19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, orasul fara garaje

Craiova, orasul fara garaje

In anul 2005, in municipiul Craiova au fost numarate circa 75.000 de autoturisme detinute de persoane fizice, iar in perioada 2001-2005 primaria a emis autorizatii de construire pentru… 169 de garaje pe domeniul public.


Municipalitatea primeste sute de cereri pentru construirea unui garaj, pe care nu le poate onora din cauza nesolutionarii tuturor cazurilor in baza Legii nr. 247/2005 privind retrocedarea terenurilor. Reprezentantii primariei spun ca nu exista cale de mijloc in aceasta situatie si pâna la solutionarea tuturor cererilor sau litigiilor in baza Legii nr. 247 nu va fi eliberata nici o autorizatie de construire pentru garaje. Pentru ca nu pot obtine o astfel de autorizatie, multi craioveni s-au orientat spre amplasarea ilegala a garajelor, mai ales ca nu exista sanctiuni pentru acest lucru.


O masina la trei locuitori


In anul 2005, Directia Taxe si Impozite Craiova a inregistrat peste 1.500 de autoturisme noi inscrise, care duc la un total de aproape 75.000 de autoturisme detinute de craioveni persoane fizice. In cazul persoanelor juridice au fost inregistrate in jur de 40.000 de autoturisme, fara a socoti autoutilitarele si alte masini mari. „In Craiova avem o medie de o masina la trei locuitori. In 2005 au trecut pe la noi 75.000 de persoane fizice si in jur de 40.000 de persoane juridice, dar in cazul celor din urma e vorba numai de masini mici. Anul trecut, am inregistrat 7.000 de proprietari noi de masini, din care aproximativ 25 la suta, adica peste 1.700, au fost masini noi care au intrat in Craiova“, a declarat Ion Vacariu, directorul Directiei Taxe si Impozite Craiova.


Conform datelor comunicate de Serviciul Control Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova, in perioada 2001 – 2005 au fost eliberate autorizatii pentru construirea a doar 169 de garaje.


In conditiile in care in municipiul Craiova apar anual in jur de 1.700 de masini noi, primaria nu mai elibereaza autorizatii pentru construirea de garaje. „Avem foarte multe cereri, insa nu se poate spune când se va incepe eliberarea acestor autorizatii. Am decis sa nu mai eliberam autorizatii pâna la finalizarea cererilor pe Legea nr. 247 pentru ca s-ar produce mari incurcaturi. Avem situatii când ne pomenim cu hotarâri judecatoresti prin care dispar de la platforme de gunoi pâna la garaje, terenul fiind retrocedat proprietarilor de drept. Pâna nu vom avea o situatie clara a terenurilor, pentru ca nu avem de unde sti daca terenul pe care doreste solicitantul autorizatiei sa-si faca garaj e revendicat sau nu, nu vom mai elibera autorizatii“, a explicat Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei.


Garajele amplasate ilegal, alta problema


Din aceste cifre nu trebuie inteles ca proprietarii celor peste 100.000 de autoturisme din Craiova se bat pe 169 de garaje. Acestea sunt cele cu acte in regula asezate pe domeniul public, pe lânga ele fiind si cele amplasate pe domeniu privat si cele ilegale.


Conform conducerii primariei, amplasarea constructiilor ilegale pe domeniul public, in special a garajelor, este alta mare problema a orasului. „Cu toate ca demolam continuu aceste constructii ilegale, mai este mult pâna o sa ajungem intr-o situatie de normalitate“, a mai spus Nedelescu. Pe de alta parte, municipalitatea precizeaza ca, pâna se va incepe emiterea de autorizatii pentru construirea de garaje pe domeniul public, inca se pot emite autorizatii pentru garajele care sunt in ilegalitate. Pentru proprietarii garajelor sau copertinelor amplasate fara autorizatie pe pamântul primariei nu se aplica amenzi, ci prin dispozitia primarului acestea sunt demolate. Proprietarii care le demoleaza singuri isi pastreaza materialele. Pentru cei care nu vor, demolarea se face de catre echipele RAADPFL, iar materialele sunt valorificate in vederea recuperarii costurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS