22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞantaj cu afişe pro repartitoare

Şantaj cu afişe pro repartitoare

Craiovenii sunt ameninţaţi cu amenzi, prin afişe lipite pe blocuri, să-şi instaleze repartitoare de costuri, deşi nici o lege nu prevede o astfel de sancţiune.

Extrase din Legea serviciilor publice în care sunt reliefate amenzile pentru nerespectarea termenelor de contorizare individuală au apărut pe mai multe blocuri din Craiova. În Valea Roşie, locatarii din clădirile S susţin că afişele au fost lipite la ordinul preşedintelui Asociaţiei de proprietari nr. 16 „Eroilor“, pentru a le induce oamenilor ideea că vor fi sancţionaţi dacă nu-şi instalează în apartamente repartitoare de costuri şi nu se angajează să plătească lunar taxa de citire-facturare, adică şase miliarde de lei vechi lunar la nivelul întregului oraş. „Înştiinţările au fost puse din ordinul preşedintelui Asociaţiei nr. 16 „Eroilor“, Florian Tiţă, după ce ni s-au adus nişte tabele în care să semnăm. Noi nu vrem repartitoare – nici nu le-am putea plăti vreodată – şi acum nu ştim ce să mai înţelegem. Adică, vom fi amendaţi cu zece milioane de lei vechi dacă nu montăm repartitoare până pe 31 iulie?“, a spus Constantin Trante, un locatar din blocul S6. El susţine că pe blocuri au fost lipite şi ameninţări mai dure, care au fost repede dezlipite de locatari.
Singurul manifest care a ajuns în posesia presei prezintă capitolul „Răspunderi şi sancţiuni“, art. 47 este haşurat cu marker verde, iar textul este boldat şi mărit pentru a ieşi în evidenţă, atât în fraza care anunţă cuantumul amenzii – de la 500 la 1.000 de lei, cât şi în partea care face trimitere la cuvintele „pentru încheierea acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament“, care este, într-adevăr, 31 iulie 2007. Ovidiu Stănescu, locatar în S 6, susţine că a văzut şi el afişele, inclusiv la sediul asociaţiei. „Ştiu că aceste hârtii au fost lipite la S 6 şi S 7, singurele scări la care nu există încă repartitoare. La asociaţie mi s-a comunicat că ar fi o informare, că lumea trebuie să ştie ce prevede legea. Eu ştiu însă, de pildă, că instalarea repartitoarelor nu este acelaşi lucru cu acţiunea de contorizare şi am mai înţeles că aceste afişe au apărut o dată cu oferta unei anumite firme de repartitoare“, a arătat Stănescu. Aceleaşi păreri le are şi un locatar din S 7, Tudor Panduru.

Adevăratul sens

Că instalarea repartitoarelor nu este acelaşi lucru cu „acţiunea de contorizare“, repartitorul nefiind contor şi neputând fi verificat metrologic, a precizat în mai multe rânduri chiar secretarul de stat Mircea Toader, din MAI. Acesta chiar a declarat pentru Gazeta de Sud că va solicita eliminarea textului de mai sus din Legea nr. 51 din 2006, a serviciilor publice, pentru a nu mai exista astfel de interpretări. „Românii nu pot fi amendaţi dacă nu-şi montează repartitoarele de costuri“, a confirmat Mircea Toader. La sediul Asociaţiei nr. 16 „Eroilor“ nu a răspuns nimeni timp de două zile, nici la telefon, dar nici la interfon, proprietarii lămurindu-ne în cele din urmă că nu e prima dată când reprezentanţii asociaţiei nu sunt de găsit.

Vânătoare de comisioane

În Craiova mai pot fi scoase din buzunarele locatarilor aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi lunar din exploatarea repartitoarelor – înregistrare-facturare, însă numai după ce restul proprietarilor de apartamente necontorizate, aproximativ 40.000, îşi vor instala aparatele. Firmele care ar trebui să încaseze aceşti bani sunt cele agreate de autorităţile de reglementare în domeniu, iar interesul acestora este de înţeles, atâta vreme cât se încadrează în limitele legalităţii. Orice alte căi prin care craiovenii sunt presaţi să contracteze un serviciu sunt de natură penală, în special inducerea în eroare cu bună ştiinţă cu scopul de a obţine avantaje materiale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII