22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul trage de mâneca autoritatile locale

Guvernul trage de mâneca autoritatile locale

Autoritatile centrale le-au atras ieri atentia primarilor si prefectilor din tara asupra masurilor pe care sunt obligati sa le ia pentru a permite buna desfasurare a activitatilor pe timp de iarna.


Prefectii si primarii din toata tara au fost instruiti ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrii din cabinet pentru a face fata situatiilor de urgenta provocate de venirea iernii. Prim-ministrul a avertizat primarii asupra faptului ca trebuie sa verifice toate stocurile de combustibil necesar la deszapezire, dar si sa fie cu ochii pe cetatenii care isi parcheaza masinile pe arterele principale si blocheaza astfel accesul utilajelor de deszapezire. „Primarii trebuie sa verifice situatia stocurilor de combustibili, materiale si echipamente de interventie. Trebuie sa stea cu arma la picior, iar politia sa fie in alerta mereu“, a precizat Tariceanu.


Alta masura preventiva a fost semnalata de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, care a atras atentia primarilor asupra serviciului de permanenta care trebuie asigurat in primarii. „La nivelul tuturor comitetelor pentru situatii de urgenta trebuie sa fie revizuite planurile operative de interventie pentru a actualiza echipamentele si toate cele necesare, dar si modul in care va corelati cu celelalte judete. In plus, nu numai presa trebuie sa vada daca exista permanenta la primarii, ci si prefecturile“, a spus ministrul Blaga.


Primariile, avertizate prin SMS


Tot ca o masura de preventie, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca, dupa modelul adoptat de autoritatile locale din doua judete din tara, toate primariile vor primi avertizari prin SMS in cazul inrautatirii vremii. „Acest lucru ne da posibilitatea transmiterii in timp real a acestor avertizari. Oricum, pâna pe 31 decembrie prognoza nu indica schimbari esentiale ale vremii“, a spus Sulfina Barbu. Ministrul mediului a adaugat ca primarii ar trebui sa duca la indeplinire si o serie de masuri care sa ajute la prevenirea producerii inundatiilor, precum intretinerea si decolmatarea rigolelor si indepartarea deseurilor si materialului lemnos din albia râurilor.


Deszapezirea pe drumurile judetene, pusa in pericol


Desi probleme legate de pregatirea sezonului rece nu au prea fost in Dolj, totusi, conducerea Societatii Comerciale de Drumuri si Poduri a reclamat faptul ca inca nu au fost aprobate tarifele de folosire a utilajelor inchiriate, fapt care ar putea determina la un moment dat oprirea activitatilor de deszapezire. „Mi s-a facut ieri plata pentru materialele antiderapante pe care le-am achizitionat. Am insa o mare problema cu aprobarea tarifelor pentru utilizarea utilajelor inchiriate. Consiliul judetean nu mi-a aprobat nici pâna acum aceste tarife si poate ca vom fi nevoiti sa intrerupem lucrul. Altfel, nu voi putea sa ma descurc decât apelând la relatiile de buna amicitie pe care le au cu furnizorii“, a spus Eugen Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS