20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educaţiei întârzie admiterea

Ministerul Educaţiei întârzie admiterea

Cu toate că admiterea bate la uşă, facultăţile craiovene nu ştiu până în prezent ce număr de locuri pot scoate la concurs. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu a aprobat cifra de şcolarizare pentru anul universitar 2007-2008.

La uşa secretariatelor facultăţilor din cadrul Universităţii din Craiova vin elevi de clasa a XII-a care se interesează atât de criteriile de admitere la facultate, cât şi de numărul de locuri. La această întrebare, secretarele au un singur răspuns: „Nu ştim pentru că ministerul nu a aprobat cifra de şcolarizare. Întrebaţi la rectorat. Poate ştiu ei mai multe“. Însă şi aici tânărul primeşte acelaşi răspuns, pentru că mai-marii din Ministerul Educaţiei au alte priorităţi. Se schimbă miniştrii, secretarii de stat şi nimeni nu mai ştie pe unde zac hârtiile importante.

Locuri mai puţine de la stat, liber la cele pe bani

Deşi cifra de şcolarizare ar fi trebuit aprobată la 1 februarie, nici până în prezent, rectorii universităţilor nu ştiu ce să comunice decanilor şi candidaţilor. „Este foarte târziu şi legislaţia presupunea ca această cifră să ne fie transmisă cu şase luni înainte de examen. În ritmul ăsta o să treacă şi admiterea şi noi nu primim cifra. Mi s-a promis că azi (ieri – n.r.) o voi primi şi trebuie să ne mişcăm repede şi să ne întâlnim cu decanii şi să le-o comunicăm pentru că timpul trece şi candidaţii sunt nerăbdători. Din această cauză nu am putut organiza zilele porţilor deschise în facultăţi, iar facultăţile nu au tipărit broşuri“, a spus Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova. Cifra de şcolarizare care a fost propusă de rectori este cu mult mai mică decât cea de anul trecut. În timp ce rectorii au propus 60.290 de locuri pentru licenţă, 20.006 pentru masterat, 620 de studii postuniversitare de specializare, 2.700 pentru rezidenţiat şi 1.685 pentru doctorat, în şedinţa de guvern din 8 mai s-au aprobat, cu trei luni întârziere, 57.216 locuri pentru licenţă, inclusiv învăţământul militar, 18.979 de locuri pentru master, tot 620 de locuri pentru studii postuniversitare, 2.500 de locuri pentru rezidenţiat şi 1.685 de locuri pentru doctorat.
„Pentru licenţă am pierdut 360 de locuri faţă de anul trecut şi avem 2.900 de locuri, dar numărul de locuri pe universitate a rămas acelaşi, deoarece a crescut numărul locurilor la masterat. În acest an, avem 757 faţă de 405, câte au fost anul trecut. Nu mai trebuie decât ca acestea să fie aprobate de minister“, a spus Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova. În plus, ministerul a lăsat în acest an la latitudinea universităţilor cifra de şcolarizare cu taxă, care va fi dată publicităţii o dată cu numărul locurilor subvenţionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU