22.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarius Pampu, câştigătorul locului trei la fotografie

Marius Pampu, câştigătorul locului trei la fotografie

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, Moş Crăciun a adus ieri un dar deosebit. Este vorba de locul al treilea la concursul de fotografie lansat de revista Descoperă din Bucureşti. Câştigătorul premiului este Marius Pampu, jurnalistul care, de câţiva ani, execută o pedeapsă în PMS.

Moşul a bătut la poarta PMS miercuri, în jurul prânzului. Încărcat cu cel mai preţios dar de Crăciun şi aşteptat cu nerăbdare atât de deţinuţi, cât şi de conducerea instituţiei, identitatea acestuia a fost repede deconspirată încă de la intrare: Lucian Vasilescu, publisher la revista Descoperă, membru al juriului şi chiar iniţiatorul concursului de fotografie lansat de sus-numita publicaţie. Introducerea fiind făcută, nu mai rămânea decât momentul mult aşteptat.

Acesta a avut loc chiar în studioul INFO TV, acolo unde au fost gândite, studiate şi trăite intens lucrările câştigătoare. Aşa cum era de aşteptat, întâlnirea a fost cu adevărat emoţionantă. Pe de o parte, pentru Moş – care premia pentru prima dată un artist privat de libertate; pe de altă parte – pentru conducerea penitenciarului care primea, la rândul ei, asigurarea că programele de reeducare şi regimul pe care îl oferă deţinuţilor sunt încurajatoare pentru formarea şi reabilitarea acestora.

Cel mai emoţionat a fost autorul fotografiilor, Marius Pampu, care a trăit cel mai fericit moment din toţi cei opt ani de detenţie: recunoaşterea atât a eforturilor sale, cât şi a talentului şi sensibilităţii deosebite. Într-o atmosferă caldă, în care ideea de detenţie nu se mai regăsea decât în fotografiile câştigătoare, a fost înmânat premiul: Marius Pampu, locul al III-lea la a treia ediţie a concursului de fotografie „Fotoreportajul meu“.

„Am câştigat pentru că mi-am dorit prea mult…“

Pasiunea pentru fotografie a apărut firesc, pentru un tânăr cu înclinaţii spre audiovizual, cum a manifestat Marius încă din copilărie. Mai mult, de când penitenciarul a înfiinţat, cu ajutorul Fundaţiei Române pentru Artele Comunicării, studioul de televiziune cu circuit închis INFO TV, Marius a avut posibilitatea de a lucra cu o aparatură performantă, care să-i ofere posibilitatea de a-şi perfecţiona cunoştinţele. Iar când a răsfoit prima dată revista Descoperă – care ajunge lunar în penitenciar – joaca sa cu aparatul de fotografiat s-a transformat în pasiune, dar şi ambiţie de a-şi pune în valoare talentul. „Îmi plăceau fotografiile de acolo, erau reuşite. Mă întrebam dacă aş fi capabil să realizez şi eu unele asemănătoare… Când am văzut anunţul pentru concurs nu am mai ezitat: am vorbit cu şeful Serviciului pentru Intervenţie Psiho-Socială, iar de aici, cu conducerea penitenciarului. Toată lumea a fost de acord şi – trebuie să le mulţumesc pentru asta – am primit tot sprijinul de care am avut nevoie… Că am câştigat locul al treilea este aproape incredibil! Cred că mi-am dorit foarte mult acest lucru şi de aceea am câştigat“, a mărturisit ieri Marius, încă emoţionat de eveniment.

Urmează alte competiţii

Pentru conducerea penitenciarului, premiul câştigat de Marius Pampu la concursul de fotografie a fost, de asemenea, o surpriză, dar mai ales o mare satisfacţie şi o confirmare a faptului că activităţile din cadrul unităţii îi pot ajuta pe deţinuţi în programul de reabilitare. „Marius Pampu este un exemplu pe care ceilalţi deţinuţi ar trebui să-l urmeze“, a afirmat cu convingere Raluca Ţârcă, directoare adjunctă în cadrul PMS. „Iar câştigarea acestui premiu este o dovadă că eforturile depuse pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate de către lucrătorii de intervenţie psiho-socială au dat roade. Este prima dată când participăm la o astfel de competiţie şi încercăm să extindem implicarea deţinuţilor şi în alte genuri de competiţii“.

„Dincolo“

La concursul „Fotoreportajul meu“, iniţiat de revista Descoperă şi desfăşurat în luna noiembrie, s-au înscris peste 200 de „poveşti“ fotografice. 17 dintre acestea au intrat în marea finală. În urma jurizării, lucrările lui Marius Pampu au câştigat locul al treilea. Fotoreportajul se intitulează „Dincolo“ şi este alcătuit din 11 fotografii care surprind ipostaze diferite ale vieţii de detenţie: învăţarea alfabetului la vârsta de 60 de ani, răscumpărarea păcatului de a ucide prin pictura de icoane, momente de relaxare, „cumpărarea“ zilelor de libertate prin ore de muncă în fabrica de încălţăminte, precum şi un răsărit de soare privit… printre gratii. Aşa cum a declarat ieri Lucian Vasilescu, câştigarea premiului nu are însă nici o legătură cu „locul“ unde au fost ele făcute. Juriul a apreciat lucrările şi execuţia lor. Impresionat de talentul şi priceperea lui Marius, publisherul revistei Descoperă a declarat ieri că intenţionează să înceapă chiar o colaborare între publicaţie şi Penitenciarul din Craiova, în care, evident, ambele părţi să aibă de câştigat. Pentru Marius, în mod sigur, şi alte premii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII