22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcert punk in Craiova

Concert punk in Craiova

Miscarea punk a existat in România inca de la inceputul lui 1990, in timp ce in strainatate curentul era deja bine definit. La noi, insa, au existat multe trupe care cântau in cluburi obscure, dar care se bucurau, in anumite orase, de un public destul de numeros. Sursa de intrare a punk-ului la noi in tara a fost Iugoslavia, de unde, prin Timisoara, s-a imprastiat si in alte orase. 


Miercuri seara, in Clubul Pulp, punk-erii olteni au avut parte de un super concert sustinut de doua trupe cu renume in domeniu. Trupa P.O. Box si „batrâna“ trupa Scandal au facut o atmosfera de nedescris, interpretând piese atât din repertoriul lor cât si international.


Trupa „Scandal“ a fost infiintata in iunie 1997 si la inceput se numea „Speedy Freak“. Din trupa faceau parte Atom-vocal, Crima-basist, Dinu-tobe si Vlad-chitara. Sub acest nume au cântat pentru prima oara la un festival in Piatra Neamt, fiind singura trupa punk din acel festival de metalisti. „Speedy Freak“ a si inregistrat un demo, „Ha(i)os Total“. In 1998, in locul lui Atom vine Gabi la voce si trupa isi schimba numele in „Scandal“.


„Ne-am pus acest nume pentru ca scandalul ne-a reprezentat si ne reprezinta in continuare, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Genul muzical este street-punk, pentru ca suntem punk-isti de strada. In versurile noastre vorbim despre fapte care ni s-au intâmplat pe strada, in baruri sau acasa, despre furia impotriva statului (sistemului), despre abuzuri, despre bautura, gagici sau droguri“, a declarat solistul vocal al trupei.


„Scandal“ a inregistrat un prim demo in 1999, iar un al doilea in 2002, amândoua de o calitate indoielnica. Dar, in 2003 au venit pe piata de gen cu un demo de calitate.


Pentru concertul de la Craiova, punk-eri de la „Scandal“, nefiind in formula completa, au fost sustinuti de catre membrii trupei craiovene „Nihilistic“, acestia fiind si organizatorii concertului. Pentru viitor, se mai pregateste o surpriza, inca un concert punk unde sunt asteptati sa participe spectatori intr-un numar mult mai mare.


Punk-ul in România


De la sfârsitul anilor ’70 si pâna la mijlocul anilor ’80 a izbucnit in Anglia un curent, „street punk“, sub directa influenta a unor grupuri si solisti americani si britanici ca „Stoogies Television“, „The New York Dolls“ si chiar David Bowie, prin reprezentanti ca nemuritorii „Sex Pistols“ si „The Clash“ sau mai recentii „The Exploited“ si „GBH“. Acest curent a prins foarte repede radacini in imediata noastra vecinatate, in Iugoslavia, tara ce traia pe deplin avantajele comunismului liberal al lui Tito. Aici, in anii ’80, s-a dezvoltat un curent punk formidabil care a condus la o cultura underground iesita din comun, intrecând in sfera aceasta, multe tari capitaliste din acea perioada.


In 1994 s-a intamplat la Craiova un eveniment ciudat si controversat care a definit destul de clar pe viitor pozitia punkului la festivalurile romanesti. La „Casa Tineretului“ s-a organizat un festival concurs unde, printre alte trupe de rock sau metal, gen Iris, au cântat si trupa „Haos“ si „Terror Art“. Datorita proastei sonorizari si a neasigurarii de suficient spatiu celor doua trupe de punk, o mare parte a publicului s-a revoltat si, reactionând la brutalitatea oamenilor de ordine, au facut sa izbucneasca un mare scandal. Politia si-a facut aparitia si a retinut membrii celor doua trupe, pe motiv de instigare la violenta. A doua zi, in ziare, membrii celor doua trupe apareau drept satanisti. Acesta a fost momentul când cele doua trupe au hotarât sa renunte definitiv la festivalurile de tip concurs.


Noi dimensiuni


Cu toate acestea, miscarea anarcho-punk moderna a luat alte dimensiuni fata de ce a fost initial. Acum, ideologia punk este strâns legata de ecologie si a iesit din teribilismul de acum sase – sapte ani. Punk nu mai inseamna doar niste simple concerte sau alcool, droguri sau huliganism, ci o atitudine protestatara. Punk-ul actual se refera, bineinteles, la genurile actuale ale acestei muzici: punk-rock, ska-punk, hardcore-punk, crust-punk, etc.


„Exista punk-eri si punk-eri. Unii au creste, altii sunt vegetarieni, unii sunt anarhisti, iar altii sunt skateri sau de alte orientari sportivo-spirituale. Stau si ma intreb unde mai sunt barierele si elementele comune intre toti acesti indivizi cu perceptii mai mult sau mai putin asemanatoare. Toti se declara a fi punk-eri, dar ce inseamna de fapt a fi punk-er? Cunoastem ca generatia anilor ’80 din Anglia si Statele Unite a fost o generatie care nega totul, se opunea statului si tuturor lucrurilor conventionale. Dar eu vreau sa pun o intrebare acum: este de ajuns sa fii tot timpul «anti»? Trebuie adus in prim plan spiritul liber si autodeterminarea morala, trebuie organizate actiuni culturale, infiintate formatii, trebuie dezvoltat spiritul «do it yourself» (fa-o singur – n.r.) in sensul util si pozitiv al cuvântului, exact cum s-a intâmplat azi la Craiova. Suntem impotriva oricarui individ, grup sau guvern politic care promoveaza discriminarea persoanei pe considerente de rasa, sex, religie sau apartenenta culturala“, a declarat una dintre participantele la concertul de miercuri seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU