la spitale a crescut de la 5% la 9%“, a comentat dr. Profir.
Şi, nu în ultimul rând, valoarea punctului, care, potrivit medicilor de familie, nu a fost negociată, iar ministerul ar fi anunţat stabilirea lui prin negociere în funcţie de fonduri. Cât despre acestea din urmă, medicii spun că s-a făcut o reducere drastică a procentului alocat medicinii de familie din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate aprobat, ceea ce va duce la deficienţe grave de acordare a asistenţei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare număr de cabinete.
Şi cele din judeţul Dolj se vor închide. Reprezentanţii celor 409 medici de familie doljeni susţin că vor continua să asigure urgenţele şi după 1 aprilie, chiar dacă acest lucru înseamnă să nu fie plătiţi. „Vom asigura urgenţele pentru pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală. Nu ar fi prima oară când facem acest lucru fără să fim plătiţi“, a precizat Mirela Profir.

Deciziile ministerului, în folosul pacienţilor

În replică, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, susţine că prevederile noului contract-cadru sunt în primul rând în folosul pacienţilor. El spune că medicii de familie trebuie să participe obligatoriu la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, prin această prevedere asigurându-se accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă şi reducându-se numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi al deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale.
Ministrul Ion Bazac consideră că refuzul medicilor de familie de a nu semna contractul-cadru e o decizie pripită şi nefundamentată, pentru că normele metodologice de aplicare nu sunt încă finalizate, şi îi invită la consultări asupra acestora, săptămâna viitoare. „Normele metodologice stabilesc inclusiv modul în care urmează să fie desfăşurat serviciul de permanenţă, precum şi plata acestuia“, a adăugat ministrul sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII