22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBasmul cu noroc la bac

Basmul cu noroc la bac

Absolvenţii de liceu au trecut ieri prin noi emoţii la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat din acest an, cea la limba şi literatura română. Subiectele nu au fost însă foarte dificile şi absolvenţii s-au liniştit după câteva zeci de minute. Afară însă, părinţii au trăit la intensitate maximă fiecare minut din examenul copiilor.

 

Zeci de oameni s-au adunat încă de dimineaţă la porţile liceelor doljene. Au căutat locuri umbroase, s-au aşezat pe bănci sau pe borduri şi au aşteptat să se facă ora prânzului. Atunci, primii candidaţi au ieşit de la proba scrisă de limba şi literatura română a examenului de bacalaureat şi au dat verdictul. „A fost bine. A fost uşor, aveai ce scrie“. Părinţii au răsuflat uşuraţi, dar nu s-au liniştit până ce nu şi-au văzut copiii ieşind cu zâmbetul pe buze din examen. „Nu mai pot. Stau aici de două ore şi am emoţii. Ştiu că a făcut bine, dar vreau să îmi spună ea asta. Am văzut subiectele şi sunt uşoare, dar sunt copii, au emoţii, se pot pierde uşor“, a spus una dintre mamele adunate în faţa Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova. „Aici sunt copii deştepţi şi or să ia note mari. Subiectele au fost uşoare“, a spus tatăl unui candidat. Printre părinţi şi alte rude s-au amestecat şi iubiţii sau iubitele. Unii îi aşteptau cu flori, alţii, cu îngheţată sau cu maşina parcată în faţa liceului. Şi ca părinţii să aibă ce citi în orele de aşteptare, câţiva reprezentanţi ai facultăţilor doljene au împărţit pliante cu admiterea la facultate, profitând de ocazia ca să îşi facă reclamă.

 

Candidaţii, optimişti

 

Foştii liceeni au început să iasă din examen pe la ora 12.00. Subiectele nu au fost grele, iar norocul a fost de partea lor de această dată. Dacă în urmă cu an, după această probă, mulţi au plâns, acum a fost mult mai bine. Basmul de la subiectul III şi textul argumentativ despre timp pornind de la un citat al lui Eugen Lovinescu au fost pe placul absolvenţilor doljeni. „A fost mult mai simplu decât ne aşteptam. Aveai ce să scrii la fiecare subiect. Cred că o să iau o notă mare“, a spus Iulia, de la CN „Elena Cuza“. „Mie nu mi-a plăcut basmul, dar m-am bucurat că ne-a căzut pentru că aici poţi să compui mult, iar celelalte subiecte au fost la fel de uşoare“, a spus Marina. Alţii şi-au făcut probleme că au scris prea mult. „Eu cred că am scris mai mult decât trebuia şi îmi este frică să nu mă depuncteze. Sper să iau notă maximă, dacă nu îmi scad din cauza numărului mare de pagini“, a spus Vichi. Au fost şi candidaţi care nu prea au avut inspiraţie. „A fost uşor, nimic de zis, dar, dacă nu le ai cu scrisul, degeaba. Aici era mai mult de compus, chestii din astea. Mie îmi place mai mult logica. Sper să iau peste 8“, a spus Iustin, de la CN „Carol I“.

 

Trei elevi prinşi copiind

 

Cu toate că subiectele nu au fost grele, trei elevi doljeni au fost eliminaţi din examen pentru că au fost prinşi copiind. „Avem trei eliminaţi pentru fraudă, unul de la Filiaşi, unul de la Dăbuleni şi unul de la CN «Gheorghe Chiţu», şi 23 de absenţi. Dintre cei 6.024 de elevi înscrişi, s-au prezentat 6.001. Subiectele au fost accesibile şi ar trebui să fie foarte multe note mari la această probă“, a explicat prof. Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Pe 1 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 2 şi 3 iulie candidaţii vor susţine probele scrise sau practice din ariile curriculare corespunzătoare specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie şi, tot atunci, pot fi depuse şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 9 iulie.

Bac recunoscut în Franţa

 

Zeci de elevi de la CN „Elena Cuza“ şi „Carol I“ vor da încă două probe la această sesiune a bacalaureatului şi vor primi o diplomă în plus faţă de ceilalţi colegi ai lor. Aceştia fac parte dintr-un proiect-pilot şi susţin un bacalaureat bilingv francofon, care îi va ajuta să studieze şi să lucreze în Franţa. „Cei 31 de elevi, 14 de la „Carol I“ şi 17 de la «Elena Cuza», vor susţine o formă bilingvă a examenului de bacalaureat. Vor avea două probe în plus în limba franceză. Una au susţinut-o deja, cei de la «Carol» au dat biologie în limba franceză, iar cei de la «Elena Cuza» şi-au ales istorie-geografie în limba franceză. A doua probă va avea loc luni şi va fi de limba franceză. Elevii vor putea pătrunde mai uşor în universităţile din Franţa, fără teste de limbă şi an pregătitor, şi se vor putea angaja aici“, a explicat Angela Soare. Cei 31 de elevi vor primi două diplome, una clasică şi una de bacalaureat bilingv, ei fiind testaţi de profesori din alte judeţe, special pregătiţi pentru acest proiect-pilot. Elevii au fost selectaţi pentru a susţine această formă de bacalaureat după o testare pe care au dat-o în urmă cu un an.

 

Jumătate dintre candidaţi au luat 10 la oral

La primele două probe ale examenului de bacalaureat, absolvenţii au obţinut mii de note de zece. La proba orală de limba şi literatura română, 3.294 de absolvenţi au luat note de 10 din 7.166 de elevi prezenţi, iar la proba de limbi moderne oral au fost 3.445 de note de zece. În total, la cele două probe au lipsit 143 de candidaţi, patru dintre ei abandonând examenul, cu toate că trecuseră de prima probă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS