14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii, in cautarea arhivelor disparute

Pensionarii, in cautarea arhivelor disparute

Numeroase arhive cu statele de plata si cu sporurile de noapte ale doljenilor nu mai sunt de gasit. Multe societati au fost lichidate si o data cu ele au disparut si datele despre activitatea profesionala a angajatilor.


O data cu Legea recalcularii pensiilor, mii de doljeni, pensionati in urma cu zeci de ani, au fost nevoiti sa bata drumul la intreprinderile si institutiile unde si-au desfasurat activitatea pentru a-si ridica adeverinte privind sporurile de noapte si salariile, care in acele perioade nu se treceau in carnetul de munca. Majoritatea celor aflati in aceasta situatie sunt dusi cu vorba luni de zile pentru o adeverinta, iar altii sunt deja programati pentru a-si ridica documentele solicitate in 2007, chiar 2008. Multi nu mai au nici o speranta, pentru ca nici macar arhiva societatii unde au muncit nu o mai gasesc, iar nimeni dintre persoanele abilitate nu le poate oferi informatia necesara. „Caut arhiva fostei OCL Aprozar Craiova de peste o jumatate de an. Aceasta unitate era tutelata de Sfatul Popular al Regiunii Craiova. In anul 1959 a intrat in lichidare. Despre aceasta arhiva nimeni nu mai stie nimic“, a povestit Mihail Marinescu, din Craiova. In aceeasi situatie disperata se afla si Elisabeta Ciocanescu din Craiova, care a solicitat de la Electroputere adeverinte cu sporurile avute in anii munciti: „Initial, mi s-a spus sa vin dupa trei luni sa imi iau adeverintele, iar in urma cu câteva zile, când m-am dus sa le ridic, mi s-a spus sa vin peste un an, ca poate atunci sunt gata. Suntem oameni trecuti de 70 de ani si doream si noi, ca pentru un an-doi, cât mai avem de trait, sa primim banii cuveniti, corespunzatori muncii depuse peste doua decenii“.


Sute de cereri de revizuire a pensiilor sunt depuse saptamânal


Pentru zeci de ani munciti, care au fost trecuti in carnetul de munca, fara a fi mentionat insa si salariul de baza, angajatii Casei de Pensii au luat in calcul, la revizuirea pensiilor, salariile minime din acele perioade, care de cele mai multe ori erau infim de mici, fata de banii pe care oamenii ii primeau. „La stabilirea pensiei, se luau in calcul doar cinci ani, cei mai avantajosi ca salariu. In carnetele de munca, angajatorii din acele timpuri nu erau obligati sa treaca si sporurile. Dupa 1993, au inceput sa fie luate in calcul, la stabilirea pensiilor, salariile de incadrare si alte sporuri. Pensionarii au fost informati ca, daca isi depun adeverintele salariale, sporurile de noapte etc., pensia le va fi recalculata si, bineinteles, vor primi bani in plus la pensie, chiar retroactiv, din momentul eliberarii noii decizii de stabilire a pensiei. Saptamânal, 300-400 de vârstnici isi depun cererile de revizuire a pensiilor cu adeverintele corespunzatoare. Unii dintre ei vin cu adeverinte salariale pe zeci de ani, de exemplu intre anii 1950-1990“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. In plus, reprezentantii institutiei au mentionat ca sunt in posesia arhivelor a cinci unitati lichidate.


Adeverinte salariale, aruncate la marginea Craiovei


La rândul lor, reprezentantii Directiei Judetene a Arhivelor Nationale (DJAN) Dolj sunt hotarâti sa porneasca o serie de controale la majoritatea arhivelor institutiilor si societatilor atât lichidate, cât si functionale, pentru rezolvarea problemelor miilor de doljeni, care nu mai au de unde sa-si ia adeverintele sau sporurilor salariale. „Despre arhivele Organizatiei Comerciale Locale Metalo Chimice, Mobila Materiale de Constructii Craiova si a fostei OCL Aprozar Craiova nu putem da nici un fel de informatii, pentru ca nici noi nu stim unde sunt depozitate documentele oamenilor. O data cu lichidarea unitatilor au disparut si arhivele, reprezentantii unitatilor s-au spalat pur si simplu pe mâini si de documentele pe care, in mod normal, trebuia sa le pastreze. Au existat numeroase situatii când, la falimentarea unei societati, dosarele din arhiva au fost pur si simplu aruncate, cu aceasta situatie confruntându-ne chiar in urma cu o luna. Am fost chemati de craioveni care ne-au sesizat ca pe câmpul de pe lânga Podul Viorele erau aruncate acte ale unei societati lichidate. Mai sunt cazuri când dosarele cu adeverinte ale oamenilor sunt depozitate in beciuri insalubre, necorespunzatoare. Am avut o cerere a unei pensionare, care a lucrat ca invatatoare si care isi cauta adeverinte salariale din anul 1933 si nu reuseste sa le gaseasca“, a spus Ion Zarzara, directorul DJAN Dolj.


Ion Zarzara a mentionat ca alta problema este lipsa unui personal arhivar. O parte din documentele ce pot fi utile pensionarilor se afla in posesia DJAN Dolj, iar restul in diverse alte arhive: raionul Bailesti la Primaria Calafat, raionul Plenita – la Calafat, in timp ce alte state de plata ale oamenilor se afla chiar la Consiliul Judetean Dolj. „O noua ordonanta de guvern aduce institutiei noastre, in plus, sarcina de a prelua arhivele societatilor falimentare. Acest lucru nu va fi posibil pâna când nu se infiinteaza in cadrul Directiei Judetene a Arhivelor structuri specializate, cu asigurarea in conditiile legii a resurselor umane si logistico-financiare necesare“, a precizat Ion Zarzara.


Documentele angajatilor trebuie pastrate


„Creatorii si/sau detinatorii de documente, persoane juridice, care isi schimba regimul de proprietate sau isi modifica obiectul de activitate, precum si noii detinatori care preiau patrimoniul au obligatia sa dispuna masuri pentru pastrarea, conservarea si evidenta arhivei, in conditiile prevazute de lege“, art.18, din Legea pentru modificarea si completarea Legii arhivelor nationale nr.16/116, aparut in Monitorul Oficial din 3 iulie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS