19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSănătatea copiilor, pusă în pericol de firma Verona

Sănătatea copiilor, pusă în pericol de firma Verona

Aproape 30.000 de preşcolari şi şcolari din judeţul Dolj primesc de câteva zile cornuri fără termen de valabilitate, de proastă calitate, sau biscuiţi despre care nimeni nu ştie din ce sunt făcuţi. Programul „Cornul şi laptele“ a permis firmei Verona din Craiova să bage pe gâtul copiilor produse alimentare fără date de identificare.

Programul guvernamental „Cornul şi laptele“ a început să scârţâie şi în acest an. Una dintre cele două firme care au câştigat licitaţia pentru distribuirea cornurilor, SC Verona Impex SRL, şi-a permis să ducă elevilor cornuri fără termen de garanţie inscripţionat şi fără date de identificare. Mai mult, acestea sunt de proastă calitate, iar biscuiţii care au fost distribuiţi în locul lor nu au putut fi mâncaţi de copii. Zeci de reclamaţii au venit de la şcolile din teritoriu către Consiliul Judeţean Dolj, care habar nu avea că Verona nu se conformează normelor legale în ceea ce priveşte consumul de alimente.

În Dolj, copiii mici pot mânca şi cornuri vechi

Pentru a facilita distribuţia cornului şi laptelui, consiliul judeţean a împărţit teritoriul judeţului în trei sectoare. Distribuţia pe sectoarele 1 şi 3 a câştigat-o la licitaţie societatea Verona Impex SRL, iar în sectorul 2 a câştigat-o firma Isis SRL, care a mai distribuit şi anul trecut. „În fiecare zi vin la consiliul judeţean reclamaţii la adresa firmei Verona pentru că distribuie cornurile fără date de identificare, iar biscuiţii care înlocuiesc uneori cornurile sunt de proastă calitate. Cam la o săptămână după ce a început şcoala, au început să curgă şi reclamaţiile. Noi le-am făcut notificare şi le-am cerut să intre în legalitate pentru că altfel vom fi nevoiţi să reziliem contractul“, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Constantin Dascălu.

Pe lângă proasta calitate a cornurilor distribuite către cei 8.582 de preşcolari şi 27.298 de copii din clasele I-IV, şcolile reclamă şi întârzierile mari la distribuţie, în sensul că de multe ori cornul a venit seara şi profesorii a trebuit să cheme copiii de acasă ca să poată să li-l dea.

Consiliul Judeţean Dolj încurajează impostorii

Într-o astfel de situaţie, consiliul judeţean sau şcolile unde s-au distribuit cornuri vechi şi de proastă calitate ar fi trebuit să sesizeze Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Cu atât mai mult cu cât aproape 30.000 de copii mănâncă în fiecare zi din cornurile Veronei fără să ştie de când sunt făcute şi din ce. Nici unii, nici alţii nu au sesizat Oficiul, consiliul judeţean mulţumindu-se să trimită firmei o notificare prin care atenţiona firma că va rezilia contractul dacă distribuitorul nu va intra în legalitate.

Directorul societăţii Verona, Ion Barbu, recunoaşte că nu are inscripţii pe ambalajul cornurilor, dar promite că, în cel mult o săptămână, va intra în legalitate. „Ştiu că nu am date de identificare scrise pe ambalajul cornurilor, dar firma din Piteşti care-mi face matriţa ce se pune pe maşina de ambalat nu a realizat-o, deşi am plătit 120 de milioane de lei. Eu mi-am cerut scuze la consiliul judeţean şi recunosc că s-a mai întâmplat ca, uneori, unele cornuri să fie reci, dar promit că voi fi în regulă peste o săptămână“, a spus Ion Barbu.

Scuzele distribuitorului nu ţin loc de lege, iar directorul Barbu ar trebui să-şi amintească faptul că a semnat contractul cu o lună înainte de începerea şcolii, iar într-o ţară civilizată pentru distribuirea de produse alimentare neinscripţionate nu numai că ar fi pierdut contractul, dar ar fi fost vai de mama lui. La noi se poate!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU