19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloaia si vântul au devastat Craiova

Ploaia si vântul au devastat Craiova

Autoritatile locale au facut cu greu fata ploilor abundente din acest week-end. In mai multe zone din oras au avut loc alunecari de teren, casele au fost inundate, iar vântul puternic a smuls copacii din pamânt.


Ploaia torentiala si furtuna de sâmbata au lasat urme in Craiova, orasul fiind intors pe dos in numai câteva ore. Copaci cazuti sau smulsi din radacini, masini avariate, gospodarii, locuinte si spitale inundate, strazi blocate, fire de curent electric cazute, canalizari infundate – acesta este rezultatul furtunii de sâmbata. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Oltenia“ Dolj au intervenit pentru evacuarea apei din subsoluri si gospodarii pe mai multe strazi din municipiu.


Printre victimele ploii torentiale s-au numarat Hotelul Parc si Spitalul Militar, care au avut subsolurile pline cu apa, fiind necesara interventia autospecialelor pompierilor pentru evacuarea apei. Pe strada Albastrelelor, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din doua beciuri si trei gospodarii. Pe strada Lebedei, opt locuinte au fost inundate, iar pe strada Pinului un beci si doua anexe gospodaresti. De asemenea, echipajul de descarcerare al ISU Dolj a fost solicitat pentru degajarea pomilor cazuti peste doua automobile.


Ca de fiecare data când ploua torential in Craiova, canalizarile vechi nu fac fata debitului mare de apa. In Bariera Vâlcii, sub podul de cale ferata, apa s-a strâns din nou, circulatia fiind blocata timp de peste 30 de minute. In zona Rotonda, parcarea de lânga blocul turn a fost acoperita de o balta adânca de aproape 30 de centimetri. La câtiva metri mai departe, un automobil Leganza parcat lânga punctul termic a fost avariat serios dupa ce un copac s-a prabusit peste el, fiind smuls din radacini de rafalele puternice de vânt. In aceeasi zona, mai multi pomi au fost rupti sau smulsi din radacini. De suferit au avut si panourile si bannerele publicitare din oras. In zona blocului S200, pe strada A.I. Cuza, un panou publicitar metalic a fost indoit de forta vântului, iar bannerul care acopera ruina cladirii S200 a fost sfâsiat.


Crater in asfaltul de pe Calea Unirii


Ploile care au afectat Craiova, la sfârsitul saptamânii trecute, au pus pe jar autoritatile locale care au intrat in alerta. Timp de doua zile, functionarii primariei, angajatii Serviciului Public de Salubritate (SPS), ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), ai Regiei Autonome de Apa (RAA) si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj au lucrat nonstop, in mai multe ture, pentru a face fata urmarilor vijeliei.


Dupa ploaia torentiala de sâmbata, municipalitatea s-a confruntat ieri cu mai multe alunecari de teren, dar si cu case inundate. Cel mai grav caz a fost pe strada Unirii, unde in dreptul Cinematografului Patria – Gradina de Vara, o portiune semnificativa din asfalt s-a prabusit. „Conducta de apa care trecea pe aici s-a spart si din cauza presiunii asfaltul s-a prabusit. Acum au venit cei de la Regia de Apa cu o motopompa sa traga toata apa. Dupa ce vor curata, vom umple golul si astupam. Speram ca pâna la lasarea serii lucrarea sa fie terminata“, a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Pentru a putea lucra, municipalitatea a decis inchiderea strazii Unirii, din dreptul Bisericii Mântuleasa. In aceeasi zi, angajatii RAA au fost nevoiti sa intervina pe Calea Severinului, unde in doua locuri s-a surpat terenul. Potrivit viceprimarului, desi problema a fost rezolvata, in zilele urmatoare este nevoie de construirea unui zid de sprijinire pentru se a evita alte surpari.


Cum ieri urmarile ploilor se puteau vedea in tot orasul, si angajatii SPS au fost scosi in strada pentru a curata strazile si trotuarele pline de bucati de asfalt smulse de torentii de ploaie, nisip si pietris. „Probleme deosebite am avut si in ceea ce priveste canalele, care a trebuit desfundate si curatate pentru a putea fi functionale din nou. Din pacate, din cauza vijeliei s-au prabusit si mai multi pomi, doua masini fiind avariate“, a mai spus Nedelescu.


Cartierul Brestei, afectat din nou de ploi


Pe lânga aceste probleme, autoritatile locale au fost nevoite, ca de altfel la fiecare ploaie, sa intervina in cartierul Brestei, pentru a scoate apa din gospodarii. Cele patru motopompe pe care le aveau la dispozitie angajatii Regiei Autonome de Apa s-au dovedit insa inutile pentru numarul extrem de mare de sesizari.


„Daca am avea mai multe utilaje, ar merge mai repede, dar in situatia asta ne descurcam cu ce avem. Pe lânga faptul ca inaintam incet, mai avem probleme si cu oamenii. Spre exemplu, pe Aleea 7 Brestei ne-au chemat câtiva cetateni pentru ca aveau curtile pline de apa. Când am inceput sa le tragem apa, au venit vecinii lor sa se ia la cearta cu noi, ca de ce scoatem apa pe strada, in fata caselor. Când am crezut ca am lamurit situatia, ei s-au incapatânat si au venit si ne-au taiat furtunurile pe care le foloseam“, a precizat Cristi Grigore, angajat al regiei. Conducerea RAA


Craiova era extrem de ingrijorata ieri, pentru ca, potrivit previziunilor meteo, ploile ar putea continua si in zilele urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS