16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmurierii scot pustile din rastele

Armurierii scot pustile din rastele

Actiunea „Armurierul 2006“, initiata de Inspectoratul General al Politiei Române, la Craiova, s-a mutat in instanta, dupa ce lucratorii Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice au hotarât sa sanctioneze trei dintre cei patru armurieri craioveni.


 Ofiterii Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice Dolj au executat pe 2 iunie o actiune la societatile constituite ca armurieri autorizati din Craiova pe linia respectarii regimului armelor si munitiilor. In urma controlului, conform buletinului informativ comunicat de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj pe 4 iunie, lucratorii Biroului Arme au hotarât ca trei societati comerciale din patru existente in Craiova vor fi sanctionate cu amenzi contraventionale si cu retragerea avizelor de functionare pentru ca administratorii acestora nu au comunicat politistilor doljeni lista persoanelor fizice si juridice care au procurat arme si munitii, precum si datele acestora. Numai ca, ulterior, s-a revenit asupra acestei decizii si s-a hotarât retragerea avizelor a doar doua societati. Acest fapt l-a facut pe reprezentantul SC COMSALG SRL sa acuze oamenii legii de favorizare a unor societati.


„A fost ordin sa ne faca“


Reprezentantul firmei COMSALG nu contesta litera legii, insa spune ca acel control ridica multe semne de intrebare. Banuiala ca acea actiune a fost facuta „la ordin“ este intarita de faptul ca, desi initial politistii au decis sa suspende activitatea a trei societati, s-a revenit asupra deciziei si una dintre acestea s-a ales doar cu avertisment. „Noi nu spunem ca legea nu e buna, insa de la inceputul anului nu am fost instiintati de aceasta procedura. Puteau macar sa ne anunte sau sa ne avertizeze ca incalcam legea si ne conformam. Nici chiar in urma cu aproape doua luni, când cei de la Arme au venit sa se uite in actele noastre, pentru ca nu gaseau o arma, nu au zis nimic. Totul a venit brusc, a fost ordin sa ne faca, sa ramâna o singura firma in Craiova. Cât despre schimbarea sanctiunii la cea de-a treia societate, e clar, un proces-verbal a fost matrasit, altfel nu se explica aceasta schimbare brusca“, a declarat C.S., reprezentant al firmei COMSALG.


Cele doua societati care au fost sanctionate cu amenda si retragerea avizelor de functionare au decis sa conteste in instanta decizia ofiterilor doljeni. Conducerea COMSALG spune ca actiunea in instanta se bazeaza pe faptul ca procesul-verbal de constatare este intocmit gresit, ca administrator fiind trecuta alta persoana din cadrul firmei. Se pare ca si cealalta firma careia i-a fost retras avizul de functionare a facut contestatie in instanta.


„Daca nu pot sa inteleaga legea, sa-si angajeze jurist“


De cealalta parte, comisarul-sef Nelu Gruia, seful Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice, spune ca acuzele aduse sunt nefondate. „Nu poate fi vorba despre favoritisme si interese aici. Actiunea a fost nationala, iar noi incercam sa fim echidistanti. Am spus ca daca acest birou va favoriza pe cineva sa mi se comunice mie sau sefului IPJ. Am chemat toti armurierii din Craiova la sediu ca sa le comunicam ultimele reglementari din domeniu, nu au cum sa sustina altceva, cu toate ca ei trebuie sa cunoasca legislatia din domeniul in care lucreaza. Daca nu pot sa inteleaga legea, sa-si angajeze jurist. Cealalta societate a fost sanctionata doar cu avertisment pentru ca a facut o greseala minora in comparatie cu celelalte doua“, a declarat comisarul Gruia.


Cât despre greseala din procesul-verbal, seful Biroului Arme sustine ca se datoreaza celui care l-a semnat. „Când au fost ofiterii in control, acestia s-au prezentat, iar respectiva persoana a spus ca este administratorul, aceasta fiind si calitatea in care a semnat procesul-verbal. Acum sustine in instanta ca noi am gresit si ca el este doar gestionar. Armurierii sa inteleaga ca nu vând nes sau zahar, ci arme si munitii si noi trebuie sa avem un control strict al lor“, a incheiat Nelu Gruia.


Pâna când cele doua societati care au ramas fara avize de functionare vor dobândi altele, acestea sunt obligate sa depuna armele in rastelele unui armurier autorizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS