18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopoi de pamânturi in Primaria Craiova

Copoi de pamânturi in Primaria Craiova

Un teren in suprafata de 6.000 mp din intravilanul Baniei a fost pur si simplu mutat intr-o zona fara cautare de inspectorii municipalitatii, dupa deja celebra reteta a hartilor desenate pe genunchi.


O românca stabilita in SUA si-a gasit proprietatea din Craiova, situata in spatele Vamii, mutata cu vreo 50 de metri mai la vest, respectiv dintr-o zona in care se vinde acum terenul cu 40 de euro metrul patrat, intr-un perimetru pe care nu-l vrea nimeni, din pricina ca se intinde sub liniile de inalta tensiune. Cei 6.000 de metri patrati „fizici“ pe care Daniela Duta i-a cumparat in mai 2005 cu absolut toate documentele cadastrale si cu autorizatia de imprejmuire legale au incaput dupa numai câteva luni, in care proprietara a fost plecata in Statele Unite, pe mâinile unui vecin, Lucica Axente, care a si vândut deja câteva parcele. Afacerea a fost facilitata de eternii contrafacatori de harti din Primaria Craiova – inspectori de la Registrul agricol si de la Cadstru si masuratori topo – care, gratie unei harti fara nici un insemn oficial, au suprapus terenurile, favorizându-l pe noul detinator. Mai departe, cu aceeasi lejeritate, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj a intabulat suprafetele dupa noua asezare, desi, cu numai câteva zile inainte, intabulase deja acele terenuri, intr-o alta pozitie topografica, adica dupa cea desenata in harta originala, de fapt singura oficiala.


Manevra, descoperita din intâmplare


Daniela Duta spune ca, desi intelesese inca de la data cumpararii ca exista interese sa fie scoasa din zona, nu si-a imaginat ca e posibil si a descoperit intâmplator problema. „Stiam ca terenul e vânat. Dar noi am solicitat si am primit chiar autorizatie de imprejmuire, dupa care ne-am vazut de ale noastre. Ca o masura de siguranta chiar am notificat OCPI sa nu modifice cumva actele cadastrale pâna când nu se lamureste problema schitelor, fiindca aflasem ca in sertarele primariei apar schite peste schite si chiar unele ne-au fost aratate. Insa, dupa câteva luni, ne-am dus sa vedem ce s-a mai ridicat in zona unde am cumparat pamântul, fiindca fusesem la Selgros. Am descoperit lânga locul pe care-l detinem un vecin pe care nu-l cunosteam. L-am intrebat de la cine a luat teren si ne-a raspuns. Asa am dedus ca proprietatea noastra suferise transformari in actele cadastrale, intrucât si pamânturile vecinilor se mutasera. A doua zi am mers la primarie si OCPI si ne-au confirmat: ne mutasera proprietatea vreo 50 de metri mai la vest, exact sub cablurile de inalta tensiune, unde noi nu cumparasem niciodata pamânt. Functionarii au ridicat din umeri la unison“, a spus Daniela Duta. In februarie 2006, Duta a aflat ca doi dintre vecini, care acum detineau, gratie Primariei Craiova, titluri pe pamântul sau, Maria Dumitru si Lucica Axente, au cerut in instanta anularea autorizatiei de imprejmuire pe care Duta o primise in 2005. „Abia atunci am avut certitudinea ca primaria chiar ma va fura, mai ales ca de la OCPI nu primisem nici o garantie“, a mai aratat Daniela Duta


Situatia este confirmata chiar de viceprimarul Gheorghe Nedelescu. „Cunosc cazul, l-am studiat. De la primarie a plecat greseala, iar eu am dat ordin in doua rânduri subalternilor mei – lui Curteanu si lui Trifu – sa gaseasca o solutie sa indrepte lucrurile. Se pare insa ca mai mult le-au complicat si nu inteleg de ce“, a declarat marti Nedelescu. Adjunctul sefului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj, Marian Popescu, afirma cu seninatate ca da, s-a ajuns la o suprapunere si asta e! „Am aflat ce s-a intâmplat acolo, dar noi nu ne puteam opune Primariei Craiova. Stiu ca pare bizar ca noi am avizat ambele harti, dar, repet, nu a depins de noi“.


Miza de milioane de euro


Alexandru Dicu, primarul din Malu Mare, comuna de care apartin acum pamânturile, spune ca nu este singurul caz in care Primaria Craiova produce documente. El sustine ca totul e premeditat. „E clar ca Duta are dreptate, are documente perfect valabile. Insa functionarii de la Craiova s-au priceput sa obtina si alte titluri, culmea, la fel de valabile, pentru terenul lui Duta. Este stilul caracteristic al unor angajati de acolo (din Primaria Craiova – n.r.). Pamântul se vinde acolo unde are de drept Duta cu 40 de euro metrul patrat. Pe parcela Danielei Duta s-au vândut deja trei parcele mai mici. Stim, fiindca acum cumparatorii isi fac intabularile prin noi. Deci sunt interese de sute de mii de euro si chiar de milioane, asa ca nimic nu ma mira“, a precizat primarul. El spune nu e singurul caz din raza administrativ-teritoriala a comunei Malu Male, unde a facut improprietariri Primaria Craiova dupa 1991, fiindca miza e imensa. Constantin Curteanu, inspectorul municipalitatii pe care viceprimarul Nedelescu l-a insarcinat cu solutionarea cauzei, a facut pe nestiutorul când a venit vorba de Daniela Duta.


„Da, stiu ceva despre neintelegerile intre Axente si Zamfir (vecinii Danielei Duta – n.r.), dar nu stiu nimic despre Duta. Chiar nu stiu“, l-a contrazis Curteanu pe viceprimar. Juristii Prefecturii Dolj au recunoscut si ei ca ne aflam in fata unei suprapuneri, un termen care nu-i obliga insa la nimic, si au apreciat ca numai justitia mai poate reaseza dreptatea pe fagasul ei firesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII