22.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExproprieri pe bani puţini la Calafat

Exproprieri pe bani puţini la Calafat

La sumele anunţate pentru cumpărarea terenurilor afectate de infrastructura feroviară a Podului Calafat – Vidin, guvernul ar putea cheltui 1,5 milioane de euro faţă de şase
milioane de euro – cât estimează studiul de fezabilitate pentru exproprieri.

Guvernul nu va aloca decât un sfert din banii estimaţi pentru exproprierile necesare realizării infrastructurii rutiere şi feroviare pentru Podul Calafat – Vidin, dacă este să ne luăm după ultimele informaţii făcute publice pe acest subiect. Astfel, la sfârşitul lunii februarie, presa a publicat o informaţie conform căreia Ministerul Transporturilor şi Infrastucturii (MTI) a alocat pentru despăgubirile pe terenurile afectate de infrastructura feroviară suma de un milion de lei. Mai precis, pentru 63.198,15 mp de teren MTI oferă 991.614 lei. La cotaţiile actuale, este vorba de 3,65 euro/mp. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Calafat, suprafaţa totală care va fi afectată este însă mult mai mare. „Este vorba de 42,6 hectare de teren, cu 242 de poziţii. Din acestea, 24 aparţin consiliului local, una – Romsilva, iar alte 217 – persoanelor private“, a explicat Mircea Guţă, primarul Calafatului. Edilul-şef spune că preţurile în zonă sunt mult peste cifra rezultată din calculele noastre. „La stradă, în zonele accesibile, preţurile sunt de 18-20 euro/mp, iar în zonele mai îndepărtate – 7-8 euro/mp. Acestea sunt preţuri decente, oamenii se aşteaptă însă la mai mult. Cât despre sumele avansate de minister, nu am primit încă nimic oficial“, a precizat primarul.
Trebuie spus că la acest preţ întreaga suprafaţă ar putea fi cumpărată de stat cu 1,5 milioane de euro. Studiul de Fezabilitate (SF), realizat de firma de proiectare Iptana SA Bucureşti, este mult mai mare. „Din studiu, suma estimată pentru exproprieri este de şase milioane de euro, iar cea pentru lucrări, de 75 de milioane de euro“, a spus Toma Ivănescu, director adjunct al Iptana SA. Potrivit acestei informaţii, preţul mediu ar fi de 14 euro/mp, mult mai apropiat de media pieţei locale, comunicată de primarul Guţă. E posibil ca în actualele condiţii de criză guvernul să scoată terenurile la un sfert din valoarea de piaţă. Ministrul Radu Berceanu spunea acum două zile referitor la exproprieri: „Nu mai merge aşa cu exproprierile, avem o lege. Ne uităm şi noi la valoarea impozitelor plătite pe terenuri, nu poţi să plăteşti impozite modice, iar când e să vinzi la stat să ceri preţuri astronomice“. Ministerul nu ne-a răspuns ieri care este suma totală alocată exproprierilor de la Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU