19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece ştampile de marcare a cărnii

Zece ştampile de marcare a cărnii

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) propune marcarea cărnii în funcţie nu doar de felul unităţii de procesare, ci şi de programul de eradicare a pestei, astfel încât în România se vor utiliza peste zece tipuri de ştampile, faţă de una ovală, folosită în UE. Normele privind comercializarea cărnii, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, impuneau marcarea fie cu ştampilă ovală, fie rotundă. Ulterior, la sfârşitul lunii martie 2007, ANSVSA a schimbat sistemul de marcare şi a stabilit utilizarea unei ştampile în formă hexagonală. Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, marcarea cărnii trebuie să ţină cont de tipul de vaccin utilizat pentru prevenirea pestei porcine, fiind impuse noi feluri de ştampile cu forme hexagonale, pătrate, triunghiulare, dreptunghiulare sau pentagonale. Pentru carnea provenită de la porcine vaccinate cu vaccin Marker şi crescute în ferme comerciale autorizate pentru schimburi intracomunitare, marca de sănătate este o ştampilă de formă hexagonală, cu dimensiuni de 6,5 cm/3,5 cm. Dacă unităţile sunt în perioadă de tranziţie, trebuie să se folosească o ştampilă rotundă. ANSVSA stabileşte un nou tip de ştampilă, respectiv de formă pentagonală înscrisă într-un dreptunghi, pentru marcarea cărnii, în cazul porcilor sălbatici.

Fermierii care cresc porcii în sistem nonprofesional trebuie să utilizeze pentru marcarea cărnii o ştampilă de formă pătrată, cu latura de patru centimetri. Dacă animalul a fost sacrificat „de necesitate în afara abatorului“, carnea trebuie să poarte o marcă specială de sănătate, de formă dreptunghiulară. În situaţia în care carnea este confiscată, fiind improprie consumului uman, trebuie utilizată o ştampilă de formă triunghiulară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU