Pasiunea mea, animalele

Etichete ,


Iubeşte animalele mai presus de orice, dovadă stând asociaţia înfiinţată, „Viaţa animalelor“, atenţia pe care le-o acordă, dar şi faptul că este vicepreşedinte la Federaţia Română pentru Protecţia şi Controlul Animalelor.

Am cunoscut-o pe Aurelia Loacă la biroul său de pe strada Ştefan cel Mare. Auzisem multe despre pasiunea sa pentru animale, despre acţiunile sale, ultima dintre ele fiind salvarea lui Azur, căţeluşa care timp de patru ani a trăit alături de lei la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. A ajuns acolo în urma bunăvoinţei stăpânului său, care răspunsese unui anunţ al Grădinii Zoologice din oraş, care suna cam aşa: „Mama leilor a murit. Este nevoie de o căţea pentru a-i alăpta pe micuţii pui“. Azur a devenit atracţia grădinii, asta până când leii au început s-o agresese. Şi totuşi, Grădina zoo nu se putea lipsi de ea. În urma unui filmuţel primit pe adresa Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, vicepreşedinta Aurelia Loacă s-a deplasat la faţa locului. Azur avea să fie eliberată.

O pasiune care îşi are originea în copilărie

Dragostea Aureliei Loacă pentru animale a apărut încă din vremea copilăriei sale, atunci când îşi petrecea vacanţele în gospodăria bunicilor de la ţară. Era pe vremea când venirea pe lume a unui viţeluş era o adevărată sărbătoare. „Toată lumea se aduna în grajd. Se încălzea apă şi se spăla firavul animal. Toţi ai casei roiau în jurul lor. Bucuria era a tuturor. Dragostea pentru câini s-a instalat mai târziu. De fapt, cred că e vorba mai mult de sentimentul de a le întinde o mână de ajutor, în condiţiile în care numărul câinilor din rasa comună fără stăpâni a crescut foarte mult. Implicându-te ajungi să-i cunoşti, să-i iubeşti“, povesteşte Aurelia Loacă. Şi chiar dacă anii au trecut această dragostea nu s-a stins. Ba parcă este mai intensă. „Sunt o fire independentă, foarte greu coruptibilă. Doar în faţa câinilor cedez“. Declaraţia este susţinută de faptele sale. Niciodată Aurelia Loacă, vicepreşedinta Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, nu refuză solicitările care îi vin pe adresa instituţiei pe care o reprezintă. Nici un câine vagabond nu rămâne pe stradă, dacă o întâlneşte. Aşa s-a ajuns ca ţarcul federaţiei să numere peste 100 de câini, alţi 11 să se mute acasă, în locuinţa sa, iar alţi şase să-i fie colegi de serviciu.

Prietena patrupedelor

În imobilul care găzduieşte sediul federaţiei i-am cunoscut şi pe cei mai apropiaţi prieteni ai vicepreşedintei, şase căţei din rasa comună. Fiecare cu povestea lui. Ne întâmpină la intrare Roşcă şi Brachi, doi câini care-şi făceau veacul în zona Grădinii Botanice: „I-am adus aşa cum fac cu fiecare căţel pe care întâlnesc. Aici, ei sunt sterilizaţi, trataţi corespunzător, căci, chiar dacă sunt animale, au sentimente, suferă, sunt răpuşi de boli. În ciuda diferenţei de vârstă şi de înălţime (Roşcă este cu mult mai mic decât Brachi – n.r.), cei doi se înţeleg perfect. Ei s-au ales unul pe altul şi au făcut o pereche excelentă aici“, povesteşte Aurelia Loacă.


După întâmpinarea călduroasă a celor doi, intrăm în birou. La geam, alt patruped ne-a salutat călduros, dând din coadă. E Maxi, căţelul salvat de aceeaşi Aurelia Loacă din curtea unui stăpân care îl condamnase să stea legat cu un lanţ de doar jumătate de metru. „Maxi este special, ca şi ceilalţi căţei, de altfel. S-a recuperat excelent la noi. Are epilepsie, dar, în urma castrării şi a medicamentaţiei administrate, de şase luni încoace nu a mai făcut nici o criză. E important să ştii să te comporţi cu ei. De când a venit la noi nu s-a desprins de locul ăsta. Este un pofticios incurabil. Tot ce mâncăm noi trebuie să-i dăm şi lui. Este, în acelaşi timp, şi un neastâmpărat. Şi-a găsit pereche în Negruţa. Au făcut o echipă bună, aş putea spune. El este un jucăuş, vioi, în vreme ce ea e timidă, retrasă“, adăugă Aurelia Loacă.

În curtea din spate, alţi doi patrupezi ne salută. Se fac prezentările. Sunt Zdreanţă (numele îi vine de la asemănarea izbitoare cu Zdreanţă al lui Arghezi) şi Rânji. Sunt de la adăpostul de la Făcăi. Ambii aveau probleme de sănătate, pe care şi le-au rezolvat de când au cunoscut-o pe Aurelia Loacă. Zdreanţă avea ambele picioare strivite, un tir dăduse peste el. S-a recuperat alături de partenera sa, Rânji. Astăzi fac un cuplu formidabil, asemeni celorlalţi câni din rasa comună, care împart curtea cu ei. Au căpătat chiar şi identitate de când au venit aici, unde sunt trataţi regeşte. Au carnet de sănătate, au devenit parcă şi mai puţin nervoşi de când au fost sterilizaţi. În plus, sunt cu vaccinurile la zi, aşa că orice stăpân care i-ar dori în curtea lui s-ar putea mândri cu ei. Dar ei nu vor să se gândească la acea zi, căci iubesc prea mult locul acesta, în care şi-au găsit chiar şi jumătăţile. N-ar mai putea suporta o astfel de despărţire. Ar fi cu siguranţă mai crudă decât durerea pe care au suportat-o până au ajuns aici. Atunci, cel puţin nu cunoşteau fericirea. Dar acum…

Betta, lider de grup

Aurelia Loacă alungă repede acest gând, nu înainte de a se consola cu ideea că, cine ştie, poate norocul va fi de partea lor şi vor încăpea, în cele din urmă, pe mâna unor oameni cu suflet mare.

Alta este situaţia celor 11 patrupezi care ţi-au găsit căminul în casa Aureliei Loacă. „I-am luat cu mine ca să-i tratez. Au sfârşit prin a rămâne la mine. Sunt toţi sterilizaţi, au camera lor, cu canapeaua lor. Fiecare îi respectă locul celuilalt. Trei sunt de talie mare, restul, de talie mică. Ultima membră a familiei, căci toţi fac parte acum din familia noastră, a fost adoptată acum trei luni, când am găsit-o sub maşină. Căuta un loc unde să fete. Am sterilizat-o, căci a avea grijă de pui înseamnă a-ţi asuma responsabilitatea creşterii, iar mai apoi, asigurarea unor medii în care să trăiască. Or, pe străzile noastre, câinii sunt numeroşi. A le spori numărul, în condiţiile actuale, nu este cel mai fericit lucru. Astăzi s-a adaptat noului său mediu. A acceptat-o pe Betta – singurul căţeluş al casei primit cadou de la soţul meu – drept lider de grup, căci ea, ca stăpână, s-a impus în faţa tuturor. Toţi o ascultă, nimeni nu îndrăzneşte să-i încalce ordinele. Îi respectă şi tabieturile, căci ea nu se joacă oricând, nu te lasă s-o alinţi oricând, ci numai atunci când doreşte acest lucru. Betta e sobră, şi are o singură slăbiciune: Alla, iubitul său. Au crescut împreună. Alla este căţelul unor prieteni, un brack foarte frumos, iar Betta s-a ataşat extraordinar de mult de el. Mergem împreună la iarbă verde, la pădure. Atunci când îi spun «Hai să mergem să-l luăm pe Alla!», Betta radiază de fericire“, povesteşte Aurelia Loacă despre prietenii săi dragi.

Datorită unor oameni cu suflet mare, conduşi de Aurelia Loacă, multe poveşti triste ale căţeilor ajung să aibă happy-end.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. marcela said:

  Ar fi mult mai interesant pentru noi sa aflam minunatele fapte ale oamenilor,asa cum sunt cele ale Aureliei.Daca fiecare om ar rezerva o bucatica de paine si de timp pentru un suflet nevinovat de animal ,altfel ar arata planeta noastra.
  O mana de om ,asa cum este Aurelia lupta cu atrocitatile la care sunt supuse animalele .O tanara ,care nu a inteles ca viata inseamna ,daca ai bani, nu numai huzur.
  Nu ne-ar sta rau cu asemenea oameni in parlament , in primarie sau in orice loc unde avem nevoie de oameni si nu de “HAHALERE” .
  De ce nu-i vedem viata ei intr-o zi asa cum ii vedem pe Columbeni ? Ar avea ce sa vada si sa inteleaga toti de la cei mici pana la cei batrani.Nu cred ca e usor sa ai atatea suflete care depind numai de tine .De cat sa vad fasoanele Monicai , mai bine viata unei luptatoare .Pentru toti ar fi un exemplu.
  Nu cred ca astepti de la cineva recunostinta ,draga Aurelia ,dar eu iti multumesc ca esti asa cum esti si nu ma lasi sa cred ca au disparut oamenii tineri cu bani si cu suflet.

 2. Anca said:

  Felicitari Aurelia pentru tot ceea ce faci!Felicitari FRPCA!

 3. Doinita said:

  Cand aflu ca exista oameni ca tine realizez ca nu sunt o anormala care si-a dedicat intr-un fel viata animalelor. In anii acestia putini m-au inteles si mai putini au fost cei care m-au aprobat .Sunt fericita ca existi, ca esti tanara si avem cui preda intr-un fel stafeta. Sa auzim numai de bine!

 4. un cetatean said:

  Ma bucur sa vad ca exista si astfel de persoane si felicit acest cotidian ca s-a gandit si la acest subiect, de data aceasta in sensul pozitiv. In ultima perioada vedem din ce in ce mai multe animale maltratate si ucise cu bestialitate, in loc sa aratam ca exista si oameni cu intentii bune. Toata stima pentru aceasta doamna.

 5. Gabi G.- FRPCA said:

  Felicitari M. Marinescu pentru articol !!! Nu s-a exagerat nici un cuvintel din acest articol si intr-adevar draga noastra Aurelia asa este. Stii ceva Aurelia? cand am citit de Negruta am revazut-o in imaginea mea si mi-au dat lacrimile. Iti doresc din tot sufletul multa putere pentru ca inca lupta nu s-a terminat si nu vrem sa te auzim niciodata ca nu mai poti. Aurelia este liantul in echipa FRPCA, bunastarea si viata animalutelor o fac sa lupte tot mai mult . Cu stima, respect si numai bine !!!

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 15 iulie 2007

Actualitate

» Pasiunea mea, animalele
» Paradisul copiilor, liniştea părinţilor
» Eu mi-s mândră-n sat
» Craiovean cu carduri bancare false, prins la Timişoara
» Accident mortal la Pleşoiu
» Afghanistan: cel puţin şase morţi în urma unui atentat cu bombă
» Concursul de extindere a Palatului Victoria a fost câştigat de o firmă din Olanda
» Explozii în faţa birourilor unor partide politice din Turcia

Local

» Virtuozii Craiovei
» Localuri de ieri
» Sfaturi pentru păstrarea alimentelor
» Îngrijiţi-vă părul în vacanţă
» Bucuriile şi suferinţele topless-ului
» Sony scade preţul la Playstation 3
» Flirt pe plajă
» Lecţie de trotting
» De ce nu se însoară bărbaţii
» Topul consoartelor ideale
» Muşchii domnilor – slăbiciunea femeilor

Dolj

» Duelurile de altădată

Sport

» Urma scapă turma
» Gata să lupte pentru un loc de titular
» Victor Becali este la cuţite cu AS Roma
» Gratuităţi limitate pentru pensionari
» Craiova Maxima n-are urmaşi de Cupe Europene
» Atlet străpuns de suliţă
» McLaren riscă excluderea
» Mureşan, locul 22
» Stoner, mai descurcăreţ decât „doctorul“
» Craioveni cu pumnii tari

Sanatate

» Carenţele trupului – depistate în unghii
» Sucul de roşii – antioxidant natural
» Tratamente naturiste pentru arsuri solare
» Ghidul vitaminelor
» Piramida alimentaţiei sănătoase pentru copii

Magazin

» Destine tragice la Hollywood
» Secretele şi traumele Emmanuellei
» Vedete certate cu legea
» Dieta trişorilor
» Fursecuri cu banane
» Clătite mexicane
» Justicia, frumuseţea din umbră
» Un spectacol de plante într-o minigrădină cu apă
» Borş de ciuperci
» HOROSCOP
» Spice Girls, la regim
» Beyoncé Knowles îşi vizitează fanii la spital
» Pink îşi doreşte să devină mămică
» Avril Lavigne – o adevărată doamnă
» Tom Cruise – premiat pentru întreaga carieră

Top