22.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaul Valută, încătuşat

Paul Valută, încătuşat


Omul de afaceri craiovean Paul Valută a fost reţinut ieri, pentru 24 de ore, de ofiţerii BCCO, urmând să fie audiat în dosarul fraudei de 2,2 milioane de euro de la BRD Craiova.

 

Jahari Farid, cunoscut sub numele de Paul Valută, a fost reţinut ieri de poliţiştii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, după ce domiciliul său de pe strada 1 Decembrie din municipiu a fost percheziţionat. Omul de afaceri craiovean a fost trimis la Timişoara, pentru a fi audiat de procurorii DIICOT Timiş, acesta fiind acuzat că este implicat în frauda comisă la începutul lunii la BRD Craiova. „Astăzi (ieri-n.r.), ofiţerii noştri au reţinut învinuitul şi l-au trimis la Timişoara, pentru a fi audiat în dosarul fraudei de la BRD, aflat în lucru la DIICOT Timiş“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova. Liviu Belulescu, avocatul lui Paul Valută, a confirmat faptul că acesta a fost reţinut pentru frauda de la BRD şi a precizat că ofiţerii BCCO au ridicat toate documentele din casă în urma percheziţiei. „Clientul meu a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a fost implicat în frauda de la BRD. Am înţeles că angajata băncii care a fost reţinută a afirmat în faţa anchetatorilor că şi clientul meu a fost implicat“, a explicat Belulescu.

Tun de 2,2 milioane de euro la BRD

Mihaela Rosana Biţu, operator ghişeu unic la BRD Craiova, a fost arestată pe 5 februarie, fiind acuzată că a transferat şi ridicat fără autorizaţie echivalentul a 2,2 milioane de euro, utilizând fără drept parola de acces a directorului sucursalei bancare în care lucra. Tânăra este cercetată de procurorii DIICOT Timiş pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni informatice şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost arestate preventiv alte trei persoane, Osman Tunc, cetăţean de origine turcă, Doru Meosu şi Paul Vasile Mînzu. Potrivit procurorilor DIICOT, jumătate din sumă a fost transferată în contul cetăţeanului turc, acesta fiind reţinut în timp ce aştepta să ridice banii de la o unitate din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agenţie din Timişoara. Pe 1 februarie 2008, Meosu a reuşit să ridice, în numerar, o parte din sumă, respectiv 1.500.000 de lei, pe care i-a predat-o lui Paul Vasile Mînzu, acesta din urmă reuşind să plaseze sacoşa cu bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii.

A cincea arestare, tot în Craiova

În urma extinderii cercetărilor anchetatorilor timişoreni, a fost reţinut şi Eugen Florescu, un om de afaceri craiovean, pe numele căruia Tribunalul Timiş a emis un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Reprezentanţii DIICOT Timiş au precizat că Eugen Florescu este persoana din spatele fraudei, fiind cel care le-a spus „asociaţilor“ din Timişoara şi Bucureşti să deschidă conturile în care s-au transferat banii.

Patru capete de acuzare

Jahari Farid este cercetat de procurorii DIICOT Timiş pentru patru capete de acuzare. Primul este accesul fără drept la un sistem informatic şi producerea unui prejudiciu prin modificarea unor date informatice, infracţiuni pedepsite cu până la 12 ani de închisoare. Al doilea cap de acuzare este spălare de bani, faptă sancţionată cu până la 15 ani de închisoare. Urmează comiterea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat, care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare. Valută este cercetat şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea instrumentelor electronice de plată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.

Condamnare

Pe 22 mai 2001, Paul Valută a fost condamnat la 4,6 ani de închisoare printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, fiind găsit vinovat de săvârşirea mai multor infracţiuni de natură economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII