20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAglomeraţie la subvenţii

Aglomeraţie la subvenţii

Pentru a se asigura că vor obţine şi anul acesta subvenţia pentru animalele din bătătură, doljenii stau ore în şir la coadă.

 

Sediul Sucursalei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj părea neîncăpător ieri pentru zecile de oameni veniţi să depună solicitările pentru sprijinul din sectorul zootehnic, acordat pentru bovine, ovine şi caprine. Veniţi de departe, cu noaptea în cap, pe chipurile celor mai mulţi se citea deja oboseala şi nerăbdarea încă de la ora 10.00. Cei mai norocoşi, în special doamnele, reuşiseră să prindă un loc pe băncuţe sau pe scară. Restul însă erau nevoiţi să se sprijine de perete, de balustrade sau să suporte îngrămădeala din holuri. Din cauza aglomeraţiei, cei care nu apucaseră să-şi ia micul dejun reuşeau cu greutate să muşte din pâine, biscuţi, plăcintă sau orice altceva reuşiseră să-şi procure între timp, ignorând mirosul greu de pe holuri. Câte un fermier mai îndrăzneţ se desprindea de grup şi se antrena în câte o discuţie cu alţi temerari, pe teme dintre cele mai variate – vreme, agricultură, animale, greutăţile sistemului, nedreptăţile vieţii. Oricum, mai aveau de aşteptat, pentru că puhoiul de lume creştea văzând cu ochii.

 

Un sprijin care merită orice efort

 

Cei mai mulţi fermieri au fost însă de părere că se merită osteneala. „Cu banii primiţi anul trecut am cumpărat nutreţ pentru animale“, a declarat Ştefan Slabu, din Boureni, proprietarul a trei vaci. Părerea a fost confirmată şi de alţi fermieri. „ Banii sunt pentru mâncarea animalelor“, a precizat Constantin Dănilă, din aceeaşi comună. „E vina noastră pentru aglomeraţie, că o lăsăm pe ultima sută de metri“, a adăugat Dănilă. Subvenţia e un sprijin, însă. „Banii primiţi anul trecut i-am folosit pentru furaje“, a declarat Marin Porojan, din Ţuglui, proprietar de bovine. Acesta a explicat că, în prezent, creşterea animalelor a început să aducă mai multe beneficii prin prisma comercializării directe a laptelui şi produselor lactate.

De altfel, chiar şi cu riscul de a nu beneficia de sprijin, unii doljeni se îngrămădeau pe holurile APIA Dolj plini de speranţă. „E prima oară când solicit banii pentru zootehnie. Am auzit că nu aş avea dreptul, dar încerc“, a spus Nicolae Prejbeanu, din Mofleni.

 

Fermierii puteau depune solicitările de pe 3 mai

 

De ce fermierii au lăsat pe ultima sută de metri depunerea solicitărilor de sprijin pentru zootehnie e greu de spus. „Potrivit legislaţiei în vigoare, fermierii puteau depune cererile încă de pe 3 mai. Deşi s-a făcut publicitate, prima cerere s-a înregistrat pe 13 mai“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al APIA Dolj. Totuşi, până pe 9 iunie, se înregistraseră deja peste 1.264 de cereri pentru un efectiv de 6.784 de bovine şi aproximativ 190 de cereri pentru un efectiv de 23.195 de ovine şi caprine. Fermierii mai au la dispoziţie patru zile pentru a depune solicitările, termenul-limită fiind 15 iunie. Pentru a se evita aglomeraţia, numărul de angajaţi care se ocupă de preluarea dosarelor pentru subvenţia în zootehnie a fost suplimentat cu 25%. „În acest moment lucrează deja zece oameni pentru a primi cererile. Aglomeraţia a început de săptămâna trecută. Preconizăm că toată săptămâna va fi aşa. Programul de lucru îl stabilim astfel încât să primim şi ultimul fermier“, a precizat Emil Călugăru.

 

Nivelul subvenţiilor ar putea fi asemănător cu anul trecut

 

Potrivit informaţiilor actuale, nivelul subvenţiilor va fi cel mai probabil asemănător cu cel din 2007 – 490 de lei pe cap de bovină, respectiv 35 de lei pentru ovine şi caprine. Totuşi, nu este exclus să apară eventuale modificări. Potrivit legislaţiei în vigoare, acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare, se va face în ordinea depunerii cererilor, începând cu 16 august pentru exploataţiile de bovine şi cu 16 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS