18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAncheta la Mina Lupeni

Ancheta la Mina Lupeni

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a solicitat declansarea unui control la Mina Lupeni, locul unde cinci mineri au fost surprinsi de o viitura in subteran, la 300 de metri sub pamânt.


Specialistii din cadrul Corpului de Control al Ministrului Economiei si Comertului, CNH si ai ITM s-au deplasat la Lupeni, unde fac verificari pentru a stabili modul in care au fost facute lucrarile de inchidere a unor sectoare ale minei. „Sunt o serie de lucrari miniere care s-au efectuat pe partea de inchidere, in anii trecuti, si poate ca ar trebui sa avem si o inspectie, cel putin calitativa, a ceea ce se poate vedea la suprafata“, a declarat Seres.


In plus, Seres spune ca vor fi facute astfel de verificari si la alte unitati miniere din tara, pentru a preveni astfel de evenimente. „Pâna acum eram obisnuiti cu accidente de munca ce aveau alte cauze. Uite ca acum si apa ne face probleme“, a afirmat Seres.


Ministrul spune ca incindentul de luni de la Mina Lupeni are la baza o infiltrare de apa din zona unui sector inchis. „Cauzele sunt foarte clare: o infiltrare de apa dinspre un câmp, o lucrare de dinainte de 1989, care n-a mai fost supravegheata si care n-a pus probleme de 16 ani, pâna in momentul acesta. Infiltrarea de apa a antrenat in curgerea ei bucati de carbune, roca, masini, unelte de lucru si tot ceea ce s-a gasit pe traiectoria acestei viituri“, a declarat Seres.


Minerii cer demisiile sefilor


Majoritatea minerilor de la Lupeni nu stiau ca ministrul se afla la ei la mina, iar când au aflat, oamenii au rabufnit, cerând demisia celor care conduc mina. „Ar trebui sa-si dea toti demisia. Isi aduc aminte de noi doar când mai moare câte unul. Nu avem scule, utilaje, materiale cu ce sa lucram. Au promis ca ne vor da bani, dar nu au facut absolut nimic pâna acum. Ni se spune ca daca nu ne convin conditiile de munca sa ne cautam in alta parte“, a afirmat unul dintre ortacii care ieseau din mina de la schimbul intâi, ieri-dimineata. „Nu stim de nici un ministru, noi acum iesim din mina. S-a dus la cantina, inseamna ca nu la noi a venit, ci sa-si vada tot cum le merg afacerile“, au mai spus oamenii.


Oficialii veniti la mina sustin ca la Lupeni au demarat doua anchete, una a inspectorilor de la ITM, iar, in paralel, o ancheta a Corpului de control al ministrului, care incearca sa stabileasca daca minele din Valea Jiului au fost aprovizionate corespunzator si daca lipsa de materiale sau calitatea lor indoielnica genereaza astfel de accidente.


Minerii ramasi in viata ii multumesc lui Dumnezeu


In fiecare an, tributul pe care il ia mina ii face pe cei mai multi mineri sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru ca apuca sa iasa la lumina, iar pierderile de vieti omenesti ii marcheaza. Cei ce scapa din aceste tragedii isi povestesc cosmarul. Marius Vâlcan, primul miner care a iesit din mina dupa ce viitura i-a luat pe sus pe ortacii cu care lucra, isi aminteste ca a auzit un zgomot dupa care s-a trezit ingropat in noroi. „Am simtit o lovitura la picioare, am cazut si nu am mai crezut ca voi mai apuca sa vad lumina zilei. Când mi-am auzit colegii ca vin sa ma salveze i-am multumit lui Dumnezeu ca mi-a mai dat o sansa“, a povestit Vâlcan.


Ana Boca, sotia minerului decedat, era ieri in stare de soc. Femeia spune ca sotul ei a mai avut un accident minor in 1985, dar atunci s-a lovit putin la spate. „Nu a mai vrut sa intre in mina, dar nu a avut ce face. Unde sa lucreze aici? Venea acasa cu zece milioane de lei cu tot cu avans“, a spus femeia. Ministrul Seres i-a promis sotiei minerului decedat ca unul dintre copii va fi angajat la mina, precum si un ajutor financiar de 140 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS