22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePretul caldurii s-ar putea dezumfla

Pretul caldurii s-ar putea dezumfla

Desi municipalitatea intentiona sa stabileasca un pret local de referinta al energiei termice pe 28 august, conform ultimelor reglementari in vigoare, proiectul a fost lasat pe septembrie, din cauza ca guvernul a uitat sa publice si o metodologie de calcul.


Craiovenii mai au de asteptat pâna vor afla cât o sa-i arda in buzunare caldura de la iarna. Scontata stabilire a pretului energiei termice distribuite in Banie a fost amânata pentru luna septembrie, din cauza ca guvernul nu a adoptat inca metodologia de calcul, a aratat ieri directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache. Potrivit estimarilor specialistilor, la nivel de tara facturile ar trebui sa fie mai mari cu 15 – 20 la suta fata de tarifele actuale, bineinteles, in functie de caracteristicile de productie si livrare specifice fiecarei comunitati locale. In Banie, autoritatile se arata optimiste in privinta costurilor caldurii produse pe agent termic, mai ales ca gigacaloria furnizata de Complexul Energetic (CE) Craiova, contrar oricarei logici economice, a scazut recent cu peste 140 de mii de lei vechi. „In ciuda problemelor legate de creantele pe care le avem de recuperat, indicii tehnico-economici ne-au permis sa scadem pretul gigacaloriei de la 1.092 de mii de lei, la 947 de mii de lei vechi de la 1 iulie 2006“, a declarat directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu. In consecinta, plata caldurii si apei calde in Craiova va trebui sa acopere o valoare finala a gigacaloriei de maximum 1.600 de mii de lei vechi, dupa cum apreciaza directorul Termoficarii. „Nu ne putem lansa intr-o evaluare fara metodologia de calcul, insa daca tinem seama de factorii specifici care influenteaza pretul caldurii la consumator – transport, prelucrare, distributie etc. – as indrazni sa spun ca pe plan local transformarile de pret al gigacaloriei se vor situa intre 1.400 de mii si 1.600 de mii de lei vechi, având in vedere ca o parte din locuintele Craiovei sunt racordate la centralele termice pe gaz metan, unde caldura este calculata pe alte criterii“, a spus Tatian Tudorache. La aceasta ora, craiovenii achita putin peste 1.500 de mii de lei vechi pe gigacalorie, una dintre cele mai scazute contravalori din tara.


Primaria, buna de plata


Potrivit unei ordonante de urgenta recent adoptate, prin care se elimina pretul national de referinta al energiei termice – 1.075 de mii de lei vechi pe gigacalorie, autoritatile publice locale vor fi obligate sa subventioneze cu minimum 10% producerea energiei termice, iar guvernul, prin Ministerul Administratiei si Internelor, va sprijini financiar achizitionarea de combustibil de catre CET-uri, dar nu cu mai mult de 45% din costul combustibilului. Prin acest act normativ, statul liberalizeaza practic pretul caldurii, lasând la latitudinea administratiei publice sa-l stabileasca, in functie de nevoi si de necesarul de investitii pentru modernizarea sistemului de termoficare. „La Craiova, sigur caldura nu va costa la fel ca la Bucuresti sau Brasov“, a declarat evaziv primarul Antonie Solomon.


Mai complicat pentru defavorizati


Ordonanta prin care a disparut pretul national de referinta va trebui completata de alta, elaborata de Ministerul Muncii, care urmeaza sa precizeze ajutoarele si modul de acordare a acestora, precum si criteriile dupa care vor fi distribuite.


Potrivit primarului Antonie Solomon, aceste ajutoare vor ajunge la consumatori prin intermediul primariei, insa, cel mai probabil, numarul beneficiarilor va scadea drastic. „Am inteles ca sunt conditii mult mai stricte de acordare a subventiilor pentru persoanele cu venituri mici, ceea ce inseamna ca, in mod normal, numarul acestora ar trebui sa se diminueze“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS